fredag den 22. maj 2015

TID TIL TRIMMEDE GRÆSKANTER

I HAVEN I WEEKENDEN 

Når det har regnet lidt i løbet af ugen, er græsset nemt at skære i, og så er det et fint tidspunkt lige nu at hoppe ud med kantspaden og rette græsplænen lidt til. Så kan du nyde resultatet de kommende mange uger. Måske måneder, hvis det holdes lidt ved lige henad vejen.


TEKST & FOTO: LONEHvis du er med på holdet, der synes, at dette syn er flot og gerne vil have noget tilsvarende i egen have, så er du garanteret også med på, at en del af det flotte udtryk faktisk også er den flotte græsplæne. Både at den er grøn, veltrimmet og har lige kanter.

Synet her er fra Hidcote Manor - flammebedet.

Og hvis man er glad for de flotte kanter på græsplænen, så er det nu ved at være tid til at slibe kantspaden og stikke kanter af. Måske har du allerede været ude tidligere, men så er det også nu et godt tidspunkt lige at tage en ekstra tur. Nu hvor græsset rigtigt er kommet i vækst.

Der er mange måder at gøre det på, og vi vil her nævne et par stykker.

DEN GROVE
For at få en helt lige kant på de lange græskanter kan du tage et langt bræt og lægge langs græskanten. Stik så kanterne af efter dette, mens du selv står på brættet (for at det ikke flytter sig).
Har du lange stykker, kan det være en fordel at spænde en snor ud først, så du har helt styr på retningen.

Denne kantspade er god til de lige linjer, men til buer dur den bestemt ikke.

Har du buede græskanter er det bare med at gå i gang med en almindelig spade eller måske en kantspade med rundt skær og så ellers sakse sig fremad.

DEN FINE JUSTERING
Når først du én gang har skåret kanterne med kantspaden, kan du som regel resten af sæsonen blot holde denne vedlige. Det kan gøres med en saks (måske endda en af de smarte på et skaft, så man ikke skal ned og kravle) eller med en buskrydder, hvis man er til det i stedet. Det bliver måske ikke helt så flot og skarpt, men det holder de lange græsstrå i ave, så man ikke skal kæmpe med alt for meget græsukrudt i bedene.

MANGE VEJE TIL ROM
Der er virkelig mange forskellige måder at gøre dette på. I mange år har jeg kun haft fokus på græskanterne mod bedene, men de sidste år er jeg begyndt også at skære græsset mod belægningerne. Så kan du måske tænke, at så har jeg vist rigelig med tid, siden jeg også får tid til den slags. Men faktisk er det bare sådan, at jeg har fundet ud af at det bliver så flot, når jeg får det gjort en eller to gange om året - så nu er jeg næsten blevet afhængig. Det er så faktisk ikke altid, jeg får tid til det, men når jeg gør - så bliver det altså bare så flot!

Jeg skal da heller ikke undlade at berette om, at jeg bruger en kniv, når græskanterne skal rettes til her i foråret langs alle belægninger. Blot en gammel køkkenkniv, der nu er blevet til en havekniv.Ned på knæ eller hug og så skærer jeg ellers derudad. Ca. en centimeter græsplæne mod belægningens kant fjernes og fejes til med sand. Så går der lidt, før det igen vokser til. Kniven, synes jeg, er nemmere at bruge her end kantspaden, da der jo alligevel er en lige belægningskant at styre efter.


Hvad gør du mon? 

Retter du mon græskanter af eller får den lov til at leve det naturlige haveliv? Uanset hvad du vælger, så lad os meget gerne høre dine erfaringer, og hvad der fungerer hos dig. Det kunne være interessant at høre fra forskellige sider, hvordan det gribes an derude i haverne. Og om det er noget, du hygger dig med, eller om det er en af "hadeopgaverne".

13 kommentarer:

 1. Bent klarer kanterne med en spade, men et eller andet redskab som kunne bruges f.eks hver tredie uge ville være godt. Der er mange kanter hos os. Jeg har set på fb, at der er nogen som bruger en græstrimmer, men vi har ikke fundet den rigtige endnu.
  God pinse fra Samsø

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja - jeg så på et tidspunkt et engelsk haveprogram, hvor de havde en håndholdt maskine, de kørte langs græskanten. Som både klippede græsset og samlede det afklippede græs op! Det er ikke lykkedes mig at finde ud af, hvor den forhandles. Men vildt smart var det!

   Slet
  2. God pinse til samsø også!
   Kh. herfra!

   Slet
 2. Jørgen fra Rododendronhaven i Rens er en mester i kanter. Var forbi haven forleden, og han viste os sin maskinpark af kanttrimmere. YES! En mulighed for GREJ! ...hvis altså man havde en græsplæne...
  God pinse! Henrik Havehjerne

  SvarSlet
  Svar
  1. Sejt!!
   Så får min kniv helt sikkert baghjul! Gad godt se hans bedste løsning :-)
   Tak for tippet, Henrik!

   Rigtig god pinse til dig også,
   Lone

   Slet
 3. Jeg bruger en alm spade, men har set hvor flotte lige kanter der kan laves med en kantspade, jeg må eje en:-) Her er det et hadejob, men elsker synet når det er gjort. Blev faktisk vældig overrasket over at kunne erfare at kanterne trænger igen, syntes da lige jeg havde været rundt;-)
  Har set at Fru Pedersens have i Vemb bruger sådan en kantskære med motor, hvis det er sådan en i snakker om...?
  Rigtig god pinse til jer!
  Hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber at få tid til Fru Pedersens have i år - så må jeg spørge hende ad :-)
   Rigtig god pinse til dig også, Anette.

   Kh. Lone

   Slet
 4. det må ha været en Lawn Edgers
  se
  http://www.troybilt.com/equipment/troybilt/lawn-edgers

  SvarSlet
  Svar
  1. Den har jeg nu kigget nærmere på. Og den ligner meget, men jeg kan ikke lige gennemskue om den også samler op / vender jorden. Ved du mon det?

   Slet
 5. Jeg bruger osse en gammel køkken kniv. Jeg har en smal række sten mellem bed og græs til plæneklipperen kan køre på , og der er kniven suverræn til at rense.
  pinsehilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja - og så er det altså også lidt hyggeligt, når man kommer helt derned på jorden og rode rundt med en lille kniv i hånden. Så bliver man ligesom lidt langsommere, end når man står op. Og det giver altså også nogle gode tænkepauser. Det er med at finde gode og hyggelige måder at gøre arbejdet på, så det hele ikke kun er i "full speed". :-)

   Slet
 6. Jeg har kun buet kanter i haven og her bruger jeg en lille batteri drevet klipper. Det er absolut ikke noget jeg nyder, og jeg syntes jeg bruger alt for meget tid på det. Men hvis jeg ikke gør det to gange om ugen så er det ikke så flot som jeg ønsker det. Jeg vil hellere sidde og nyde alle blomsterne :-)
  K.Gro

  SvarSlet
 7. Jeg bruger en almindelig spade og stikker efter øjemål. Jeg hugger spaden i jorden med hånden og det tager ingen tid for mig at stikke kanter og rive det sammen ca. hver 14. dag. Jeg kan godt lide at stauder og buske i forkanten vælter lidt ud over græskanterne og der stikker jeg skråt ind under bladene.
  I min gartnertid prøvede jeg at køre med en maskine og synes at det var meget svært og den larmede enormt (det var før høreværnet blev indført til medarbejderne), så jeg ville langt hellere bruge en spade. Dengang var det efter snor, men det er en god ide med brædtet.

  SvarSlet

ANNONCE