søndag den 26. juli 2015

FIND FEM FEJL

KLUMMEN

Find fem fejl - nej, find fem trilliarder.  Fem trilliarder syntetiske græsstrå sat sammen som noget, der skulle forestille at være en græsplæne. Må jeg have lov at sige min mening? 
TEKST & FOTO: KARINAKender du til udtrykket "løvemor"? Sådan én er jeg. Det handler om mødre, der er en kende (for) overbeskyttende overfor deres afkom, dem der blotter tænder og hvæser kløer så snart et menneske kommer afkommet lidt for nært eller ifølge mødrenes opfattelse virker lidt for truende.

Kunstgræs


Jo, jeg er en løvemor - det indrømmer jeg blankt og jeg får det også ofte at vide. Jeg er bekymret mere end hvad godt er for min lille søn og hvad værre er, er at han snart skal begynde i skole. På sin vis er der jo ikke noget ondt i det, i hvert fald, hvis man ser bort fra mobberi og hvad man ellers har at kæmpe med i de danske skoler. Det er blot én af mine mange bekymringer, og nu også hvilken skole, min mand og jeg har valgt for ham.

Kunstgræs

Skolen ligger lige ovre på den anden side af vores hus - vi ser på den fra vores stuevinduer. Så det med bekymringer om trafikken er ikke det der fylder pt. Det gør skolens gårdanlæg derimod, eller nærmere det valg man har taget omkring udemiljøets beplantning - eller måske snarere fravalg. Skolen har været underlagt Københavns kommunes "geniale sparekniv", som går ud på at sammenlægge nogle af kommunens skoler. Det har betydet, at netop denne skole skulle udvides til flere spor (man mener at man sparer penge derved), og derfor kom så også et helt nyt byggeri, som skulle huse de (alt for) mange elever. At have lagt ører og øjne til hele denne byggeproces gider jeg slet ikke at komme ind på.

Nu er byggeriet nemlig ved at være færdigt, og nu er vi kommet til selve anlægget. Jeg havde læst noget om at der skulle ligge kunstgræs, men tror at jeg valgte at ignorere denne information, da det simpelthen blev for meget for mig at rumme. Nu er de i gang - og ja, nu SKAL jeg rumme det. Det kæmpestore areal af kunstgræs, som mit barn skal færdes på i hvert et frikvarter og til hver en idrætstime.

Kunstgræs

Jeg sukker og ser bekymret på. Hvad skete der med duften af græs, græs på knæene? Er der noget, jeg ikke har fanget her? Skal jeg bare være glad for at jeg ikke skal i gang med pletfjerneren de gange jeg pakker mit barns sportstøj ud af tasken? Skal jeg det? NEJ, for pokker da, men desværre kan jeg jo ikke gøre så meget her. Og fik jeg i øvrigt også nævnt at alle træer og hække er helt forsvundet på området? Det er de og det lader ikke til at man tænker på at erstatte dem. Så meget for en grønnere fremtid - og sikke grøn den er! PS: Trappen undlader løvemoderen helt at ta' op.

Hvad siger du? Er det her OK? Et tæppe som græsplæne? Er det her, vi skal hen, for så kan jeg se, at jeg skal have opdateret Falckkassen med plasterforsyninger, for det her kommer til at gøre nas! Ja, det gør det på så mange planer.

14 kommentarer:

 1. Vor Herre bevares!
  Jeg kan godt forstå du er harm....det ville jeg også være. Kors i hytten altså. Det er jo ikke en gang pænt!

  Hvad angår sammenlægning af skoler som del i spareplaner, vælger jeg til gengæld at tie stille. Jeg er lærer - og jeg har ikke rigtig noget pænt at sige om den slags.

  :)

  SvarSlet
 2. Ja ikke!
  Og sammenlægninger af skoler - don't get me started either ;-)

  SvarSlet
 3. Kunstgræs på en skole???? Der har de såkaldte kloge hovder da tabt småkagerne for alvor..
  Du milde, jeg troede det var noget de brugte indendørs til udstillinger og den slags.

  Gad vide hvor meget "de" i virkeligheden sparer på skolesammenlægninger? Nye bygninger, børn der skal tranporteres længere, børn der tabes fordi der er for mange i klassen og........... Det er vist kun politikere der kan finde noget godt om det.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Jeg frygter også de børn der tabes, kan virkeligt heller ikke se fordelene ved alle de sammenlægninger de er i gang med - men jeg er jo heller ikke politiker ;-)

