Englænderne har en tradition for at bruge æbletræer som små hegn i forbindelse med deres veldisponerede køkkenhaver. Vi kigger her på et nyplantet eksempel fra Upton House & Garden.


TEKST & FOTO: LONE

Haven ved Upton House er en fortælling i sig selv. Den må vi komme ind på en anden dag. Men som du ser herunder så ligger en stor del af haveanlægget på en skråning og for foden af denne finder man dette fantastiske spejl: Det ejerne selv kalder en “reflecting pool” – et reflekterende bassin. Ret genialt faktisk. Fra den skrånende have ser man himlen og landskabet i bassinet. Fra den modsatte side, ser man himlen og haveanlægget – og ikke mindst de store træer, der står langt bassinets kant og spejler sig i herlighederne. Men det var så egentlig slet ikke det vi skulle se på i dag. Vi skal træde lidt op ad skråningen – op til den lavestliggende del af haven: Køkkenhaven.

Upton House Garden

Her ser man nemlig et nyplantet eksempel på noget meget engelsk. Et lille hegn der forhindrer den umiddelbare indtrængen i køkkenhavens bede – wirer trukket mellem lave pæle – og beplantet med små æbletræer, der på sigt vil danne hegn med egne grene.

Upton House Garden

At lave espalier som dette kræver naturligvis lidt klipning og pasning. Tricket skulle være at man udvælger de grene der skal løbe langs hegnet – øvrige klippes væk – og grenene der skal løbe videre bindes først ned, når de er lange nok. Der skal hele tiden være en fri ende, da disse vokser hurtigere end de grene der er bundet ned til vandret.

Upton House GardenNår først formen er på plads, kan alt bindes ned og ved den vandrette position aftager væksten, mens frugten optimeres ved at der ikke bruges energi på masser af grene og bladværk.

Upton House Garden
Allerede på dette tidspunkt, hvor træerne er forholdsvis små, er det ganske dekorativt.

Upton House Garden

Og så er det en løsning der er let at gøre efter, giver mulighed for at have en masse forskellige æbletræer på meget lidt plads og uden at de skygger for køkkenhavens afgrøder.

Upton House Garden

Alt i alt ganske genialt, hvis man synes, at det er hyggeligt at arbejde med espaliering og formklip, og hvis man gerne vil have æbletræer uden skygge i haven.

Upton House GardenIdeen er hermed givet videre. Måske det er noget for dig.