torsdag den 30. juli 2015

STRANDKÅL VED KLINTEN

StrandkålUDFLUGTER

Der er virkelig smukt ved Klint lige mellem Sjællands Odde og Rørvig. Vi tog på en aftentur og høstede strandkål, gik på stejle klinter og plukkede en rar buket med til sommerhushaven. Blomsterne skal frøså sig selv der! 

TEKST & FOTO: MARIANNE

Først det haverelaterede - så til turen. Vi vidste at der ville vokse strandkål på stranden, så saksene var medbragt, selvom det også var en aftentur inden middagen. Strandkål smager lidt hen ad broccoli. Den bliver kæmpestor, hvor den vokser, særligt hvis den får sandet, godt drænet jord - tilnærmet plantens naturlige levevilkår så meget som muligt. Sådan er det jo forresten med alle planter. Men strandkål, den vil gerne have plads, fuld sol og rigtigt godt dræn, så den ikke står i stillestående vand og rådner.

StrandkålSmuk er den, virkelig smuk! Med sine store bløde, matgrønne blade, er den en rigtig "børnehaveplante", for den er harmløs! Men det er også en plante til et prydbed, så smuk er den. Ja, jeg ved godt, at det nok ikke er "commes ils faut", men det ryster vi havefolk anno 2015 på hovedet af. Nu kan du plante alt muligt sammen, blot du altså - som før omtalt - sikrer dig, at planten står, så den trives. Ellers er det dig, der får bøvlet i stedet for at få nydelsen.

Strandkål


Det var det. Behandl den som almindelig kål, skyl måske blot ekstra meget for at få saltgusen fra havet vasket ud. Snit fint, blancher osv. Uhmmmmm. Og sundt er det oven i købet!

Strandkål

Og det med buketten med blomster, der skulle frøså sig? Joh, i Annette og Percys sommerhushave er det rådyrene, der nyder de fleste af væksterne, og de er jo hyggelige at se på, men det er jo lidt træls. Eller også glemmer hun at vande. Derfor har hun nu besluttet, at de blomster, der vokser naturligt i lokalområdet af Østre Lyng, også skal gro - om end lidt mere koncentreret - i hendes have. En rigtig god beslutning, synes jeg! Alle forudsætninger for et vellykket og afslappende fritidsrum er til stede!

Knopurt
Se nu bare denne almindelige knopurt, Centaurea jacea. Dens knopper er så vidunderlige, drøngode til buketter, karakteristiske, som de er. Ja, og når den blomstrer er der nærmest tale om et kunstværk! Den kan i bedene minde lidt om lægekvæsurt i vækstform, let og luftig. Eller om knautia, der væver sig ind og ud mellem de andre stauder.En nem, billig og elsket plante på det, man kalder morænejord, som mange sommerhusgrunde har.

Knopurt


I Annettes sommerhushave vokser der allerede nu digitalis i store mængder og så denne smukke tidselagtige plante, der altså ikke stikker. Af andre vækster, der vokser i Klint og omegn, er fx denne blodrøde storkenæb. Og så en lyserød gyvelagtig krybende sag. En rigtig smuksak med gråt, mat løv.

Storkenæb


Storkenæb


MINDFULDE STENSKULPTURER
Når man besøger Klint, opdager man, at der er opstået en slags tradition mht. at stable stenene oven på hinanden. Det ser så zenagtigt ud. Så smukt, bare himmel og hav. Og sten! Vidunderligt. Rensende og stabilt. Som en klippegrund. Som en japansk have. Som et hvidt rum med ingenting i.

Ved klinten

Kigger man op, er der ganske vidunderlig istidsagtig natur lige omkring os. Den er da også mere end 7000 år gammel. Vi lod os friste til at klatre op ad en mere end stejl skrænt (kaldet blå rute!). Det var lidt af en overlevelsestur og absolut ikke for folk med højdeskræk, men smukt var det. Se selv:

Ved klinten

Ved klinten

Ved klinten

Efter sådan en lang og til tider en lille smule anstrengende tur, er det godt med et das. Det kan de heldigvis også divertere med i Klint! Det er slet ikke så dårligt!

Ved klinten

Ved klinten

Hjem kom vi. Med kål og kamera og sten i sandalerne. Med masser af frisk ilt i lungerne, med en buket af diverse blomster, som altså skal spredes for vinden og skabe NATUR i naturhaven.


Læs også:


LÆR DIN HAVE AT KENDE
Den gemmer på mange hemmeligheder, din have. Kender du dem, vil du komme nemmere om ved mange ting. Vi kommer med forslag til, hvordan du lærer din have bedre at kende.
GØR JORDEN GLAD MED JORDFORBEDRING
Vi har før prikket hul i myten om at gennemgrave og fræse. Her fortæller vi om, hvordan du kan forbedre din jord, så den bliver næringsrig, og dermed kan give dig smukke planter og næringsrige,  smagsfulde grøntsager.


JORDTYPER 
Det er langt fra de fleste af os der har en optimal jord. Enten er den for leret eller også er den for sandet - og jeg tror også, at de fleste af os har oplevet, at nogle planter ikke trives i den jord vi kan tilbyde dem.  


5 kommentarer:

 1. Strandkål incl dens frø er faktisk fredet......

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt se, at Albinus Frø skriver at den er fredet, men den figurerer ikke på naturstyrelsens website over fredede planter. Følg dette link, og kik med selv:
   http://naturstyrelsen.dk/naturbeskyttelse/national-naturbeskyttelse/beskyttede-arter/fredede-dyr-og-planter/fredede-dyr-og-planter/andre-planter/

   Jeg vil for en god ordens skyld ringe til dem i morgen for at få det verificeret!

   Men al høst af vilde planter skal gøres med nænsomhed, omtanke og en vist omhu, således at planten selv kan smide frø og sørge for sin egen overlevelse på voksestedet. Læs evt. gerne min artikel om emnet her:
   http://www.havefolket.com/2013/08/om-at-plukke-urter-i-den-vilde-natur.html

   Og ellers Horta, tak for din feedback. Hvad der står på nettet har det med at blive til sandheder! :)

   Slet
 2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 3. Strandkål er vidst det nye sort, men hvor er den også dekorativ og oven i købet sipselig, så bliver det ikke bedre. Jeg har også set at den er fredet, men i år har jeg også set den i planteskolen flere steder.
  Det er en god beslutning at lade en sommerhushave indeholde de planter som naturligt vokser i området, så skal der heller ikke passes og plejes så meget og man kan slappe af når man er i sommmerhus:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. JA, det nye sort - er vist grønt! ;-)

   Som skrevet ovenfor er den ikke fredet, men den er ved at blive frygtelig populær, det har du ret i! Derfor er det måske heller ikke den allerbedste idé at skrive om den. Omvendt, hvis mange går og tror den er fredet, kan det måske redde den fra at blive udryddet. Jeg kan mærke, at jeg stemmer for at give besked, også om at sanke urter og planter fra den vilde natur. At vi lærer os selv, vores børn og hinanden at passe på, være varsomme og tage hensyn. At sanke planter fra den vilde natur - det har vi mennesker jo altid gjort, og det er manglende viden, der forårsager, at planter og dyreliv uddør.

   Jeg synes det er supergodt, at du fortæller, at den kan fås på planteskolerne nu. Det kan jo også skabe en vis "beskyttelse" af planten i naturen. For ualmindelig smuk er den.

   For min beretning ovenfor kan jeg fortælle, at den ikke blev gravet op - blot høstet fra.

   Slet

ANNONCE