fredag den 2. oktober 2015

MERE NATUR IND I HAVEN

HAVESTIL
GÆSTEREDAKTIONEN

Min havestil har ændret sig gennem årene. En overgang var jeg meget vild med klosterurter, så skulle alt være spiseligt og nu er det nok cottage garden-stilen der er mest beskrivende. I de senere år har jeg især prøvet at bringe mere natur ind i haven. 


TEKST & FOTO: PIA, GÆSTEBLOGGERFlere blomster er efterhånden kultiveret i sådan en grad, at bier faktisk ikke har adgang til nektar. De meget fyldte blomster har derved ingen funktion i haven andet end at de er smukke for os mennesker. Ikke fordi jeg ikke holder af skønhed. Jeg er stor tilhænger af skønhed og synes at det er en fornøjelse at være omgivet af smukke blomster. Jeg er uddannet billedkunstlærer, så jeg elsker at skabe med form og farver i min have og gør stor brug af mit kendskab til farver og formsprog.

Men der findes heldigvis masser og masser af blomster der både er smukke og gavner insekter. Her i sensommeren er dette staudepar en af mine favoritter. Det er kattehale og bronzefennikel.


Kattehalen er mere pink i farven end det fremgår af disse billeder fra min have.


Kattehale tiltrækker bier og humlebier og bronzefennikel tiltrækker en masse svirrefluer, der hjælper med at gøre kål på bladlus i haven.Jeg har en forkærlighed for gul og lyserød sammen og disse to synes jeg komplementerer hinanden så flot formmæssigt. Den ene med flade skærme og den anden med høje spir. Kattehale findes naturligt langs åløb, og den ønsker da også at stå et fugtigt sted.

Jeg kan godt lide at bringe det naturlige look ind i haven. For eksempel synes jeg grøftekanter er så smukke, så jeg har i mange år ønsket mig flere skærmplanter i min have.

For nogle år siden fandt jeg en fantastisk staude, cenolophium Denudatum, der nu også kaldes baltisk persille. Jeg synes at den er fantastisk for den breder sig ikke ved udløbere ligesom den smukke skvalderkål og den selvsår sig heller ikke voldsomt. Desuden fylder den kun ca. 20 cm ved jorden og har ikke en enorm bladvækst, så den kan sagens plantes mellem stauder og roser og flette sig ind mellem deres blomster.
Du kender sikkert også de store filtede kongelys, man kan finde i naturen? De bliver for store i min lillebitte byhave, så i stedet for har jeg plantet en af deres slægtninge Verbascum Chaixii, som er mindre, og de er så smukke sammen med roser og så elsker humlebierne dem.
Foruden at hente inspiration fra gåture i naturen, henter jeg også inspiration fra Chelsea Flower Show. I løbet af de sidste 6 år jeg har besøgt showet i London, har der været fokus på en mere naturlig beplantning. Jeg tror ikke det er en trend, men en øget opmærksomhed over for de miljøændringer vi står med. Designerne går foran og viser at der er behov for at haveejere tænker biodiversitet og bivenlige planter ind i deres design af haven.

Man behøver ikke have en vild-, eller cottage garden havestil for at tilføre sin have naturlige elementer, man kan også bruge et meget stramt, moderne formsprog, som står i fin kontrast til nogle vilde bede. 


Du kan læse meget mere om Pia og hendes haveliv på bloggen "Find Inspiration", som du finder lige her. Du kan også læse lidt om hele tanken bag årets gæsteredaktion lige her.

3 kommentarer:

 1. Skønne plantekombinationer, liige mig. Har noteret den baltiske persille og kongelyset. De er så fine. Jeg har ofte sået alm persille i bedene, men der er så tæt i foråret at jeg må plante dem ud for de kan næsten ikke få luft til at spire selv i bedene. de samler nemlig osse svirrefluer osv. Det er faktisk sjovt at bruge anderledes planter i bedene, folk siger næ og ih og hvor smukke, og ser så sjove ud når de får at vide det er en "ukrudt" plante, hi hi. Havde et hjørne hvor der havde forvildet et par hvedeplanter hen (fra hønsene) de så så flotte ud mellem de øvrige blomster at det vil jeg lave bevist næste år.
  Skønt med alle de forskellige haver og stilarter vi alle har, hver for sig er de smukke.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 2. Skønne billeder Pia, jeg er vild med det vilde look:-)

  SvarSlet
 3. Meget smuk sammensætning af farver og planter!
  Hilsen Pia

  SvarSlet

ANNONCE