   Slet
 4. jeg bliver så trist når jeg ser dit indlæg, for ..... hvor er det grimt.
  Så kopler vi kroppen fra og alle sanserne nu skal der læres, og vi har kun fokus på den kognitive udvikling. Og så ikke et ord om hvor stor betydning det at være i naturen har for vores indlæring, både det motoriske og det sanselige. Jeg kan ikke lade være med at tænke på hvor stor forskæld der er på vores verdener, jeg har også en der skal starte i skole efter sommerferien og det er helt andre ting jeg er bekymret for. Som det ser ud lige nu skal min pige gå en halv kilometer hen af en mørk landevej og krydse en anden vej for at nå skolebussen, herude findes ingen gadelys og turen forbi vores gård er så lige sparet væk. Standart udstyr udover madkasse og skoletaske er så også lige lommelygte, mon de fås med Monster high motiver ;-) Vi har en uges ferie mere og den skal foregå hjemme, Filippa plager konstant om legeaftale, det forstår jeg egentlig godt. Der er bare lige det ved det at herude kan man ikke bare lige løbe sammen, nej det skal planlægges og så skal der hentes og bringes. Det gør vi selvfølgelig gerne så vidt det kan lade sig gøre, det er bare ikke altid det lige kan der. Jeg har lavet et indlæg fra køkkenhaven i dag, og det er virkelig fantastisk at have mulighed for at kunne give sine børn den oplevelse at vokse op på landet, men det har bestemt også sine fordele at vokse op i byen, hvis forpokker bare der som minimum var grønne områder på de offentlige arealer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jeannett
   Ja det er en anden ting jeg også syntes virker håbløst; at fjerne belysning på skolevejene!
   Forstår godt at man spare energi og at det derved også er mere miljørigtig, men alligevel...

   Slet
 5. Hvor kan jeg godt forstå du er vred, Karina! Det er simpelthen så tåbeligt, at - ja, som Gunvor siger - de må have tabt småkagerne. Hvis man een gang har prøvet at falde på en kunststofplæne, så ved man hvilke smertefulde brændmærker, man kan få.

  Det er næsten - og også kun næsten - lige så åndssvagt som at se havefolk over på den anden side af andedammen sprøjtemale deres afsvedede græsplæner med grøn maling. Men her er der talte om børn, der skal lære og lege. Eneste trøst og håb er, at de vil kunne huske dette eklatante fejlslag af et valg for altid, og at de vælger naturens egne geniale materialer, når de selv bliver voksne!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lidt sjovt Marianne, for da jeg var på vej på ferie og sad i flyet hørte jeg faktisk én tale om det der med at male græsplænerne, troede først at det var løgn, men det er det så tilsyneladende ikke.

   Slet
 6. Det lyder da også bare helt vildt, kunstgræs og så i Vanløse. Måske kunne jeg forstå det (og så alligevel slet ikke), hvis skolegården lå i indre by med meget meget lidt udenomsareal.
  Som bekendt kan andres elendighed også få en til at glæde sig over egen situation;0)
  Jeg er nemlig også lærer (i din nabokommune), og der er sandt at sige bestemt ikke meget at juble over angående klassestørrelser og ressourcer men...vi har store grønne boldbaner, høje træer, små træer, løvfældende og stedsegrønne, roser, buske, krat og masser af gemmesteder. Dog er det tilladt at klatre, så ind imellem skal børn hjælpes ned fra træerne.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja her er heller ikke noget at klatre i her. ALT er stort set væk, med undtagelse af et enkelt træ som fik lov at blive stående. Det ser så til gengæld ikke alt for sundt ud - tænker at det kan have taget skade af alt det byggeri der har været omkrig. Håber på det bedste og at det nok skal komme sig da det faktisk giver lidt grønt til hele vejen (som heller ikke kan prale af at være frodig)

   Slet
 7. Jeg kan kun give dig ret i alle dine betragtninger, Karina. Det er simpelthen for dårligt. Og burde være en ommer, men det bliver det desværre nok ikke. Ofte tænker jeg, at beslutningstagerne har jord i hovedet (eller et eller andet syntetisk materiale!)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nina
   Enig. Det er en skandale og desværre bliver det nok ikke til nogen ommer. Tænker at det kunstgræs må koste kassen. Ihvertfald så det meget avanceret ud da det lagde det og mon ikke også det kræver et væsenligt stykke vedligehold. Hvad mon de egentligt går når der flyver blade (fra mine træer;-) støvsuger dem væk? :-)

   Slet
 8. Ja, så er vi I Jacques Tati's syntetiske verden, naturen skal bekæmpes den skal overvindes og tæmmes fordi den snavser og er besværlig. Så bekymrer vi os om klimaforandring og dyremisbrug istedet og alt sådan noget som vi har på armslængde.
  Jeg har altid så godt kunne lide de danske legepladser hvor man kunne bruge brædder og jord. Det så så spændende ud og fantasien kunne få et skub. Måske dette ville være okay I gymnasiet men det er ikke godt for en 6årig at lege på plastik Jeg ville også være bekymret hvis jeg var dig, det er meget deprimerende

  SvarSlet
  Svar
  1. Det der er så underligt det er at jeg da de snakkede om den nye skolebygnings design også snakkede om at den skulle have grønne vægge mv. Det blev det ikke til, desværre.
   Ja deprimerende er et godt ord!

   Slet

ANNONCE