lørdag den 2. maj 2015

KEJSERKRONE

PLANTEPORTRÆT

Helt statelig ser den ud og mon ikke det er af samme grund, at den på dansk kaldes kejserkrone. Dele vandene kan den i hvert fald. Selv er jeg ret vild med den, skønt jeg ikke har den i min egen have. Måske er det noget jeg skal have lavet om på? 

TEKST & FOTO: KARINA
Kejserkrone
På latin kaldes den Fritillaria imperialis og den er, ligesom tulipan og vibeæg, en del af liljefamilien. Den er oprindelig fra Tyrkiet, men ses i dag i størstedelen af verden. Den blomstrer omkring april-maj og fås i flere farver - herhjemme oftest set i farverne orange eller gul.

KEJSERKRONE
Fritillaria imperialis


Ligeså grandios den er i blomst, er den det også i højden, og de små skud, der ses fra omkring marts, tager hurtigt til i vækst. Omkring en meter i højden bliver den. Blomsterne sidder som små nikkende klokker fæstnet omkring stænglen. De tilspidsede blade sidder både på stilken, hvor de vokser tæt, og foroven, hvor de står opret, helt som en krone. Kejserkrone findes i mange varianter og i farverne fra hvid til gul og orange til mørk bordeaux.  

Helt som sine øvrige slægtninge i liljefamilien har kejserkronen et par fjender, og blandt de værste er nok liljebillen, som - inden man har set sig om - kan æde store dele af planten. Heldigvis er liljebillen let at få øje på grundet sin postkasserøde farve, og ser du den, giver resten næsten sig selv; fang og dræb! En anden fjende til kejserkronen er for megen væde ved løget, hvilket jo i øvrigt er gældende for langt de fleste løg og knoldvækster. Dette hindres nemt ved at sørge for dræn med sand eller leca inden løgene lægges om efteråret. Når alt dette er sagt, skulle kejserkrone efter sigende være en ret nem plante at have med at gøre. Bedst trives den i sol til halvskygge, og som nævnt i drænet jord.

Kejserkrone

Skøn som den er i sig selv, er kejserkrone også rigtig smuk i flok. Her ses den i store grupper langs kanten af et vandbassin, og ser man godt efter kan man se spejlingen blandt spæde blade fra åkander.

Kejserkrone

Det kan da snart være at jeg skal have anskaffet mig et lille parti. Hvordan har du det mon med kejserkrone? 

3 kommentarer:

 1. Jeg har den både i orange og gul i mit skovbed. Den er anderledes, lugter grimt, men er alligevel en flot blomst.

  SvarSlet
 2. Jeg har osse både den gule og den orange..
  For et par år siden samlede jeg frø af den orange, de spierede fint og er nu så store at jeg tør plante dem ud i bedene, det vil dog vare endnu et par år før end de blomster, glæder mig. Jeg vil prøve det samme med den gule i år, det liver spændende om de osse er så villige.
  Og så ka mosegrisen rende og hoppe, de ka ikke li kejserkrone, haha.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 3. har haft kejserkrone i blomst i flere år. I år er der kun 1 blomst, men mange skud/stilke, bare uden blomst. Hvorfor?

  SvarSlet

ANNONCE