tirsdag den 14. juli 2015

HAVEKLINTE - EN HADET OG ELSKET TOÅRIG

HaveklintePLANTEPORTRÆT

En plante, som sår sig selv alle vegne, hvis man ikke passer på. Men også en plante, som matcher perfekt til orange, har vidunderlige matgrå, lodne blade, en høj løs statur og en syret og gennemtrængende cyklamen-magentafarve, helt psykedelisk. Men blomsterne - de er helt enkle. Jo, jeg er solgt!
TEKST & FOTO: MARIANNE


En gang haveklinte - altid haveklinte. Om foråret kan man godt se, hvor de vil dukke op. Og som regel flytter jeg kun få. Men nogle år er det som om de kommer snigende og dukker op alle mulige mærkelige steder. I mine bede opstår mange farvekombinationer, som overhovedet ikke er meningen, men lige så mange er overraskende friske og glade. Så får de jo lov til at stå.

Haveklinte
En enkelt plante eller tre er røget helt op, fordi de havde slået rod netop midt i en af mine roser eller andre helt tåbelige og utålelige steder. En af dem var 30-40 cm lang og havde endnu ikke sat blomster, da jeg hev. I en potte med den. Vande vande. Og nu står den og sætter lidt gang i det hele på terrassen. Nemmere kan det næsten ikke være. Det bliver ikke sidste gang, der er forfløjne haveklinter, der flytter op i en potte.

Haveklinte

Løvet kan godt minde lidt om hareøre og blomsten en lille smule om nellike. Haveklinte findes også i hvid, og er man til det helt hvide i bedene så er det en god måde at få "brus" på hurtigt.

HaveklinteFørste år sås de, andet år står du med bruset. De er da værd at vente på, hvis de så klarer sig selv de næste 20-30 år. Til næste år vil jeg sætte haveklinte sammen med orange cosmos, den er der nemlig lige så meget orange tjubang-farve i, som der er i denne. For indrømmet: Den er noget larmende i et bed, som Camilla Plum ville have formuleret det. Men sådanne områder må der også gerne være i min have, har jeg besluttet. Smilet hænger nemlig i en glad bue mellem mine to ører hver gang jeg går forbi.

Haveklinte

FAKTA

NAVNLychnis coronaria
DANSK NAVN: Haveklinte eller fiksernellike
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØR: Nej, toårig, dvs. at den selvsår sig villigt
JORDBUND: Almindelig næringsrig havejord, gerne til den tørre, sandede side
VÆKST: Løs
STØRRELSE: Ca. 50-60 cm i højde og bredde
BLOMSTRING: Juli-august
ANVENDELSE:  I grupper eller i potter

11 kommentarer:

 1. Har selv sået den hvide sidste år, som nu blomstrer lystigt. Den er meget skøn, og må gerne selvså lidt.

  SvarSlet
 2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 3. Den hvide er rigtig fin, og dens løv passer til alt! :-) (den magenta røde er god til at ' lave ballade'. Klinte fåes også i en mere babylyserød og diverse fyldte udgaver .

  SvarSlet
 4. hm, hvis det var INDE i bedene den såede sig så ville jeg være glad, men det gør den aldrig. Det er ude på gårdsplads og på stier den sår sig, så jeg må rundt og redde den, og sætte den ind i bedene. Der formodentlig for tæt i bedene, for det er det samme problem med andre "såkaldte vilde" selvsåere.
  Jeg vidste ikke man kunne få den i hvid, den må jeg have fingre i til næste år.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 5. Hej jeg har den hvide i år og nyder den. Passer virkelig godt ind som selskabsplante.

  SvarSlet
 6. Den er nem at luge væk så den generer mig aldrig, min have er " live and let live" stil, så jeg er meget begejstret når den pludselig står ved siden af en rød alchemilla og en purple angelica. Jeg har kun den cyclamen og hvide og vidste ikke at der er en rød. Nu må jeg se I katalogerne om jeg kan finde den Eller er der nogle der vil bytte frø? Jeg har den hvide
  Jeg skal bestemt prøve den sammen med en orange daglilje og orange raketblomst eller måske gladiolus Tak for ideen

  SvarSlet
 7. Hej Marianne!
  Jeg elsker den også, i år har jeg den i større mængder end ellers, den er fantastisk sammen gul, som alle andre farver i min have, næste år skal jeg dog ikke have så mange;-) og må huske at de er gode i potter, tak for tippet.
  Hilsner og god dag fra Anette

  SvarSlet
 8. Hej Marianne.Dejligt at du netop har lavet et indlæg om haveklinte.
  For jeg har den pink tre steder i haven........................og har aldrig selv sået den.
  Har hele tiden undret mig over hvorfra den kom.
  Men den liver dejligt op.
  God aften knus Jette

  SvarSlet
 9. Der kan man bare se! Den har jeg også i haven, vidste slet ikke at den havde sådan et ry.
  Hilsen Heike

  SvarSlet
 10. Kan man godt have dem i Krukker på terrassen og evt plante dem ud sener,, for har nemlig fået tilsendt en lille plante af Haveklinte af en. Men kan Haveklinte godt være i krukker uden at plante dem ud i jord bedet / Haven ??? Svar på min mails susannemollerchristiansen@hotmail.com

  SvarSlet

ANNONCE