onsdag den 20. maj 2015

HJÆLP, VORES NARCISSER BLOMSTRER IKKE

HAVEBREVKASSEN

Dorrit har skrevet til brevkassen for at spørge om grunden til den manglende blomstring af hendes narcisser. Vi har fået et svar!

SVAR: GRETHE HEIDE, HAVEPANELET
FOTO: LENE
Jeg bor på en landejendom med temmelig leret jord de fleste steder i min have. Problemet er mine narcisser, der nægter at blomstre - eller rettere, det er de gamle, som kun blomstrer med meget få blomster efterhånden. Hvad kan jeg gøre? Jeg vil gerne undgå at grave dem op, da der er temmelig mange og flere gror mellem trærødderne, så det er særdeles besværligt at grave i.

Skulle det blive nødvendigt at grave løgene op, vil jeg blive glad for at høre, hvornår det bedste tidspunkt er og hvornår løgene igen kan plantes.


Med venlig hilsen
Dorrit, Højslev
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Kære Dorrit

Når narcisser har stået på det samme sted i måske 25 år, bliver det nødvendigt at grave dem op og dele, da løgene er blevet for klemte og ikke kan blomstre tilstrækkeligt (løgene er blevet for små).

Det vil være en god ide grave dem op, når bladene er blevet gule og du stadig kan finde dem. Når du deler, må du ikke adskille tvillingeløgene, de skal plantes igen udelte - ellers vil jeg udvælge de sundeste og største løg og lægge dem igen med det samme.

Grav evt. et lille stykke godt igennem, så jorden bliver porøs og anbring løgene oven på jorden, stik dem ned med en pind til de står dobbelt så langt nede, som de er høje, det er en god regel. Til næste forår må du gerne give de nyplantede løg lidt gødning, så de kan samle næring og blive til store løg, det er derfra de fleste blomster kommer.

Begynd evt. med en del af dit løgbed og fortsæt til næste år. Det skal gerne overbevise dig om, at være arbejdet værd.

Med venlig hilsen
Grethe Heide
www.heidesplanteskole.dk


Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 
Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.

1 kommentar:

  1. Jeg føler med dig , Dorrit, jeg har osse mange vildsomt voksende narcisser der ikke har så mange blomster som de burde, eller slet ingen, og de står osse midt i træ og busk rødder. Eller er kravlet så langt ned de er umulige at få fat på.
    Jeg bruger den smalle staudespade, den er nemmere at komme rundt om rødderne med og så en greb bagefter til at liste løgne, eller nogle af dem , op. Jeg tager et par blokke om året så er det til at overskue, men det tager osse et par år førend løgende har samlet kræfter igen. Men pludselig er der fut i dem igen.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet

ANNONCE