fredag den 25. september 2015

ET SPRØDT SPISEÆBLE: RØD ANANAS

TEMA: FRUGT

Ønsker du et sprødt, aromatisk og hele vejen igennem skønt æble til den lille have, hvor æblerne nydes i de dage, hvor de modner: Så skal du prøve æblet 'Rød Ananas'. 


TEKST & FOTO: LONE


AnanasæbleDa jeg for et par år siden ledte efter æbletræer til et par store krukker i haven, faldt jeg straks for det røde ananasæble. Sorten menes at have oprindelse i Tyskland, men jeg tror at mange vil give mig ret i at det også for danskerne er et meget udbredt æble! En æblesmag man forbinder med sensommer og gode barndomsminder.

RØD ANANAS
Malus Domestica 'Rød Ananas'

Ananasæblet er langt fra et gemmeæble. Det skal spises direkte fra træet - så smager det bedst. Og i de uger hvor æblerne modner er det så bare med at bruge løs - til salater, æblegrød, marmelade mv. Heldigvis er det et æble der kan spises allerede før det er helt fuldt modnet, og det betyder at det kan nydes i en god periode. Men - kommer der blæst, så høst endelig løs, for de modnede æbler sidder løst på grenene og det er så ærgerligt at finde årets høst på terræn.

Træet er generelt ret sundt og trives overalt, så det er et godt valg til den private have. Det får en lille rund krone og er alt i alt let at få succes med. Det skal dog bestøves af andre æblesorter, så hvis ikke naboerne har et æbletræ i haven, så må du selv plante en anden sort der kan bestøve træet - fx Filippa.

Frugten er lidt lille i det, men den er fint rund i lidt varierende former og har skiftende farve på skindet - allerede i et tidligt stadie som det ses herover (fra primo august). 

AnanasæbleI modnet tilstand svinger æblets farve fra hvidt/gult på skyggesiden til smukt karminrød på solsiden. 

Frugterne modner fra slut august til primo september. Æblekødet er helt hvidt med en rød tone lige under skindet. Lækkert appetitligt! 

AnanasæbleNår æblet er modnet, oplever man ved bid i frugten, at det er let skørt, aromatisk, saftigt og utroligt velsmagende. Lige til at sætte tænderne i på den daglige havevandring.

FAKTA

NAVNMalus Domestica 'Rød ananas'
DANSK NAVN: Rød ananas
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØR: Ja
JORDBUND: Almindelig havejord
VÆKST: Opret træ med rund krone
STØRRELSE: 8 m
BLOMSTRING: Forår
ANVENDELSE: Spiseæble


Læs mere om æbler og få inspiration til brug af æblerne i køkkenet:

PÅ TUR I ÆBLEPLANTAGEN
Række efter række, og som perler på snor, står træerne og lokker med deres søde og saftfyldte æbler.
Velkommen til Æbleland!


PERSILLE POWER
Få opskriften på en forførende persille-greenie med æbler fra Louisa Lorang og hendes bog "JUICE & CO".ÆBLECHUTNEY
Vi kan så godt lide at komme haven på glas, og i dag er det æblernes tur. Vi har lavet en dejlig nem og krydret æblechutney, som kan bruges til alverdens ting og sager.


4 kommentarer:

 1. Rød Ananas var at finde i min barndoms have og vi svælgede i dem, nøj hvor kunne jeg pudse det skinnende rødt inden jeg spiste det:-) Det findes også i min nuværende have, men aldrig uden pletter og orm!
  Hvordan bærer du dig ad med at få så flotte æbler? Det vil jeg så gerne lære.

  SvarSlet
 2. Jeg er også den heldige ejer af et gavmildt ananasæbletræ. Æblernes syre og sødme gør dem fantastiske til æblesirup, en gang æbleflæsk og nypresset æblejuice. Udover frugten, så er træet smukt om foråret med hvide blomster, og på varme dage giver det en dejlig skygge i haven. Træet er virkelig med til at give haven sjæl:-)

  SvarSlet
 3. Jeg melder mig som en anden lykkelig ejer af Rød Ananas. Det er nogle ekstremt lækre æbler. Desværre bærer vores kun æbler hvert andet år (også selvom jeg fjerner en god portion ved junifald). I år har træet haft et æble...., og det nåede at falde selv i forrige uge under blæsevejret. Det blev nu samlet op og skåret i stykker og spist alligevel!
  Træet er sundt og smukt!

  SvarSlet
 4. Min mand vil ikke have træer i haven,kun blomster og små buske. Og jeg elsker Ananas æbler,Victoria blommer og røde kirsebær,så jeg kommer gerne og plukker til eget forbrug, hvis man alligevel bare skal sidde og kigge på at de falder ned og rådner. Et andet godt råd er lav en aftale med en børneinstitution,som kan komme og plukke og få lækker frugt formiddag og eftermiddag,så kan de spare en masse penge som de kan tage på udflugter for i stedet. Kh. Joan Thomsen

  SvarSlet

ANNONCE