onsdag den 23. september 2015

ROSENOVERVEJELSER

Roser
I HAVEN

Jeg har tilmeldt min have til ”Giftfri have”, så nu fanger bordet. Haven har dog været giftfri i hele havesæsonen 2015, da jeg i år har undladt at sprøjte mine roser mod både svamp og insekter. Nogle af roserne ser da også ud derefter, men sådan må det være, når jeg har taget den beslutning.

TEKST & FOTO: LENE
Det eneste "gift" jeg har brugt i en del år efterhånden er det mod svamp og insekter i roserne, og det er slut nu. Med mindre jeg finder ud af at bruge andre naturlige midler til mine roser, må der andre boller på suppen.

Derfor bestemte jeg mig også for tidligere på året at jeg her i efteråret ville overveje at luge lidt ud i roserne og kassere dem, der ser værst ud og kun gemme de sunde. Roser med stråleplet etc. bliver nemlig hurtigt ret triste at kigge på. Det bliver ikke nemt at skille sig af med de "usunde" roser, for der er jo en grund til at jeg har valgt dem.  Mange af de remonterende ”opfører” sig faktisk rigtig pænt nu. De nye blade er friske og sunde, men det ændrer nu ikke på det samlede billede.

De roser der med sikkerhed er at finde i haven til næste år er:

The Generous gardener
Den er ny i min have, og den har været sund hele sæsonen, ikke så meget som en plet på bladene har den haft. Ligeledes får Helene Lykkefund og Constance Spry lov til at blive.

Madame Alfred Carriere


Madame Alfred Carriere
Har gennemgående været sund, og da den efterhånden fylder godt og er en fantastisk rose, bliver den også.

Guardina

Guardina
Er på tredje sæson. Har haft en smule skønhedsfejl, men skyder nu med en masse friske, grønne blade og blomster. Den bliver også.

Jacques Cartier


Jacques Cartier
Den står som en hæk og adskiller selve køkkenhaven fra arbejdsområdet. Den blomstrer så det er en lyst hele sæsonen.

Jacques Cartier

De roser der får en chance til er:

Comte de Chambord, New Dawn, Reine de Violettes, Louise Odier og Rose de Rescht. Selvom både New Dawn og Rose de Rescht ser rigtig elendige ud, og burde kasseres, vil de alligevel få endnu en chance.

Comte de Chambord
Comte de Chambord
Selvom roser er skønne, synes jeg havelivet er for kort til at slås med dem, der ikke arter sig, så med mindre der findes alternativer til de sprøjtemidler jeg tidligere har brugt, må der ryddes ud med hård hånd. 

Du kan læse mere om Giftfri have her. Og tilmelde dig her

Kender du til alternative/bæredygtige sprøjtemidler? Hvordan er dine erfaringer med sunde roser, og har du nogle forslag til roser, som kan klare sig uden det store arbejde?

14 kommentarer:

 1. Jeg er også i gang med overvejer ang roser - sprøjter nemlig heller ikke. Roser som klarer sig godt ( Dvs er sunde) hos mig er crocus rose, Jaqueline du pré, Louise og Therese bugnet, wild rover, rosa Glauca, scepter d'isle, rose de recht og nevada, magurite hilling, jude obscure + rosa hugonis. Mere hængeørede er ( mærkeligt nok) hvid og rosa new dawn, oh wow, og claire austin, ....en rose jeg har opgivet er nuit de young - alt for meget rust og svamp. Testere som skal plantes i efteråret er mermaid, golden wings og sally holmes..... Hilsner!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Horta
   Jeg vil skrive mig dine sunde roser bag øret, hvis jeg alligevel får mod på at skifte nogle ud. Overvejer jo bare at plante stauder i stedet for.

   Slet
 2. Jeg plejer (når jeg husker og når det) at sprøjte mine roser med økologisk skummetmælk, blandet med vand, om foråret når jeg er færdig med forårsbeskæringen. Det hjælper mod rust og svamp, ikke altid 100 % men godt nok for mig.
  Men jeg noterer lige de roser du nævner, der er sunde. Det kunne jo være jeg skulle have mig et par ekstra hm hm.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor,
   Økologisk skummetmælk har vi jo altid i huset, og det tip vil jeg prøve. Det kan da i hvert fald ikke skade noget :)

