onsdag den 26. august 2015

ÅRETS GANG I TIVOLI - AUGUST

SERIE: ÅRETS GANG I TIVOLI

Sommeren faldt da vist i august i år. Da vi besøgte haven, var den oppe over de 25 grader og solen skinnede gavmildt ned til os. Det virkede som om, at alle turister havde aftalt at gå i Tivoli den hede sommerdag. Men kom med alligevel, for nu skal vi se på krydderurter en masse. Og alt det andet skønne selvfølgelig! 


TEKST & FOTO: MARIANNE


Denne gang skal vi stikke næserne ned i både bede og i krukker. Og vi skal sanse. For der er kommet urter og grøntsager til Tivoli. Det er fredag formiddag, og når man er i Tivoli en fredag, skal man være indstillet på, at der er afdækningsbånd, barakker og øltelte, hvor der ikke plejer at være det. For der er jo fredagsrock - og det er populært!

Grøntsager i Tivoli i august

Men når man ad omveje har fået nys om, at Tivolikrukkerne er blevet plantet til med de skønneste urter, chili, tomater, auberginer og andet guf, så er det altså om at smide, hvad man har i hænderne og troppe op.Så hørt, så gjort. For det vil vi da ikke gå glip af i vores serie om Årets gang i Tivoli. Og netop her i august har Lene Tvedegaard fra Gartneriet Toftegaard i Køge været leverandør af de lækre sager. Du kan faktisk finde urter og grøntsager mange steder i Tivoli denne sensommer - både på stien langs Glassalen, i bedene og i urtehaven i hjørnet bag Parterrehaven. Vi smutter rundt og tjekker lidt ud.

Grøntsager i Tivoli i august

MUMS
Der er et utal af lækre planter i de store terrakottakrukker i "Zig-zag-gangen", som den kaldes, stien, der går fra Pantomimeteatret ved hovedindgangen og venstre om ned mod Koncertsalen. Hver eneste krukke er nærmest et lille bed i sig selv og får hver især illustreret tydeligt, at der kan vokse rigtigt meget på ret begrænset plads. Særligt, hvis man planter det opad i plantestativer. Disse er noget så skønne og er skabt af Mai Hviid Jørgensen fra Skovens Pileflet

Grøntsager i Tivoli i august


Og hvad vokser der så? Hvide squash, hvide og violette auberginer, tomater og chili i alle mulige afskygninger. Struttende bladbeder med både røde, pink og gule stængler, blomsterkarse, broget salvie, bronzefennikel, sølvsalvie, salater, palmekål, rød grønkål, ærter, pralbønner, you name it.

Grøntsager i Tivoli i august
Grøntsager i Tivoli i august
Grøntsager i Tivoli i august

Mange af tomaterne er kun lige akkurat ved at rødme, og jeg håber inderligt, at de får lov til at hænge i fred for sultne sjæle, for det ser altså virkelig godt ud. Og den lækre, saftige malabarspinat, Basella alba, slynger sig yndefuldt omkring krukkerne, der jo er en slags unika.

Grøntsager i Tivoli i august
Grøntsager i Tivoli i august

På min vej gik jeg naturligvis også over i hjørnet bag Parterrehaven ved Restaurant Mazzolis. Der er bare så hyggeligt! Og meget, meget frodigt! Se fx her de enorme duftgeranier.

Grøntsager i Tivoli i august

Tivoli i august

KINDRØDT PÅ VINGER
Jeg nyder de vingede, som ved hvert besøg. Denne gang mødte jeg en helt særlig dame - hun ligner én fra tegneserien "Op". Jeg aner simpelthen ikke hvad det er for et dyr, en påfugl er det vist ikke, men spøjs, det er hun. En rigtig Tivolifugl med perlemorskjole, sort om øjnene, kindrødt og læbestift. Frisuren decideret for viderekomne!

Mine øjne faldt også på andre skønheder. De gamle betonkrukker mellem Glassalen og springvandene er beplantet med heuchera. Uhhh, den er altså lækker denne her 'Marmelade'.

Heuchera i Tivoli
I Tivoli arbejdes der jo i bedene hele dagen. Både før og under åbningstid. Det er en strategi, som er helt bevidst - og i øvrigt er der opgaver nok til det! De har travlt i gartnerstaben! I det store "slangebed" mellem Tivolisøen, Færgekroen og H.C. Andersens Boulevard er to gartnere i sving. Jeg kan genkende dem, det er vist deres faste område. Bedet står i fuldt flor lige nu og er gennembedårende i farvesammensætningen. Jeg anede det jo i juni og juli, og det har virkelig været værd at vente på.

