Hvis man har et blomsterbarn indeni, så elsker man bare at “lege” med blomster. Og det er der vist rigtigt mange havefolk,  der gør, er det ikke rigtigt? Her er bogen, der på moderne, fristende og inspirerende vis giver dig et (blomster)hav af idéer.


TEKST: MARIANNE, FOTO: VENLIGST UDLÅNT FRA FORLAGET

Vi havefolk har det med at gå og kigge ned – og det er jo ikke så mærkeligt, det er jo der, der sker en masse. Jeg har bemærket, at det også sker i madverdenen for øjeblikket. Der kigges også ned – på bordet, på gulvet på gamle brædder. Man betragter det hele oppefra. Måske har der udviklet sig en foto-synsvinkel-trend. Her på redaktionen er det Karina, der for nogen tid siden for alvor har bragt vinklen indenfor, og jeg kan mærke, at jeg takker ja til den, indenfor visse grænser. Når blot det ikke er den eneste vinkel, der anvendes. Udsyn, fremsyn, langsyn, vidvinkel og kontekst – altså alt det, som det, du ser, indgår i – det er også vigtigt at få med. På billeder som i tekst. Nærsyn og fugleperspektiv kan ikke stå alene. Det gør det heller ikke i denne bog “Brug blomsten” af Bente Halkjær og Kira Brandt. Men det er lige ved at være tæt på.

Når det er sagt, må jeg indrømme, at det var så usigeligt svært at udvælge fotos fra bogen til denne anmeldelse. Jeg kunne have haft lyst til at vise jer dem alle – for Gud hvor er de smukke. Kunstværker hvert og et og det er ikke en overdrivelse. Jeg nyder helt igennem at bladre i bogen. Nyder stofligheden, poesien i hvert enkelt billede og alt det transparante, som blomster jo også er. De er der og de er der ikke, og det bliver på fineste vis afspejlet i bogen.

Med afsæt i det med at det er en slags kunstværker, så er det egentlig sådan bogen fungerer bedst, synes jeg. Altså at bruge blomster som “ingredienser” til store og små kunstværker á la et herbarium. Sådan et, som man i gamle støvede bøger eller på museer kunne se, da vi var børn. Siden er de næsten gået i glemmebogen, men for nylig genoplivet, og det er jo så nemt nu. Frem med mobilos og knips knips, så kører det. Nu med fotos af friske blomster med originale farver og lækkert regi. Ikke støvede uigenkendelige tørre mærkelige og flade gengivelser. Og i denne bog er det både delikat og indbydende.

FORVENTNINGER 
Der er masser af inspiration at hente, men lad være med at tro, at du IRL – altså in real life – i det virkelige liv – kan få tingene til at se lækre ud. I hvert fald ikke ret længe ad gangen. Og det er her hele pointen er. Dette er en foto- og inspirationsbog. Lidt opskrifter her og der, som det sig hør og bør i 2000+ årene, og så ellers fransk vintage/bohemelook tilsat personlighed, blomsterkærlighed og den slags charme, der nu kan komme ud af, at alt er opstillet, tilrettelagt, rettet på og indstuderet. Intet tilfældigt og naturligt. På den måde en lille bitte smule forstemmende, hvis man havde forventet, at bogen ville anvise en masse måder at bruge blomster på, der holder i længden. Og så generer det mit øje dels at se blomster sat sammen, som slet ikke er i sæson på samme tid eller at se den ret så giftige liljekonval blive lagt på en tallerken som pynt. Men ganske bedårende, det er det altså. Rigtigt ganske fantastisk bedårende.

Altså. Nu vil jeg ikke gøre bogen uret. Hvis vi ser bort fra, at et brød med en hel morgenfrue ikke kan få mine tænder til at løbe i vand (men godt mine øjne), så er det rart, at den indeholder små forklaringer og informative indslag om de udvalgte blomster. Det er jo godt for dem, der ikke har for vane at google alting. Men bogens absolutte styrke ligger i valg af blomster, regi (Fra Gartneriet Spiren, Notre Dame, mv) og omgivelser. Rigtig synd, synes jeg, at der ikke er lidt flere fotos med brug af blomsten i de smukke omgivelser, der takkes for lån af bagerst i bogen. Men det er nok bare sådan, man har det, når man er havemenneske og elsker at se på haver.

Hvad bogen også rummer, og som jeg elsker de to bagkvinder for er, at den har humor. Meget mere af det i de danske havebøger, tak.Vi kan så nemt gå hen og blive selvhøjtidelige og det er langt mere givende at læse en bog med et glad glimt i øjet.

Og så bliver man altså også glad i sit blomsterhjerte af at se en nuttet lille pige med anemoner i favnen, lækre groft savede træstammer brugt som tallerkener, ramponerede hvidmalede småsprosssede vinduer som baggrund og køligt tørt strandsand med hybenroser udstrøet på. Rigtig glad, bliver man. Så glad, at man får lyst til at springe op og gøre det samme bare på en lidt anden måde. Måske følger ophavskvinderne nogle af de samme Instagram- og Pinterestsider, som jeg gør. Og måske er det bare sådan, vi gør i haveverdenen (og i kunstverdenen – musik, litteratur, maleri osv.): Vi lader os inspirere af hinanden, klipper lidt her og låner lidt der. Tilsætter vores eget og så, hvis vi faktisk kan vores kram, bliver det godt.

Rigtigt godt – som i “Brug blomsten”.

TITEL: Brug blomsten

FORFATTER: Bente Halkjær
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Kira Brandt
UDGIVELSE: Marts 2015
SIDER: 210
SPROG: Dansk
FORLAG: Turbine