tirsdag den 16. juni 2015

BYGEVEJR GIVER RABARBERSAFT

OPSKRIFTER

Hvis ikke du allerede har trukket dine rabarber og lavet skønne crumblekager, kompot, relish, suppe og andet, er det altså ved at være tid nu. Og din indsats, hvis du vil lave fx saft, er minimal. Det passer faktisk lige med at lave det i en af de mange byger, der kommer for tiden. Hør her hvor meget, du kan få ud af en time sammen med de røde rabarber. 

TEKST: MARIANNE
FOTO: MARIANNE, VENLIGST UDLÅNT FRA FORLAGETJeg holder meget af mine rabarber. Selvom de er blevet flyttet et par gange, og de derfor skal holde et års høstpause ved hver flytning, så er de altså bare så givende. Hvis man blot husker at gøde og vande grundigt efter høst, så vil de sandsynligvis give to perioder, hvori, du kan høste, nu og så igen i august.

Her forleden høstede jeg fra to af mine rabarber, og det endda uden at de var blevet drevet. Jeg ved ikke hvad det er med mig, men jeg synes altid det er lidt synd for dem, at de sådan skal stå der og strække sig efter lyset. Når der nu er så rigeligt af det. Måske jeg kan gøre mig hård og prøve drivning om en halv snes år, så jeg også får den erfaring med mig i graven. Indtil da, så del gerne ud af din, hvis du har. Hvorfor er det godt, hvordan er smagen i sammenligning med rabarber, der ikke er drevet.

Nå, men til side med de store blade for sig selv, ned i en spand med vand, så kan jeg anvende dem som utøjsmiddel til andre planter i haven om 14 dages tid. Og ind i køkkenet med mig og stilkene. Rense, rense og frem med kniv og skærebræt. I skiver på ca. 3 cm. Hvis nogle af stilkene er tyndere end de andre, skal de være lidt længere.

Ingredienser
2 kg rensede rabarber udskåret i 3 cm stykker
2 l vand
400 g rørsukker
2 stængler vanilie
Revet skal af en økologisk/usprøjtet citron
Evt. atamon

Op i en gryde med dem. Bland med sukker, saft og skal af citron, et par vaniljestænger og vand. Kog og si gennem et rent viskestykke. Vupti: 4 flasker rabarbersaft, der smager så selv den kræsne søn på 19 faktisk er begejstret.

Flaskerne skal stillet på køl, hvor de holder sig i ca. 14 dage eller kan fryses.

God fornøjelse! Vil du have gode rabarberopskrifter, så spørg endelig din mor, bedstemor eller tante. Eller du kan købe den skønne bog "Smagen af rabarber" af Inger Vaaben fra Koustrup & Co, hvor ingredienslisten herover er fra. Der får du både historie, facts, dyrkningsoplysninger og masser af skønne opskrifter. 


Læs mere:

RØDE RABARBER
Du kan trække rabarber frem til omkring midten af juli. Og vil du have sunde planter, så må du huske at give lidt tilbage.LAV LUSETE AF RABARBERBLADE
Når du har trukket dine rabarber, så gem bladene. De kan bruges til at lave en "lusete", som kan bruges mod lus i dine roser og andet i haven. Se her hvordan. RABARBERSORBET
Lone Landmand har lavet den skønneste rabarbersorbet, og vi har fået lov til at bringe opskriften.


2 kommentarer:

  1. Det lyder dejligt med rabarbersaft. Desværre er sneglene også vilde med rabarber, så det bliver lidt ulækkert at plukke dem. Nå det må jeg nok se stort på, og bare komme igang.

    SvarSlet
  2. Hej Lise
    Ja, der er dejligt mørkt og fugtigt under et rabarberblad, måske kan en havehandske hjælpe. Jeg kan i øvrigt fortælle, at vi i familien allerede har drukket beholdningen. Men pyttelyt. Nu står Hyldemor og rækker sine hvide blondehandsker frem.

    SvarSlet

ANNONCE