Birte, der ønsker sig en have, som ikke er alt for arbejdskrævende, har skrevet til brevkassen for at høre om der findes en liste over stauder, der spreder sig med frø.


SVAR: OLE KJÆR CHRISTENSEN, HAVEPANELET, FOTO: LONE
Frøformering, staudesåning
HER SOLHAT, JULEROSER & VIOLFRØSTJERNE I POTTER

Hej havefolk

Jeg har et spørgsmål, som jeg også tænker, at mange andre kan have glæde af:

Findes der en staudeliste, hvoraf det fremgår, om den enkelte plante spreder sig med frø? (sproget er ikke afgørende). En oplysning der vil være meget værd ved havens planlægning, især hvis den ikke skal være alt for arbejdskrævende.

Venlig hilsen
Birte

———————————————

Kære Birte

En liste over stauder, der spreder sig med frø, findes mig bekendt ikke. Generelt må siges, at stauder sætter frø, så hvis man vil undgå selvsåninger, bør man fjerne afblomstrede blomster og stængler. Mange staudesorter, som er formeret ved delinger og stiklinger, som derved har et udseende og farve som man kender, kan ved selvsåninger slå tilbage til arten, så man ikke kan kende planten igen, da frø indeholder mange forskellige gener.

Med venlig hilsen
Ole Kjær Christensen
HAVEPANELET

Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 

 


Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.