onsdag den 9. september 2015

BOTANISK HAVE, PALERMO - DEL II

HAVEREPORTAGE

Vi kiggede i sidste uge på nogle af de mange drivhuse og bassiner i Botanisk have i Palermo. I dag skal vi se nærmere på alle sukkulenterne. 

TEKST & FOTO: KARINA


Der er altså ét eller andet ved sukkulenter, og særligt kaktusplanter, som jeg ikke kan lade være med at blive fascineret af. Deres fuldstændigt obskure vækstformer, som ligner noget fra en science fiction film. Deres geniale måde at overleve tørke, hvor andre planter for længst er stået af - det er højteknologi - naturens helt egen. Nogle vil måske mene at de er mere sjove end de er kønne, og jo, jeg indrømmer da også gerne at de måske ligner noget a lá planterigets svar på elefantmanden, men jeg synes nu stadig, at de er noget så smukke. Er du ligesom jeg også begejstret for de forunderlige plantevækster, så kom med på denne lille virtuelle tur i Orto Botanicos kaktushave. Følg mig, jeg lover at turen bliver hundrede procent stikkefri.

Vi ved faktisk ikke helt hvad der venter os inden vi går ind gennem lågen til Orto Botanico, Palermos botaniske have, men da vi opdager de mange kaktusplanter, som står på række og geled foran entrébygningen, tyder noget på at vi i hvert fald kommer til at se mere til dem inde i haven.

Og ganske rigtigt, er det lige det vi kommer til. Hvor mange kaktusplanter haven rent faktisk ligger inde med, har jeg ikke kunnet finde tal på - og da jeg ser hvordan de står meter for meter, tænker jeg, at man da også skal holde tungen lige i munden for at bevare overblikket.


Ved nærmere eftersyn ser jeg at alle krukkerne bærer hvert deres nummer, så mon ikke det netop er for at holde tal på samlingen - det tænker jeg.Mængden af kaktusplanter er helt ufattelig. De er overalt, både udenfor som inde i væksthusene.

Vilde bevægelser skal man virkelig holde igen med, for ellers er der kontant afregning som kan mærkes.

Det er ret sjovt så forskellige de ser ud, om det er de rosetformede - eller helt andre forme.En virkelig sjov planteslægt, som heldigvis også er kommet ind i varmen igen i de danske stuer. Ja, i det hele taget er udvalget af sukkulenter blevet mere omfattende herhjemme, og kendte jeg navnet på den sidste herunder, ville jeg elske at få fingrene i den.

Jeg ved ikke, om der er tale om et helt almindeligt husløg, som er stammet op, men se lige - den ligner jo en drage med tre hoveder. Den ér da helt fantastisk - ja, for ikke at tale om farven. 


Læs også:

BOTANISK HAVE, PALERMO DEL I
Hver gang min familie og jeg er ude og rejse, sætter jeg mig altid for at besøge mindst én have eller park på turen. På vores tur til Sicilien denne sommer, gik turen blandt andet til Palermos botaniske have. Kom med. 

SKØNNE OG SKÆVE PLANTER
Vi har været på besøg hos blomsterdesigneren og viser nogle af de skønne og skæve planter der stod på hylderne.


JARDI BOTANIC MARIMURTRA I CATALONIEN
Befinder du dig i Sydfrankrig eller i Nordspanien, så gør dig selv den tjeneste at besøge denne botaniske have. Den betragtes som Europas største botaniske have for middelhavsplanter, den emmer af liv og man kan slet ikke mærke, at den er genstand for intensiv forskning, når man besøger den. Tværtimod. Kom med rundt.

4 kommentarer:

 1. den sidste er den gode Aeonium
  Og den er yderst nem at holde ..........elsker en masse sol og meget lidt vand
  Brækkes et skud af tørres den til næste dag og slår meget villig rødder i sandblandet jord og der hvor afbrækket skete dannes der nye sideskud.
  fås også herhjemme i denne mørke farver og nuancer helt sortbrun ,brunt hen til grønt
  Det eneste minus ved planten er at den skal ind for vinteren

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ege
   Tusinde tak for opklaringen, det lyder da til at være en nem plante - ja bortset fra at den skal overvintres :-)

   Slet
 2. øøhh, joh hvis vi siger mere sjove end kønne så er jeg med. Den sidste med de mørke rosetter er nu rigtig god og sjov.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Foruden vækstformen, så er farven på den sidste også bare helt vildt smuk.
   Tak for dit input :-)

   Slet

ANNONCE