tirsdag den 23. juni 2015

FENNIKEL - ET SKULPTURELT INDSLAG I HAVEN

Fennikel
TEMA: HAVEDESIGN

Den hører jo godt nok til i køkkenhaven, men i staudebedet er den også fantastisk. For ikke alene smager fennikel skønt, den er også et superflot og formstærkt indslag i haven. Se blot her.

TEKST & FOTO: KARINAFennikel
Nu er det jo ikke fordi, det er en helt ny dille at hente planter fra køkkenhaven ind i staudebedene. Kvan, vild gulerod, artiskok og indianermynte er, blot for at nævne et par stykker, nogle af de planter, der bruges som skulpturelle indslag i prydhaven. Også fennikel er med på holdet og som man ser den her, forstår man det godt.

I sidste uge på HAVEFOLKET tog jeg dig med en tur til Barcelonas botaniske have, og det var også der, jeg stødte på disse pragteksemplarer.

Fennikel, på latin ferula, er en skøn skærmplante, og den er i familie med guleroden - blandt andet. Den hører virkelig til én af giganterne i haven. Her var planterne godt 2 meter høje, hvis det overhovedet kunne gøre det. Det leder mig naturligt til det næste, for en plante af denne kaliber kræver sin plads. Jeg ser den for mig i selskab med høje prydgræsser, og for at tilføre den gule farve lidt køligt modspil, så måske noget blåviolet fra kæmpeverbena eller violfrøstjerne. Havde jeg mere plads at gøre godt med i min egen have, var det helt sikkert en kombination, jeg ville afprøve. Det har jeg ikke og begrænsningens kunst er virkelig en øvelse, jeg er ved at blive herre over, så jeg bliver nødt til blot at betragte, nyde og lade inspirationen gå videre.

FennikelFennikel

Fennikel findes i tre varianter. Knoldfennikel er den vi kender fra køkkenhaven og grønthandleren. Ligeså er det med bladfennikel, som hovedsageligt dyrkes for frøenes og de spiselige blades skyld. Bronzefennikel er derimod typisk brugt som prydplante, måske mest af alt grundet det eftertragtede mørke løv.

Fennikel
Her i haven er det knoldfennikel du ser - og sikke et syn! 

Læs også:


SKULPTURELLE PLANTER
Alle yndlingsfarverne er repræsenteret. Det dufter og det summer, men alligevel er det som om staudebedet bare mangler noget. Men hvad kan det være?BLOMSTRING SOM RUMDELER
Tag med på besøg i en have, der præsterer et pragteksemplar af et haverum med frodige bede brugt som rumdelere. Her er en plan, der sagtens kan oversættes til en privat, moderne have. Træd i en mesters fodspor!
LUFTIGE BRONZEFENNIKEL
Den kan spises, men det er ikke derfor den står i haven hos mig. Det er for dens prydværdi. Den minder om dild eller kongekommen, blot med et bronzeagtigt islæt, som klæder bedene og skaber lidt mystik. Desuden giver den glimrende samspil til dine øvrige abrikos, orange eller kobberfarvede elementer i haven.

2 kommentarer:

  1. Den fennikel du viser er rigtig flot men den er desværre ikke hårdfør hos os i DK.

    SvarSlet
  2. Jeg har sat bronze fennikel for første gang, så jeg er spændt på resultatet, men tænker også på den pælerod den laver og om det kan gå. Altid sjovt med anderledes plantevalg i haven :-), kh Margit

    SvarSlet

ANNONCE