Gunvor har skrevet til brevkassen for at høre lidt mere om dyrkning af sibiriske iris: “Jeg har hidtil ikke villet investere i den, for jeg har altid troet, den var rimeligt vandkrævende. men nu er der flere der siger, den bare er som almindelige stauder.”


SVAR: OLE KJÆR CHRISTENSEN, HAVEPANELET, FOTO: LONE
Iris

Kære HAVEFOLKET

Jeg har nogle spørgsmål om iris.

Da jeg kæmper lidt med iris germanica, de kan jo ikke li’ nærgående naboer, så kunne jeg tænke mig at prøve med iris sibirica. Jeg har hidtil ikke villet investere i den, for jeg har altid troet, den var rimeligt vandkrævende. men nu er der flere der siger, den bare er som almindelige stauder.
Så hvad siger I? Er der nogle der er bedre end andre? De skal jo også være til at finde i almindelig handel, da jeg ikke rigtigt er til den store vilde nethandel, ikke endnu i hvert fald.
Mange hilsner
Gunvor
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Kære GunvorIris sibirica er utrolig nemme planter, og er ikke så sarte hvad angår plantningsdybde som iris germanica, der jo har et rhizom. Iris sibirica plantes i almindelig havejord, og tager ikke skade af at det er tørt i perioder. Jeg har selv iris sibirica i tør sandjord og der trives de virkelig godt. Der findes i handelen flere typer. Iris sibirica ‘Cambridge’ der er lys blå, iris sibirica ‘Heavenly blue’ og iris sibirica ‘Tunkannock’ der er hvid.

Det er de mest almindelige, og forhandles i ethvert velassorteret plantecenter/planteskole. Det er ualmindelige letdyrkede stauder, blomstrer juni-juli, gror i fuld sol, bliver 80-100 cm høje og plantes med 5 pr. m2, hvis man ønsker en fyldig beplantning.

Med venlig hilsen
Ole Kjær Christensen
Havepanelet

Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 

 


Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.