I dag skal vi besøge endnu en oase hos Claus Dalby. Terrassen her ligger ved et af havens væksthuse og er med til at give et roligt sted midt i alt blomsterfloret. Her kan man nyde stilheden under uret.


TEKST & FOTO: LONE

Som du måske har bemærket, så stiller jeg i denne miniserie mest af alt skarpt på alle pladserne i Claus’ have. Bedene og planterne er Claus selv eminent til at præsentere via sin blog på clausdalby.dk, så der vil jeg ikke tage ordet ud af munden på ham. I stedet vil jeg hellere se på disse opholdssteder, der for mig i allerhøjeste grad også er med til at danne haven. I dag er vi trådt ud på terrassen, der ligger i umiddelbar forlængelse af villaen – i direkte forbindelse med det væksthus, der har været i haven længst tid. Og som du sikkert kender fra hans blog, da det ofte er her, der formeres eller nurses om et hav af planter.

Denne dag, hvor vi er på besøg, står inventaret kunstfærdigt uden hynder eller puder og metallet står i  smuk sammenhæng med de lækre stenbelægninger og er ligeledes en delikat kontrast til de bløde farver i beplantningen, der skaber rummets vægge. Både baggrunden – bede og træer – men også for de nære afgrænsninger skabt af krukkebeplantninger, der her ses holdt i pink.

Til venstre herover ses den smukke rosenslynge og til højre ses blandt andet edderkoppeplanten, som Claus også dyrker i krukker med stor succes.

Forrest mod inventaret er rummets kant netop sirligt arrangeret med et væld af krukker med både græsser, stauder, etårige og toårige. Bagved ses staudebedene og drivhuset. Og villaen anes ligeledes til venstre i billedet herunder. Rummet er hyggeligt og trygt. Og den bare plads gør underværker som modspil til blomsterfloret!

At haven har mange træk fra de engelske haver ses blandt andet ved dette stemningsfyldte ur, der hænger på gavlen af væksthuset. Haven er fyldt med velplacerede detaljer, der understøtter følelsen af, at man går rundt i en lille tidslomme – langt væk fra byens travlhed.

Mange af tidens haveminimalister vil sikkert forsværge at bruge for mange udsmykninger i haven, men til trods herfor kan man fint lære lidt i haven her. I rummet er den grå farve på ornamenter, beholdere og inventar gennemgående, og det skaber en sammenhæng på tværs af rummet – en ro for beskueren. Samtidig er der tænkt i kontraster, der skaber liv, som fx ved brug af den gulbladede prydgræs.

At den grå farve også er smuk i relation til blomstringernes farve er helt sikkert heller ikke tilfældigt. Se fx den grå i samspil med edderkoppeplanten her. De er ret fine sammen!

Jeg vil ikke undlade også at slå et lille slag for sommerblomster som edderkoppeplanten. Den findes i år i handlen på rigtig mange planteskoler, og en krukke fyldt alene med denne er et fantastisk syn! Og så er det garanteret noget andet, end det du finder i det lokale supermarked, der sikkert har fine sunde planter, men udvalget er altså lidt sparsomt – og en anelse traditionelt. Kom ud på planteskolerne i stedet og glæd dig over den variation, der rent faktisk er blandt de etårige. Når det hele strutter af frodighed til juli og august, vil du glæde dig over i år at have prøvet noget nyt.

Vil du læse mere om Claus Dalby, kan du springe direkte ind i havemandens univers via hans havebøger – flere af dem er omtalt her på magasinet.

DEN LEVENDE HAVE
Så blev den udgivet igen – havebogen – som for mange har været, og stadig er – en decideret eye opener og havebibel. Det er én af de første havebøger fra forlægger, fotograf og forfatter Claus Dalbys hånd, og den blev udgivet første gang i 2004.

DRIVHUSE
Forventningerne er til fulde blevet indfriet. ”Vis mig dit drivhus” er en ordentlig moppedreng på over 500 sider, og det er bestemt ikke for mange. Bogen er fyldt med det ene fantastiske drivhus, væksthus eller orangeri efter det andet – kært barn har mange navne!

Den hvide have

DEN HVIDE HAVE

På Claus Dalbys blog, Mit haveliv, har vi fulgt med på hans mange haverejser, og har beundret hans utrættelige energi for at få de helt rigtige billeder i kassen. Claus har efterhånden et ret omfattende netværk af havemennesker, både herhjemme og rundt omkring i Norden og Europa, og det netværk gør, at han får lov til at komme ind og se haver, der ellers ikke er tilgængelige for offentligheden – og heldigvis bliver vi inviteret med.