Mange vil nok give mig ret i, at en have ofte bliver hyggeligere, når den inddeles i rum. Men bygger man rum i haven? Vi har besøgt Danmarks havemand nr. 1 i Risskov og tager dig over de næste par uger med ind i rum fra den private have.


TEKST & FOTO: LONE

Vi var sidste år på besøg hos Claus. Han var så gæstfri at åbne havelågen en tidlig morgen/formiddag, så vi kunne få lov til at opleve haven i dagens første timer. Og det var en sand fornøjelse at gå rundt og nyde vand og duer klukke om kap, mens alverdens planter kæmpede om at få opmærksomhed. Som du garanteret ved, så er Claus Dalby mester i anvendelse af en bred vifte af planter, men udover at beundre havens planter så kan man også her lære noget af havens indretning. I haven i Risskov kan man nemlig besøge det ene fantastiske haverum efter det andet, og det var faktisk svært at vælge, hvilke der skulle med i denne korte mini-serie om havedesign.

“The Sunken Garden” var dog et af de oplagte rum pga. den magnetiserende virkning haven har på den besøgende. Her er skabt en rolig oase midt i herlighederne. En oase – der selvom den bugner af krukker og sanseindtryk – også indbyder til ophold og 5 minutters stilhed.

Vi sætter os kortvarigt på et trappetrin. Det er ikke, fordi haven skorter på lækre havemøbler, men på en eller anden måde er det som om, at en trappe på uhøjtidelig vis indbyder til en pause, når man er gæst i en have. Måske fordi man umiddelbart ikke sætter sig i møblerne uden at blive budt, men det kan man fint på en trappe.

De trappetrin, der er på alle 4 sider af dette haverum, gør, at man selv kan vælge, om man vil sidde med solen foran sig, bag sig eller ved siden. Og herfra kan man – uanset hvor man sætter sig – nyde det brusende vand i havens midte.

Og ikke mindst nyde de flotte krukkesammensætninger, som haverummet byder på. I grønt og hvidt!

Foruden krukkerne er haverummet primært skabt af sten, der danner overfladen af en forsænkning i forhold til det oprindelige terræn. Man går ned her og finder en form for tryghed. En intens atmosfære.

Udsigten til de fine vandkar fanger øjet. Man kan faktisk ikke lade være med at beundre vandet, der skydes op af bassinets midtpunkt. Og herfra ledes blikket mod krukkerne mv. på den anden side.

Den ene ende af den sænkede have fortsætter via en bred trappe til en plads, hvor man snildt kan forestille sig, at morgenkaffen indtages under de parasolklippede træer, der har fået selskab af lækre Versaillesbeholdere med toppede laurbærtræer. Dette er et særsyn i private danske haver. De er lidt højtidelige og alligevel placeret her med den største naturlighed. Velsagtens fordi grunden netop huser en patriciervilla. Så kan man i den grad vifte lidt mere med ørerne, uden at stilen stikker af.

På to af siderne i dette haverum er det villaen eller tilbygninger, der danner rummets afgrænsning.
Til de to andre sider er det frodige grønne bede, der danner vægge mod de tilstødende haverum.

 

 

Man kan fornemme, at der er mere godt i vente deromme, men det hele er så fint beplantet, at man må gå videre for at finde ud af, hvad der gemmer sig i resten af haven.

Herover ses en stor del af rummet fra husets vinduer. Et herligt syn at se ud på hver morgen og aften!

Vil du læse mere om Claus Dalby, kan du springe direkte ind i havemandens univers via hans havebøger – flere af dem er omtalt her i magasinet.

CLAUS DALBYS ROMANTISKE HAVER

Tag på havevandring med Claus Dalby i 23 romantiske haver fra flere egne af Europa. Claus fortæller undervejs om havens ejer, planterne og havens historie. En hyggelig, men også meget brugbar havebog, hvis man har hang til den romantiske havestil.

DEN LEVENDE HAVE
Så blev den udgivet igen – havebogen – som for mange har været, og stadig er – en decideret eye opener og havebibel. Det er én af de første havebøger fra forlægger, fotograf og forfatter Claus Dalbys hånd, og den blev udgivet første gang i 2004.

Den hvide have

DEN HVIDE HAVE

På Claus Dalbys blog, Mit haveliv, har vi fulgt med på hans mange haverejser, og har beundret hans utrættelige energi for at få de helt rigtige billeder i kassen. Claus har efterhånden et ret omfattende netværk af havemennesker, både herhjemme og rundt omkring i Norden og Europa, og det netværk gør, at han får lov til at komme ind og se haver, der ellers ikke er tilgængelige for offentligheden – og heldigvis bliver vi inviteret med.