I dag er det tre år siden, at fem vidt forskellige blomster sprang ud som HAVEFOLKET. Efter et års tid blev vi reduceret til 4, og vi har blomstret lige siden, mere eller mindre, som du vil kunne høre om her i vores jubilæumsskriv. 


REDAKTIONEN

Vi bliver fra tid til anden spurgt om, hvordan vi i redaktionen egentlig gør det her med HAVEFOLKET. Om vi kan leve af det? Om hvordan vi får det hele til at fungere? Det første spørgsmål er nemt nok: Vi gør det, fordi vi ikke kan lade være – også selvom vi faktisk har prøvet. Det andet spørgsmål er langt mere kompliceret at besvare. Det korte er: Nej, ikke endnu. Men vi arbejder intenst på det. Og det tredje, hvordan vi får det til at fungere, det skal du høre om her, hvor vi træder ind i “”væksthuset”. Dvs. at du skal et lille smut med ind bagved skærmen og magasinet og alt det, du kan læse om.

I VÆKSTHUSET
Når vi begynder vores lille jubilæumsskriv sådan, er det – indrømmet – fordi, det indebærer en vis udfordring at få et magasin og en blog med daglige udgivelser samt relationer og samarbejder med forhandlere, abonnenter, annoncører mv. til at spille. Også alt backstage-arbejdet med fakturering, bogholderi, opsætning af magasin, website og andet materiale, grafik, nyhedsbreve, en palette af sociale medier, lay out, korrektur. Alt sammen opgaver, der jo skal løses. Foruden, naturligvis, det med at forestå alle udgivelserne, både på web og på tryk. Men helt alene er vi jo ikke.

AF HAVEHJERTET TAK!
For vi vil faktisk starte med at tage os til hjertet, smile et bredt smil og sige et inderligt tak til jer alle, som støtter os. Alle jer, der er med til at få det her til at fungere. Alle jer, der enten med jeres interesse, kommentarer eller idéer henvender jer til os. Alle jer, der læser med hver eller hver anden dag – eller uge. Tidlig morgen, midt på natten eller hen ad eftermiddagen, og fra alle mulige egne af jordkloden, kan vi se af statistikkerne og nogle gange også af kommentarerne.

En stor tak skal lyde til jer, der har valgt at forhandle det fysiske magasin HAVEFOLKET. Tak fordi I sætter alle sejl til, selvom al start er svær. Og tak, fordi I tror på os, fordi I vil give os en chance og fordi I hjælper med at komme ud der, hvor havefolk er!

Tak også til alle jer, der har indvilget i at skrive en artikel om netop jeres haveglæde, det, som I brænder for ude i alt det grønne. I giver os et lille pusterum, så vi faktisk lige når at runde det, som jo var kimen til det hele: Vores elskede haver.

GÆSTER OG PANEL
Her på det seneste er en decideret gæsteredaktion opstået, som I nok har opdaget. Vi har simpelthen taget godt fat om vores rødder, havebloggerne, og henvendt os til et udvalg for at høre om der var stemning for at skrive en artikel her i sensommeren/efteråret. Det var der heldigvis, og det har været helt fantastisk. Vi fortsætter den gode vane efteråret ud, lige indtil vi tager hul på december og vores populære havejulekalender. Ja, hvem ved, måske der dukker nye blomster op i gæsteredaktionen i løbet af foråret 2016?

Vi vil også gerne sige tak til vores kompetente havepanel, som altid stiller beredvilligt op med svar på spørgsmål fra vores læsere. Vi har planer om at opgradere her til næste år med endnu flere spørgsmål og svar – men til gengæld ændrer vi det sådan, at brevkassen kun er for medlemmer af kundeklubben. Det er dog stadigvæk ganske gratis at være med, og og man får jo et nyhedsbrev med gode havetilbud med oveni ind imellem!

ET KIG IND I REDAKTIONSLOKALET 
Og lad os så bare tage et kig ind i redaktionslokalet – også selvom det jo er virtuelt. Det foregår nemlig på adresser fordelt på både Sjælland og Jylland. Og hvordan ser der så ud på en dag som i dag – vores jubilæumsdag?

Jo, der er flag på bordene. Kaffe og te i kopperne, tændt skærm og åben linje på SKYPE. Lad os starte i kontrolrummet, og her skal vi besøge Karina, som faktisk er den eneste, der arbejder på fuld tid for øjeblikket! Hun sidder i “helikopteren” og har det forkromede overblik, og her skal tungen virkelig holdes lige i munden. Hun er supporteret af Lone, som altså rent fysisk sidder i Jylland – og er på barsel. Lone har netop bragt “bettefisen”, en lille yndig efternøler, til verden. Mille Elise, som den lille også hedder, er noget så kær og “det femte redaktionsmedlem” på nu 1½ måned. Vi nyder hendes bittesmå lyde under redaktionsmøderne, hvis Lone dukker op på gæstevisit. Og så lægger vi øre til, at hverken Karina eller Lone får særligt meget havetid for tiden. Men Gud ske lov har vi opfundet “redaktionens havedagbog”, så det er simpelthen gået hen og blevet en slags “pligt” at skulle i haven. Det skulle også lige mangle – skulle man næsten mene – når nu vi skriver på HAVEFOLKET.

Og hvorfor er Karina så alene på pinden på fuld tid? Det er jo dels fordi Lone er på barsel, og så er det fordi, Lene nyder sin efterløn, sin pragtfulde have, væksthus og sin familie. Lene lægger nogle timer i ny og næ i HAVEFOLKET, og det er vi så inderligt glade for. Og så er det fordi jeg – Marianne  – har bedt om at blive arbejdsevneafprøvet efter min skade for fem år siden. Det foregår oppe hos Camilla Plum – og så skriver jeg altså med her, når det kan lade sig gøre. Med hiv og sving og hjælp fra de andre tre.

HURRA FOR HAVERNE, HAVELIVET OG HAVEFOLKET
Og så var der det med jubilæet. Tillykke med os. Og tillykke med jer, der læser med. Vi glæder os gevaldigt til at dele endnu flere af vores haveglæder sammen og håber at endnu et år – ja, forhåbentligt flere – vil mangedoble haveglæden rundt om i vindueskarme, baggårde, altaner, haver, naturgrunde, parker og hvad der ellers findes af grønne, skønne områder, lige midt imellem kultur og natur.

Rigtig dejlig dag til dig!

På vegne af redaktionen,
Marianne