søndag den 20. september 2015

AFSTRESSNING I HAVEN

HAVETANKER
GÆSTEREDAKTION

I de senere år er jeg blevet mere og mere opmærksom på, hvad haven gør ved mig, når jeg færdes i den. Hvis jeg er stresset, kan jeg på få minutter falde til ro. 

TEKST & FOTO: PIA, GÆSTEBLOGGER

Mit hjerteslag bliver stille og roligt langsommere og mere harmonisk, jeg observerer at jeg trækker vejret dybere og bedre. Min krop finder ro. Jeg kan så sætte mig ned på en bænk omsluttet af blomster og bare betragte de smukke farver og former, høre bierne summe, og efter et stykke tid der på bænken er jeg fyldt af glæde og energi. Så kan jeg gå tilbage til hverdagen med et energiboost.Det er simpelthen så fantastisk som haven kan give een energi.

Det forudsætter dog, at man anlægger haven så der ikke altid er en masse arbejdsopgaver, men mere nusseopgaver. At der er plantet tæt, at jorden er dækket så der ikke skal luges hele tiden, men bare nusses med at klippe visne blomsterhoveder af.

Når der skal luges, så gå til det som en fornøjelse i stedet for noget man "bør" gøre. Tag det som en meditation, lad hovedet få en pause, og bare brug kroppen og forsvind helt ind i fornøjelsen ved at luge. Det er sjældent at jeg bruger et hakkejern, jeg nyder at sidde eller lægge på knæ og bruge hænderne og måske en lille kniv. På den måde har jeg føling med hvad jeg laver og kan bedre sikre mig at jeg ikke luger selvsåede blomster væk.En anden væsentlig ting for bedre at kunne stresse af i haven er at ændre sit tankemønster. Som det gængse talesprog: er glasset halvt tomt eller halvt fyldt? Dvs. være opmærksom på hvad der virker i haven og ikke bruge så meget tid og energi på bladlus i roserne og at bekæmpe bellis og mælkebøtter i haven.

Hvis man ændrer sine tanker og i stedet for at se ukrudt og insekter som fjender, kan man se dem som venner og en naturlig del af haven. Hvis man har de positive briller på, så tror jeg også man får en mere berigende oplevelse i haven, man fyldes af glæde og energi og tynges ikke ned af fokusset på arbejdsopgaver.

Faktisk kan mælkebøtter være utrolig smukke, når man først giver sig lov til at nyde dem. Og når man har børn og børnebørn i haven, så synes jeg faktisk at de er en nødvendighed, da de jo er så skønne at plukke og puste til.De dage hvor jeg starter med at gå en tur i haven i den tidlige morgenstund er helt fantastiske. Om foråret bliver jeg fyldt af glæde over de daglige overraskelser over hvad der er sprunget ud den dag. Her i sensommeren er det mig en stor nydelse at høste en håndfuld blåbær hver morgen.Netop at høste noget spiseligt eller plukke en buket blomster giver stor nydelse i haven. Min have er kun en lille byhave på 100 m2, så for at udnytte pladsen planter jeg frugt og grønt mellem stauderne. Her er det solbær der er nabo til pink phlox og pileurt.


Du kan læse meget mere om Pia og hendes haveliv på bloggen 'Find Inspiration', som du finder lige her. Du kan også læse lidt om hele tanken bag årets gæsteredaktion lige her.

6 kommentarer:

 1. Du er så god til at formulere alt det, der sker med én, når man går rundt derude, Pia. Og 1000 tak for dine helt vidunderlige fotos. Jeg vil vende tilbage og nyyyyyde dem af og til! Tak for dit bidrag.

  Og vinkesmil fra mig.

  SvarSlet
 2. Et dejligt indlæg og nogle fantastisk flotte fotos. Navnlig billedet af blåbærrene er et mesterværk.
  Hilsen Elna

  SvarSlet
 3. Der har du lige ramt plet. Super indlæg, Det er nemlig noget af det vigtigste ved haven, det at kunne nusse rundt og "lave noget" uden at få dårlig samvitihed over alt det man ikke når.
  hilsner Gunvor ( der kun har nået en nusse tur et par gange i de sidste 14 dage)

  SvarSlet
 4. Skønne, skønne billeder og skønne, skønne tanker :-)

  SvarSlet
 5. Dine orange dagliljer og blåbær giver mig altså samme følelse som at gå en tur i haven - jeg kan lugte fugtig jord og morgendug.
  Hilsen Pia

  SvarSlet

ANNONCE