torsdag den 1. oktober 2015

FRØKENHAT

Frøkenhat
PLANTEPORTRÆT

Den kække frøkenhat har jeg aldrig helt haft et godt øje til, men denne sommer blev jeg lidt betaget af den.    

TEKST & FOTO: KARINAFrøkenhat
Med frøkenhat - og for den sags skyld også dahlia og solhat - har jeg altid syntes at de var lidt for kære og barnlige i deres udtryk. I mellemtiden har jeg ændret holdning, for det er jo sådan det er med haver og planter. Men nu til frøkenhat, som denne artikel skal handle om.

FRØKENHAT
Zinnia

Frøkenhat er en sommerblomst og findes i et væld af farver, former og højder. Nogle har tillige flerfarvede kronblade og ofte har frøkenhat også en fin komplementerende farve på ved blomsterknoppen - altså en ret så alsidig plante med masser af kolorit. Mest ser man frøkenhat i farverne gul, orange, lyserød og rød, men også de limegrønne og purpurfarvede er der at finde på hylderne.

Frøkenhat er som sagt en sommerblomst og skal sås indendørs omkring april/maj. Den tåler ikke nattefrost og må derfor først plantes ud i haven når faren for dette er ovre. Frøkenhat skal stå solrigt men tåler dårligt vind, så plant den et godt og beskyttet sted i haven. Som regel blomstrer frøkenhat fra juni og helt til oktober måned, så der er virkelig valuta for pengene.

Frøkenhat
Frøkenhat


Det var i parken her, den kække sommerblomst gjorde mig blød i knæene. Typisk er jeg jo heller ikke til lyserødt, men i kombination med gul og orange er det en helt anden snak.

Frøkenhat
Frøkenhat

FAKTA
NAVN: Zinnia
DANSK NAVN: Frøkenhat
LYSFORHOLD: Sol
HÅRDFØRHED: Etårig 
JORDBUND: Almindelig, veldrænet havejord
VÆKST: Opret og busket
STØRRELSE: 40 - 70 cm, afhængigt af sort
BLOMSTRING: Juni-oktober
ANVENDELSE: I prydhaven

2 kommentarer:

 1. Sjovt du ikke har været vild med zennia. Jeg har osse haft mine forebehold, men har den i år, det skulle være en prøve. Og det har været den frøsået sommerblomst der har blomstret mest!! Mine elskede løvemund er først nu ved at vise et par blomster, og astersen er osse lidt bagud dansen. Så jeg skal ha zennia igen næste år, det er noteret ned.
  Meninger kan altid ændres,.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 2. Jeg har været meget glad for frøkenhat i flere år og brugt den i cremehvid med ditto løvemund og cosmos, - i det hvide bed. I de forskellige farver er den skøn i buketter med Dahlia.
  Bedste hilsner
  Bente

  SvarSlet

ANNONCE