Jeg har tilmeldt min have til ”Giftfri have”, så nu fanger bordet. Haven har dog været giftfri i hele havesæsonen 2015, da jeg i år har undladt at sprøjte mine roser mod både svamp og insekter. Nogle af roserne ser da også ud derefter, men sådan må det være, når jeg har taget den beslutning.


TEKST & FOTO: LENE

 

Det eneste “gift” jeg har brugt i en del år efterhånden er det mod svamp og insekter i roserne, og det er slut nu. Med mindre jeg finder ud af at bruge andre naturlige midler til mine roser, må der andre boller på suppen.
Derfor bestemte jeg mig også for tidligere på året at jeg her i efteråret ville overveje at luge lidt ud i roserne og kassere dem, der ser værst ud og kun gemme de sunde. Roser med stråleplet etc. bliver nemlig hurtigt ret triste at kigge på. Det bliver ikke nemt at skille sig af med de “usunde” roser, for der er jo en grund til at jeg har valgt dem.  Mange af de remonterende ”opfører” sig faktisk rigtig pænt nu. De nye blade er friske og sunde, men det ændrer nu ikke på det samlede billede.
De roser der med sikkerhed er at finde i haven til næste år er:

The Generous gardener
Den er ny i min have, og den har været sund hele sæsonen, ikke så meget som en plet på bladene har den haft. Ligeledes får Helene Lykkefund og Constance Spry lov til at blive.
Madame Alfred Carriere
Madame Alfred Carriere
Har gennemgående været sund, og da den efterhånden fylder godt og er en fantastisk rose, bliver den også.
Guardina

Guardina
Er på tredje sæson. Har haft en smule skønhedsfejl, men skyder nu med en masse friske, grønne blade og blomster. Den bliver også.

Jacques Cartier

 

 

Jacques Cartier
Den står som en hæk og adskiller selve køkkenhaven fra arbejdsområdet. Den blomstrer så det er en lyst hele sæsonen.

Jacques Cartier

De roser der får en chance til er:

Comte de Chambord, New Dawn, Reine de Violettes, Louise Odier og Rose de Rescht. Selvom både New Dawn og Rose de Rescht ser rigtig elendige ud, og burde kasseres, vil de alligevel få endnu en chance.

Comte de Chambord
Comte de Chambord

Selvom roser er skønne, synes jeg havelivet er for kort til at slås med dem, der ikke arter sig, så med mindre der findes alternativer til de sprøjtemidler jeg tidligere har brugt, må der ryddes ud med hård hånd.

Du kan læse mere om Giftfri have her. Og tilmelde dig herKender du til alternative/bæredygtige sprøjtemidler? Hvordan er dine erfaringer med sunde roser, og har du nogle forslag til roser, som kan klare sig uden det store arbejde?