I haveverdenen er der opstået rigtigt mange sjove udtryk gennem tiden – ja, man kan vel fint kalde det”haveslang”. Læs med herunder og kom gerne med dine bud i kommentarfeltet forneden. 


TEKST: REDAKTIONEN, FOTO: KARINA

Vi har fundet nogle af de rigtigt sjove og, faktisk også i mange tilfælde, hjælpsomme udtryk frem lige her. Nogle stammer fra havelandet England, mens andre er opstået herhjemme i Danmark og i blogland. 

THE CHELSEA CUT – The Chelsea Flower Show, som hvert år løber af stablen om foråret i England, er et højt elsket og anerkendt show hele verden over, og som den helt unikke institution showet er, har det også affødt en del begreber. The Chelsea cut er ét af de begreber som refererer til showet. Det handler om at tiden, når showet er overstået i det sene forår, også er til at klippe sine stauder for at få større blomsterudbytte.

DEADHEADE – Handler om at nippe de visne blomsterhoveder af for at fremprovokere planten til at sætte endnu flere blomster.

NAKKE – Nakke er stort set det samme som at deadheade, hvor der i stedet for er tale om at klippe sine stauder ned efter blomstring, for en genblomstring senere på sæsonen. Det “at nakke” refererer også til bevægelsen, man gør med fingrene; kniber med tommelen under nakken af hovedet på blomsten, for at få den til at gå af stilken.

POTTEBUNDNE – Er et udtryk som bruges omkring planter du enten har sået selv eller dem du køber i potter på planteskolen. Når rødderne har udviklet sig i en sådan grad at de hvide siderødder er nået ud til pottens kant og vokser rundt og rundt, fordi de ikke kan brede sig i jorden, er de pottebundne og derfor klar til at blive plantet om eller ud.

FRØLINGER – Igen et udtryk som har med såning at gøre. Her handler det om de helt små spirer som dukker op når du har sået og som har fået det søde navn frølinger – eller spirlinger, som nogle også kalder dem. Det er jo småplanter, men ordene henfører til at vi passer ekstra godt på dem, som var de vores babyer.

PRIKLEPANIK – Opstået i blogverdenen og handler om, at vi ofte, når vi sår, får sået alt for meget. Vi venter og venter, sår måske lidt mere, for hvis nu det ikke kommer, så er vi sikrede blomstring alligevel. Og lige pludselig: Så opstår priklepanikken, fordi det hele alligevel spirer og fordi vi har voldsomt ondt ved at smide nyspirede planter ud. Så bliver vi nødt til at prikle dag og nat for at følge med.

SHOWSTOPPER – Anne Just har leveret mange gode udtryk til haveverdenen, blandt andet “showstopper”. Udtrykket bruges omkring planter der kan få dig til at stoppe op og kigge en ekstra gang. Måske stoppe hele hoben af besøgende, der er på vej rundt, fordi der spørges til planten. Med andre ord en plante der kan lidt mere, en plante med X-factor.

ØJEBÆ – Det sjove udtryk stammer egentlig fra reklamebranchen og er opfundet af Peter Wibroe. I haveverdenen bruges det også, blandt andet, om et grimt område eller ting i haven som trænger til et fix up. I en periode i 2012 bredte der sig som en steppeild en leg blandt havebloggere, der gik ud på at vise sine “øjebæer”. En slags bekendelseslitteratur for havebloggere som modaktion mod alle de “perfekte” haver, der ofte vises i havemedierne. Du kan søge på ordet i din browser, så dukker der en del op.

HESTEHALEGREB – Igen kommer Anne Just på banen med et skønt udtryk; nemlig hestehalegrebet. Det handler om grebet, du tager rundt om en staude, som skal klippes ned, altså hele vejen rundt om stænglerne. Helt som man måske husker at drengene tog fat om ens hestehale, da man var barn. Eller når du skulle binde en elastik omkring håret til en hestehale.

SELSKABSPLANTER – Udtrykket selskabsplanter handler om de planter som går godt i hinandens selskab. Omkring stauder findes et andet godt udtryk; staudekærester, stauder som klæder hinanden.

MAKSIMALIST – Claus Dalby elsker blomster og haver og smukke ting og er stolt af det. Han har udnævnt sig selv til maksimalist, der altså står i modsætning til minimalist, der helst omgiver sig med få, enkle, retlinede og funktionelle ting.

INDUSTRIELLE MÆNGDER – Claus Dalby har, foruden ordet maksimalist, også fundet på udtrykket at plante i industrielle mængder. Et supergodt udtryk som næsten ikke behøver nærmere forklaring, og som både bruges omkring stauder og sætning af blomsterløg.

LYKKEDEPOTER – Et andet skønt udtryk, som handler om blomsterløg, er ordet lykkedepoter, som Tante Grøn så fint har udtrykt det. Og det er jo helt hvad de er; små lykkedepoter, som folder sig ud efter en længselsfuld venten.

Og så kommer vi til de lidt længere, aforismerne, som er opstået for at gøre de mange regler, der er i planteverdenen lidt lettere at huske på. 

Blandt andet har de i England udtrykket:

“If it flowers before june – don’t prune”. Og den er faktisk ret god at husk på. Den handler om klematisbeskæring, som mange ikke helt kan huske reglerne omkring. If it flowers before june – don’t prune – hvis den blomstrer før juni, skal du altså ikke beskære.

Nu kunne det jo være rigtig sjovt at høre, hvor mange udtryk der ellers findes derude, så kom gerne med flere bud i kommentarfeltet.