torsdag den 7. maj 2015

SMÅ TRÆER I KRUKKER

TEMA: KRUKKEHAVEN

Krukker er geniale til sommerblomster, krydderurter og også til mange typer af stauder. Men til små træer eller opstammede buske er krukker absolut også geniale. Vi har kigget os omkring og fundet inspiration frem til dig, der vil ud og plante lidt "større" i krukkerne.

TEKST & FOTO: LONE

Tænker man på små træer til krukker, så er der ingen vej uden om oliventræet. Og det er ikke uden grund, for oliventræer er bare så smukke i krukker. Men - det kan de fleste vintre ikke klare vores frostgrader, så hvis man ikke har et sted at tage det ind om vinteren, så kan man jo overveje den pilebladede pære i stedet. Det er ikke helt det samme, men den har nogle andre fordele som absolut gør den en plads i haven værd. Blandt andet det meget fine grå løv, smukke hvide blomster i foråret og naturligvis - at den er hårdfør.En anden klassiker er citrustræerne. De er fantastiske i krukker og blomsterne dufter skønt. Har du ikke mod på at have dem inde til overvintring i skur, drivhus eller garage, så prøv i stedet med små æbletræer. De er også bedårende i krukker. Vælger du store beholdere, kan de stå i krukkerne i mange år.

Når vi nu er i den frostfølsomme ende, så kommer vi altså heller ikke udenom disse tre: Rosmarin, agave og phønixpalme. De er smukke og fantastiske i haven - men uden frostfri overvintring klarer de ikke to sæsoner.


Opstammede buske kan let gøre det ud for et lille træ. Laurbær er fantastisk, men ikke hårdfør i danske vintre. Lidt mere hårdfør er den portugiske laurbær og udover at den nogle vintre kan fryse lidt tilbage, så er den faktisk velegnet i krukker.
I flere af de engelske haver er jeg stødt på denne: Aloysia Triphylla, citronverbena. Den er ganske fantastisk. Til gengæld er den ikke helt hårdfør og har brug for overvintring i koldt drivhus eller på overdækket terrasse, så den undgår den værste frost.Min egen favorit til krukkerne er kirsebærlaurbær. Den er grøn hele året, kan klippes helt efter behov og så er den ualmindelig nem at passe.


Der er mange flere muligheder for små træer/opstammede buske, der er smukke i krukker - her er kun vist en lille udsnit. Herunder finder du en liste med inspiration til jagten på større planter til krukkerne.
 • Syrener
 • Japansk løn
 • Opstammede taks
 • Figen, bornholmsk
 • Sommerfuglebusk - fx. de nye miniaturebuske
 • Myrter (frostfølsom)
 • Datura (frostfølsom)
 • Diverse frugttræer
Har du flere ideer, er du altid meget velkommen til at supplere!


6 kommentarer:

 1. Tak for alle de gode forslag, Lone. Forleden dag faldt vi for en Virburnum burkwodii der dufter himmelsk. Der står at den bliver 1 1/2 m høj og halvrund, så vi har vovet at sætte den i en meget stor krukke på terrassen.
  Ønsker dig en dejlig dag. Mange hilsner fra Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eliane
   Duftsnebollen er bestemt også et godt valg. Jeg har haft tre flotte eksemplarer i krukker i over 10 år, og de har blomstret flot hvert år. Jeg gøder dem med langstidsgødning hvert forår og klipper dem godt til, så de ikke bliver for store, men i stedet producerer flotte store blomsterstande. Har været meget glad for dem!

   De begyndte dog at klage lidt over pladsen, så sidste år tog jeg de to ud af krukkerne og plantede ud i haven. Det ses tydeligt på dem i år, at de har været glade for lidt mere plads. Men - de har klaret det flot i krukker længe. Så den kan bestemt sagtens være med på listen over de gode planter til krukker :-) Helt enig!

   Slet
  2. Også rigtig dejlig dag til dig!
   Mon ikke solen snart er på vej - det ser sådan ud :-)

   Slet
 2. Et herligt emne! Især når man har en lille have, hvor pladsen er ved at være trang, så er det helt genialt at man stadig kan lade sig friste og smide den nye guldklump i en krukke. Laurbærkirsebær i krukke var da en fremragende ide, specielt fordi den er stedsegrøn. Også et godt tip med den langtidsvirkende gødning, - er det kuglerne du bruger?
  Små græsser har jeg også glæde af i krukke, samt en gul liguster som bliver klippet i facon. Derudover nogle af de ting du allerede nævner. Krukkehaven med stauder og buske er bestemt kommet for at blive hos mig. :o)

  SvarSlet
 3. Uha, så blev tanken om et par træer på terrassen igen fundet frem:0) Smart også at kunne flytte rundt på det, så det kan give skygge rette sted. Overvejer pilepladet pære eller bærmispel, som jeg også er ret vild med...
  KH Katinka

  SvarSlet
 4. Tak for en rigtig go' artikel.
  Et alternativ til agaven, er en hårdfør yucca som f.eks. gloriosa...som er grøn hele året og har vist sig endog meget hårdfør i min have både udplantet i jorden og i krukker.
  Også Yucca filamentosa gør sig fint i en krukke.
  Ha' en skøn weekend :-)
  Mvh Henrik

  SvarSlet

ANNONCE