mandag den 5. oktober 2015

ENDELIG SORTE NEGLE

REDAKTIONENS HAVEDAGBOG

Endelig! Sorte negle, en trillebør med et bjerg af afklip på og halvkold kaffe i koppen. Jeg har været i haven i går, søndag, og der var mere end rigeligt at gøre. Nu er størstedelen af mine georginer blevet gravet op, mærket og der er også sket en del andre ting. 

Der er blevet lagt løg, denne gang har jeg effektiviseret processerne, så det er til at have med at gøre. Hør her hvordan. 
TEKST & FOTO: MARIANNE
Mange har klaget over, at deres dahlia er blevet spist af dræbersneglene. Mine er ikke (men det er der så meget andet der er), og noget af grunden tror jeg, er, at jeg har sat dem i højbede. Enten højbede i form af pallerammer eller høje bede i form af zinkbaljer str. XL. I år har jeg valgt at tage de fleste af mine dahlia op inden den sidste blomst klapper sammen, sådan at jeg kan mærke dem - om ikke andet med farvemærkat, så jeg kan mikse dem med en anelse bedre farvesammensætning, end de blev i år. Jeg skrev godt nok møjsommeligt alle mine dahlias navne ned, men nu er sedlen borte. Hvornår lærer jeg mon at notere digitalt?


En ny overvintringsmetode afprøvet, en (af de mange) som jeg ved har fungeret for en hel del havefolk. Når dahlia er oppe, kommer jeg dem med jord og det hele i flamingokasser. De kommer i "den kolde kælder" som vi kalder en del af vores kælder, der ikke er isoleret og derfor holder omkring 15 grader om vinteren. En overgang vaskede jeg dem grundigt og lagde dem til tørre i en uge før de blev pakket fint ind i avispapir. Men da jeg så var færdig med det, havde jeg ikke overskud til at slæbe dem i kælderen, hvilket resulterede i at de blev i garagen. Det klarede de ikke. Så dette års dahlia har været nyindkøb fra ende til anden. De skal altså overleve!OP MED DAHLIA, NED MED LØG 
Når dahliaerne er gravet op og mærket, kommer tulipan og narcisløgene frem. Narcisserne bliver lagt først og de står tæt. Det gør tulipanerne også. Og de kommer alle i tømte potter og krukker, for så kan jeg nemmere "dekorere" kedelige hjørner og steder, hvor vi i familien færdes ofte.

Jeg har stadig løg tilbage - faktisk alle dem, jeg tog op i slutningen af maj. De har stået og tørret ind og skal nu i  jorden med gødning og grus rundt om i bedene. Jeg har besluttet at de skal helt ud i hjørnerne af haven - og stå der, hvor vi kigger mest ud af vinduerne.

Det er lidt som om det hele skifter plads på denne tid. Ikke alene er der stauder, der bliver rykket rundt. Jeg har også nogle, der skal deles og så er der jo frø, der skal tages. Det er absolut ikke fordi jeg mangler frø, men jeg kan simpelthen ikke lade være. Alle de potentialer for liv og glæde og skønhed, kan jeg da ikke smide på komposten, tænker jeg. Underligt nok, for det kan jeg sagtens med dahliaerne. Sådan en havehjerne som min er altså ikke altid til at forstå.

Er du gået i gang med efterårsoprydningen i din have?

5 kommentarer:

 1. Mine dahlia kommer ikke ud af potterne endnu - for de har jo ikke leveret varen i form af blomster! Far er skuffet... Så nu skuler jeg til de knopper der sidder og håner mig og laver en slags "blinke-først-konkurrence", hvor enten der kommer en sen blomstring - eller et dahlia-blodbad med en tidlig frost! Men de er altså selv ude om det!

  SvarSlet
 2. her har dahliaerne fået lov at stå lidt endnu..... er førstegangs dahliaejer, så håber jeg klarer overvintringen :)
  derimod er der lagt tulipan og narciss løg i flere bede og der er lavet 6 krukker indtil videre med løg, som står i garagen indtil foråret... har stadig mange løg som skal i jorden, men venter på at de sidste bede afblomstrer så jeg kan komme til :)

  Michael

  SvarSlet
 3. Kan SÅ meget nikke genkendende til det at tage frø! Jeg tager frø af bogstavelig talt alt. Min have er kun 1 1/2 år gammel, så der er stadig trods alt et par tomme steder, men allerede nu kan jeg se at jeg får rigeligt fyldt op, bl.a. af akeleje, knopurt, lavendel og løvefod. Og allerede nu, også kun efter 1 1/2 år som "havenisse", er jeg klar over, at jeg bliver sådan en rigtig "frø-dame" haha :)
  Men ellers går tiden også her lige nu med løglægning i lange baner, lugning af det sidste ukrudt, klargøring af kompost til at blive fordelt i køkkenhaven, og naturligvis at høste alle frugterne og grøntsagerne - der er nu ikke noget som at glæde sig over efterår og vinter samtidig med at man glæder sig til forår og sommer :)
  KH Trine

  SvarSlet
 4. Nej...ikke sådan rigtigt. Jeg har stadig mine 4 stk dahlia i krukker, de blomstrer overdådigt, så jeg plukker til buketter og bliver ved indtil frosten gør en ende på det. Om jeg får overvintret knoldene er uvist, mine opbevaringsmuligheder er ikke så gode.
  Tulipanløgene er købt og venter på efterårsferie;0) faktisk nænner jeg heller ikke at trampe rundt i bedene, hvor der stadig er blomstring omend lidt spredt, men ihvertfald mange fine frøstande og bladfarver.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 5. Ja jeg samler frø som en lille hamster. jeg kan ikke lade være. og mangler altid plads om foråret når de skal sås.
  Dahliaerne får lov at vente lidt. De har blomstret som betalt. men jeg satte dem osse tidligt, på samme måde som man sætter tidlige kartofler, under plastic, og de har været superblomstrende.
  Løgene er bestilt og jeg håber de når at komme til ferien, så skal der løgfestes.
  efterårshilsner Gunvor

  SvarSlet

ANNONCE