Tivoli i august

I bedet finder du både store partier med kaktusdahlia, agastache, mange forskellige purpursolhatte, tobaksblomster, græsser og andet, der medvirker til at gøre det eventyragtigt og luftigt.

Tivoli i august


MERE LUFT
Selvom jeg bedst kan lide de små, stille afkroge, hvor der er mere fred, så er der et sted, som tiltrækker mig, fordi det breder sig over et større område og virker så let, indbydende og luftigt. Det på trods af, at det ligger under kastanjetræernes skygge lige midt i det hele.

Tivoli i august
Det er området omkring tehuset Chaplon, et mærke, i øvrigt, som jeg selv har købt på nettet gennem mange år og stadig nyder. Men området: Det er hvidt, let og lyst. Store smide-sig-i-liggestole med lammeskind, gammeldags jernmøbler af den krøllede slags, som jeg aldrig ville bryde mig om at have i min egen have, men som i Tivoli passer fuldstændigt som fod i hose. Hvide duge, en doven stemning, småsnakken og nydende godt humør. Tilføjet hvid støj. Den der lyd af alt og intet.


Store flødefarvede engletrompeter, efeuparasoller og lilla bourganvilla i fuldt flor. Rosenhaven i baggrunden og med udsigt ud over de tre springvandsbede.

Tivoli i august

Det er da mageløst!

Tak for denne gang. Nu er det høj- og sensommer i Tivoli. Og det vil det være i i hvert fald i en måneds tid endnu!

PS. Så du TV-holdet i baggrunden?
Ikke? Så kig igen.

12 kommentarer:

 1. Dejlige billeder, og ja det er helt vidunderligt med de høje pilehuse tilplantet med tomat, chili, bønner osv - det så jeg først i går og jeg var MEGET imponeret over hvor frodigt det var

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det giver et ekstra nyk på frodigheden, når det er spiselig "pynt". Overvejer kraftigt at ønske mig disse skønne stativer til min egen terrasse, for så skal der da gang i grøntsager urter også der!

   Slet
 2. skøn tur i Tivoli, Marianne!
  Meget stemningsfyldte fotos.... nød det :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var godt, du nød det, Lone. Du kommer jo ikke forbi lige foreløbig, så er det godt vi har nettet. :)

   Slet
 3. 1000 tak for en skøn tur, hvor jeg nød den, også at der var spiselige vækster, haps haps, en bette tomat;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Næ næ næ det må man ikkøøøø! (Sunget med Jess Ingerslevstemme). ;-)))

   Slet
 4. Sjov ide med krydderplanter og diverse andre spiselige planter sådan et sted.
  Og din sjove fugl er vist en lys udgave af en perlehøne... de smager osse godt hi hi.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen Gunvor! Det er det da også. Hvor underligt, at vi kun kender (jeg kun kender) Perlehøns fra frysedisken eller restauranternes menukort! Tak fordi du rodede mig ud af vildfarelsen og og også tak til mig selv fordi jeg ikke ringede ind og spurgte! :S

   Jeg kunne faktisk godt finde på at eje sådan et par stykker. Man bliver i ret godt humør af sådan en pyntesyg lille fed dame!

   Slet
  2. uha , lad være med det. De larmer mere end 10 påfugle. Vi havde 4 for et par år siden. Vi kunne ikke gå i urtehaven uden de skræppede op og naboen kunne ikke gå på den anden side af hækken. Vi havde fået dem fordi det siges at rotter ikke kan li deres stemme og flygter, men aldrig har vi haft så mange rotter som den vinter!! Og de bliver heller ikke så fortrolige og tamme som alm høns. De kan faktisk flyve som en fasan. Nu var det de alm mørk grå vi havde , det kan jo være de lyse er blevet mere forædlet og medgørlige.
   hilsner Gunvor

   Slet
 5. Du skriver så levende. Ligesom jeg selv kunne være der

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Knud - Ja, om det er i Skanderborg eller Ontario ovre i Staterne på den anden side af jorden, man bor, så er nettet altså en god opfindelse! Jeg har været inde på din side og se nogle af de spektakulære haver, du har besøgt. Det var sjovt at se! Tak for det den anden vej. :)

   Slet
 6. Tak for turen. Dine billeder får os til at se detaljer, vi ikke selv får øje på i helheden. Glæder mig til næste tur derind.kh

  SvarSlet

ANNONCE