Der er virkelig smukt ved Klint lige mellem Sjællands Odde og Rørvig. Vi tog på en aftentur og høstede strandkål, gik på stejle klinter og plukkede en rar buket med til sommerhushaven. Blomsterne skal frøså sig selv der!


TEKST & FOTO: MARIANNE

Først det haverelaterede – så til turen. Vi vidste at der ville vokse strandkål på stranden, så saksene var medbragt, selvom det også var en aftentur inden middagen. Strandkål smager lidt hen ad broccoli. Den bliver kæmpestor, hvor den vokser, særligt hvis den får sandet, godt drænet jord – tilnærmet plantens naturlige levevilkår så meget som muligt. Sådan er det jo forresten med alle planter. Men strandkål, den vil gerne have plads, fuld sol og rigtigt godt dræn, så den ikke står i stillestående vand og rådner.

StrandkålSmuk er den, virkelig smuk! Med sine store bløde, matgrønne blade, er den en rigtig “børnehaveplante”, for den er harmløs! Men det er også en plante til et prydbed, så smuk er den. Ja, jeg ved godt, at det nok ikke er “commes ils faut”, men det ryster vi havefolk anno 2015 på hovedet af. Nu kan du plante alt muligt sammen, blot du altså – som før omtalt – sikrer dig, at planten står, så den trives. Ellers er det dig, der får bøvlet i stedet for at få nydelsen.

Strandkål

Det var det. Behandl den som almindelig kål, skyl måske blot ekstra meget for at få saltgusen fra havet vasket ud. Snit fint, blancher osv. Uhmmmmm. Og sundt er det oven i købet!

Strandkål

Og det med buketten med blomster, der skulle frøså sig? Joh, i Annette og Percys sommerhushave er det rådyrene, der nyder de fleste af væksterne, og de er jo hyggelige at se på, men det er jo lidt træls. Eller også glemmer hun at vande. Derfor har hun nu besluttet, at de blomster, der vokser naturligt i lokalområdet af Østre Lyng, også skal gro – om end lidt mere koncentreret – i hendes have. En rigtig god beslutning, synes jeg! Alle forudsætninger for et vellykket og afslappende fritidsrum er til stede!

Knopurt
Se nu bare denne almindelige knopurt, Centaurea jacea. Dens knopper er så vidunderlige, drøngode til buketter, karakteristiske, som de er. Ja, og når den blomstrer er der nærmest tale om et kunstværk! Den kan i bedene minde lidt om lægekvæsurt i vækstform, let og luftig. Eller om knautia, der væver sig ind og ud mellem de andre stauder.En nem, billig og elsket plante på det, man kalder morænejord, som mange sommerhusgrunde har.

Knopurt

I Annettes sommerhushave vokser der allerede nu digitalis i store mængder og så denne smukke tidselagtige plante, der altså ikke stikker. Af andre vækster, der vokser i Klint og omegn, er fx denne blodrøde storkenæb. Og så en lyserød gyvelagtig krybende sag. En rigtig smuksak med gråt, mat løv.

Storkenæb

 

 

Storkenæb

MINDFULDE STENSKULPTURER
Når man besøger Klint, opdager man, at der er opstået en slags tradition mht. at stable stenene oven på hinanden. Det ser så zenagtigt ud. Så smukt, bare himmel og hav. Og sten! Vidunderligt. Rensende og stabilt. Som en klippegrund. Som en japansk have. Som et hvidt rum med ingenting i.

Ved klinten

Kigger man op, er der ganske vidunderlig istidsagtig natur lige omkring os. Den er da også mere end 7000 år gammel. Vi lod os friste til at klatre op ad en mere end stejl skrænt (kaldet blå rute!). Det var lidt af en overlevelsestur og absolut ikke for folk med højdeskræk, men smukt var det. Se selv:

Ved klinten

Ved klinten

 

Ved klinten

Efter sådan en lang og til tider en lille smule anstrengende tur, er det godt med et das. Det kan de heldigvis også divertere med i Klint! Det er slet ikke så dårligt!

Ved klinten

Ved klinten

Hjem kom vi. Med kål og kamera og sten i sandalerne. Med masser af frisk ilt i lungerne, med en buket af diverse blomster, som altså skal spredes for vinden og skabe NATUR i naturhaven.