lørdag den 5. september 2015

ER SELVPLUK EN UPCOMING TREND?

TEMA: FRUGT 

Gad vide om det er et postulat, at det igen er ved at være in at vise børnene, hvorfra maden kommer? Er det mon det, der kan kaldes "Københavneri" at man - hvis man ikke selv har en køkkenhave - i baghaven eller i byhaven - synes, det er hipt at gå på selvpluk?

TEKST & FOTO: MARIANNE 

Se, nu skal vi have jer læsere til at hjælpe os med at opklare, om selvpluk er en upcoming trend. For det fornemmer jeg - fra Sjælland - nemlig at det er. Men der er måske tale om "Københavneri"? Er det der med SELVPLUK en foreteelse, der er helt almindelig og normal i det jyske? Og hvad med alle de andre øboere, bl.a. fra Fyn, Bornholm, Samsø ...? Er det "noget man bare gør" der?

Selvpluk af hindbær


Selvpluk af jordbær

Selvpluk af jordbær

En del af redaktionen bor jo på Sjælland og en del i Jylland. Og vi har helt forskellige oplevelser af, hvad der er "plejer" og normalt. I Lones opvækst har man altid gjort det, i Mariannes (min) er det først nu, det tiltrækker. På mine besøg rundt omkring i landet på selvplukgårde, er det fortrinsvis unge folk - og unge folk fra byerne, der kommer der. Unge folk fra byerne med børn, for nu at være helt præcis.

Selvpluk af æblerSelvpluk af jordbær


Selvpluk af jordbær
Hvad med dig? Har du alle de bær og frugter, du ønsker dig i din have? Og forsyner du dig med dem, sylter, fryser, tørrer og konserverer? Eller overlader du dem til fuglene og køber dig til det, du skal bruge i supermarkedet?

4 kommentarer:

 1. Jeg har det meste af det jeg skal bruge i haven (man kan vel altid finde nye behov) Vi har mange forskellige frugttræer, og en stor køkkenhave, så vi mangler ikke noget. jeg har lige høstet en stor skål ferskner og mange blåbær, og der står vindruer på ønskelisten. Jeg bor på landet lige midt i Jylland, og her har vi haft plukselv så længe jeg kan huske tilbage, æbler, jordbær, og blomster er de mest brugte herude.

  SvarSlet
 2. Ingen køkkenhave i min have og kun træer og frugtbuske til pluk-selv-her-og-nu. Mit husmodergen og mit lille parcelhus er ikke til store lagre af syltede ting og sager, selv om jeg elsker at spise det. Derfor har jeg kun brugt pluk-selv-marker i meget begrænset omfang, men de har altid været der. For mig har det været en selvfølgelig mulighed at plukke-selv af jordbær, kirsebær, æbler og andet frugt. Forleden var jeg med haveselskabet i en pragtfuld planteskole nær Kolding, som laver planter til de almindelige planteskoler (gav det mening??). Den temmelig kloge planteskolemand (50 års erfaring), fortalte at interessen for frugtbuske og træer altid er stigende i krisetider. Når pengene sidder knapt så løst, kigger vi indad og bliver lidt mere selvforsynende. Det giver egentlig rigtig god mening. Så måske vi er ude i en cocktail af Kjøwenhawneri og eftervirkninger af krisen.

  SvarSlet
 3. Det er min klare fornemmelse, at tidligere tiders "mor og far æbleplantager", hvor der var selvpluk af forskellige frugter og bær stille og roligt er forsvundet, men til gengæld erstattet af nye tiltag med bær-plantage som fælles samlende projekt for en lille landsby og lign. Muligheden er der stadig, men man skal i Jylland køre lidt længere, tror jeg.

  SvarSlet
 4. Jeg har faktisk aldrig været på sådan et selvpluks-arrangement - men jeg er også vildt u-trendy :-)

  SvarSlet

ANNONCE