ANNONCE

lørdag den 27. juni 2015

HAVERUM HOS CLAUS DALBY - EN SKJULT OASE

Hos Claus DalbyTEMA: HAVEDESIGN

Allernederst i haven hos Claus møder man dette lille haverum. Selvom det ligger i umiddelbar nærhed af den tilstødende villavej, så er her endnu en skøn oase med tid til eftertænksomhed. Rummet er styret af stramt klippede formationer af avnbøg og ovenover i den modsatte side svæver kronerne af de formede tretorn. Intet er overladt til tilfældighederne.
TEKST & FOTO: LONE




Hos Claus DalbyRummet her er ikke stort. Og det gør måske heller ikke så meget væsen af sig. Det fungerer mest af alt som en oase mellem de omkringliggende store haverum, der byder på brag af blomsterpragt.

Rummet her har grønne vægge til alle sider mod resten af haven, og i midten af haverummet står et vandbassin, der er ganske enkelt skåret: Et kvadrat. Vandet står stille - her opfordres til ro! Man har lyst til at sætte sig på kanten af bassinet og nyde stemningen. Det tror jeg dog ikke konstruktionen er beregnet til, så det undlades naturligvis.

Rundt om bassinet ligger igen de lækre brosten, som man også ser andre steder i haven. Over os hører man duerne klukke. De kan ikke ses lige her, men de er der - i haven et sted. Det hører man tydeligt.

Under vores besøg her i sensommeren er det solhat og hjortetrøst, der dominerer farvebilledet. Floks, katteurt m.fl. er her også. Farveholdningen er rosa, pink og violet. Særligt den violette/blå farve står godt til bassinets metal.

Når man kommer fra haverummet (som vi besøgte i sidste uge) med lange voluminøse staudebede, trækker rummet den besøgende i retning af den lille oase. Den skarpt skårede indgang mellem de to avnbøg lokker.

Hos Claus Dalby

Også bassinet tiltrækker opmærksomhed. Det ligger som et "point de vue" for enden af stien vi følger.

Hos Claus Dalby

Rummets hovedbestanddele - de elementer der er dominerende for det meste af sæsonen - er blandt andet de klippede tretorn, det maskulint skårne bassin og de bløde brosten, der vidner om at haverummet hører til i en dansk have, hvor ejeren er feinsmecker. Der er sans for lækre materialer og virkningen af samme.

Hos Claus Dalby

De espalierede træer er bundet på stativer af stål og bambus. De stive knudepunkter sikrer formerne i mange år frem, indtil træerne har lært at vokse som ønsket.
Hos Claus Dalby
På tværs af et af bedene i rummet kan man ane en bænk på den anden side af en havegang. Den smukke lyseblå farve passer fint ind i rummets farvespil og mon ikke man lige kunne tage 5 minutters  hvil her, mens haven beundres. 

Hos Claus Dalby

Herfra fanger endnu flere haverum øjet, og vi lokkes snart videre. I denne have er der i sandhed masser at beundre.


Vil du læse mere om Claus Dalbys have kan du springe tilbage til de tre tidligere indlæg i serien med fokus på haverum i Claus Dalbys have:

HAVERUM HOS CLAUS DALBY - EN HAVE I HAVEN
Fra terrassen, som vi besøgte i sidste uge, kan man gå direkte ud til et af de største staudebede i Claus' have. Selvom stien gennem dobbeltbedene er bugtet, skal man ikke lade sig narre af den naturlige form. Kulissen er styret af den stramme taks klippet i flotte formater - og det giver ro til blomsterfloret, som Claus også er ekspert i at mestre.

HAVERUM HOS CLAUS DALBY - PÅ TERRASSEN
I dag skal vi besøge endnu en oase hos Claus Dalby. Terrassen her ligger ved et af havens væksthuse og er med til at give et roligt sted midt i alt blomsterfloret. Her kan man nyde stilheden under uret.

HAVERUM HOS CLAUS DALBY - EN "SUNKEN GARDEN"
Mange vil nok give mig ret i, at en have ofte bliver hyggeligere, når den inddeles i rum. Men bygger man rum i haven? Vi har besøgt Danmarks havemand nr. 1 i Risskov og tager dig over de næste par uger med ind i rum fra den private have. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

ANNONCE