Etageløg er, på trods af at det har været en del af de nordiske køkkenhaver i over 200 år, ikke særligt udbredt i de danske køkkenhaver. Vi slår her et lille slag for den dekorative og flerårige plante.


TEKST & FOTO: LONE

Etageløg har mange forskellige kaldenavne. De kaldes også træløg, topløg, ægyptiske løg, pensionistløg mm. De fleste navne giver lidt sig selv – også “ægyptiske løg” grundet, at løget menes netop at have oprindelse i Ægypten.

ETAGELØG
Allium cepa var. Viviparum

Etageløg er en lidt pudsigt udseende afgrøde, der giver god variation i køkkenhavens bede med sine luftløg, der sidder som små festlige fyrværkerier højt over jorden i flere etager. Lader man løgene sidde, falder de af sig selv til jorden og danner løbende nye løgplanter. Etageløg er netop særligt ved, at det på denne måde både danner spiselige løg under jorden og over jorden. Løgene under jorden er dog de største.
Etageløg er flerårig som en staude.
SÆTTELØG
Både de over- og underjordiske løg kan bruges som sætteløg, men man får de bedste afgrøder ved at bruge luftløgene – gerne hele bundtet. Løg købt som sætteløg sættes ret dybt i foråret eller efteråret.
Har du selv voksne planter, kan du tage dem direkte fra planten, når de har dannet en lille grøn top og sætte dem på deres nye plads. Året efter udvikler planterne stængler, og i løbet af andet og tredje år vokser planten godt til og sætter de fineste etageløg – ofte i flere etager!
FORNY BESTANDEN
Planterne kan med fordel fornys hvert tredje eller fjerde år ved at sætte luftløgene i jorden som beskrevet herover. Fordel evt. produktionen af nye planter lidt, så der altid er etageløg i køkkenhaven.
De enkelte planter kan også deles, men lad dog gerne løgplanterne stå uberørt samme sted år efter år, så trives de bedst og vokser sig til store og imponerende planter, der – udover sin brugsværdi – også har en unik prydværdi for køkkenhaven. Ved at planterne står i fred i flere år i træk, bliver topløgene større og flere (særligt efter andet år), så det kan godt betale sig at lade planten står i 3-4 år på samme sted uden deling
I KØKKENET
Løgplanterne står som oftest med grønne stængler hele vinteren. Skulle de fryse lidt tilbage, vokser de hurtigt frem i det tidlige forår og kan derfor bruges som erstatning for purløg i køkkenet, idet de vokser frem længe, før purløg har vist sig i køkkenhaven.
Etageløgenes luftløg er fortræffelige som sylteløg sammen med fx rødbeder eller asier. De er også rigtig gode i saucer, supper og sammenkogte retter eller på panden sammen med en god bøf. De kan ligeledes knuses og bruges på samme måde som hvidløg.
Luftløgets smag minder meget om skalotteløg, men er dog lidt stærkere. I mangel på zittauerløg kan etageløgets jordløg i en snæver vending anvendes til samme formål, det er dog primært luftløgene, der anvendes i køkkenet, da man dermed beholder planten i mange år.
OPBEVARING
Alle løgene af planten kan høstes og opbevares på ganske samme måde som øvrige løg: Tørt og frostfrit.
Planterne trives bedst i sol og skal stå i en god næringsrig jord. Men så har du også en nem afgrøde, der giver dig udbytte til køkkenet det meste af året.

FAKTA
NAVNAllium cepa var. Viviparum
DANSK NAVN: Etageløg
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØR: Ja
JORDBUND: God næringsrig jord
VÆKST: Oprette hule stængler
STØRRELSE: 60 cm
ANVENDELSE: Til madlavning