   Slet
 3. Jeg har aldrig brugt noget til roserne. Men i år har jeg haft gode erfaringer med en kombination af at gøde forholdsvis ofte (lidt, men godt), samtidig med, at jeg strør kaffegrums omkring roserne med jævne mellemrum. Kaffegrums gøder en lille smule, men det holder tilsyneladende også en del skadedyr væk. Jeg har haft en smule rust i et par af roserne, men ellers har de stået virkelig flot hele sæsonen indtil nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elsebeth,
   Tak for dit tip om at gøde oftere end foreskrevet. Det kan være jeg skal prøve det næste år. Vi drikker ikke kaffe her i huset, men så må jeg på tiggergang hos naboerne :)

   Slet
 4. Meget prisværdigt at du har valgt en giftfri have, - det er jo nærmest tabu at snakke om den slags i dagens havedanmark. :-)))
  Lars-Åke Gustavssons Rosenleksikon fra Rosinante er værd at studere i, hvis man vil vælge sunde roser, der ikke behøver gift. Alle de sorter han beskriver som GLIMRENDE TIL OFFENTLIGE HAVER OG PARKER er temmelig driftsikre. Men så er der jo altså også en stor del dejlige omtalte sorter, som man skal gå i en stor bue udenom, hvis ikke man vil bruge gift i sin have.

  go dag
  Kjeld

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kjeld,
   At vælge en giftfri have er egentlig ikke så svært. Det falder udmærket i tråd med at forsøge at spise så økologisk som muligt, og i det hele taget tænke på naturen. Det er "bare" at tage beslutningen, og så må nogle af de skønne roser jo desværre vige pladsen til fordel for de sunde, som garanteret er lige så dejlige.
   Jeg må på biblioteket og låne det rosenleksikon du anbefaler - tak for det.

   Slet
 5. Superdejligt med gode forslag til sunde roser. Jeg har ikke meldt mig til giftfri have, men holder den giftfri og jeg har samme tanker som dig vedr. roser i år. Flere skal følges ud af haven. Men interessant nok er der også roser som tidligere år har været angrebne af rust og stråleplet som er fine i år og jeg har kun lidt meldug i et par.
  Odyssey den er så sund og smuk få fat i den, hellere før end siden.
  Jeg har et andet problem med mine roser som er cikader der spiser alle nye rosenknopper, det har stået på i nogle år og jeg kan ikke blive dem kvit.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth,
   Vi er åbenbart en del, der er "sure" på de roser, der gang på gang får rust og stråleplet. Så der bliver skiftet ud rundt omkring i haverne. Jeg håber dog, der kommer flere gode tips til alternative midler.
   Odyssey havde jeg helt glemt. Den gror i min have på tredje år. Smuk er den, men ikke så sund som hos dig. Den får dog lov til at blive fordi den er helt fantastisk smuk :)

   Slet
 6. Jeg har for 8 år siden overtaget en have med lidt roser. Indtil i år har de intet kærlighed fået (hverken passet specielt med gødning og da slet ikke sprøjtet), de to, der har klaret sig bedst er Astrid Lindgren (den får meget meget lidt stråleplet, men næsten ikke noget) og så Winchester Cathedral (den får noget mere stråleplet, men blomstrer ufortrødent overdådigt). Derudover har jeg (tror jeg) Geoff Hamilton. Den har blomstret suverænt første gang, men har derefter kun fået 10 roser til sammen derefter. Til gengæld er den også ret sund (meget lidt stråleplet).

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Louise
   Jeg vil skrive dette bag øret - tak :)

   Slet
 7. Hej Lene og Havefolket.
  Jeg har også tilmeldt min have til giftfri have, for det er den jo alligevel....
  Jeg oplever også at lidt, men regelmæssig gødning, som hos mig er kyllingegødning i piller, og at give nogle gode, grundige vandinger i de tørre perioder især i juni, giver rigtig stor pote.
  I år har jeg fået noget paderokke ekstrat forærende af en haveveninde, som har samlet og kogt paderokke efter en opskrift hun har fundet. Mine Rose de Recht, som jeg elsker pga deres kontinuerlige blomstring, deres farve og absolut ikke mindst pga deres duft, plejer hos mig at få kulsorte blade, som de taber, for siden at få nye friskgrønne skud. I år har jeg så sprøjtet med det her paderokke ekstrat blandet op i vand, samt vandet mere jævnligt, og det har virkelig givet pote. Der er en markant forskel. Hvordan hun laver paderokke ekstrat er jeg desværre ikke klar over.
  Vh. Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene
   Hvor er det skønt at høre, at din padderokkeekstrakt har hjulpet dine roser. Måske kunne du lokke opskriften ud af din haveveninde, så andre kan få glæde af det gode råd?
   Jeg håber at høre fra dig igen.

   Slet

ANNONCE