lørdag den 10. oktober 2015

UNDGÅ AT DINE FROSTFØLSOMME FÅR ET CHOK

I HAVEN

Hvis du vinteren over gerne vil have glæde af dine oliventræer inde i dine stuer, så er det ved at være på høje tid at bringe dem ind. Temperaturerne i oktober kommer nemlig nemt ned omkring de 5 grader om natten, og derfor skal du lige undgå at give dem et varmechok.


TEKST OG FOTO: MARIANNE

Når man bladrer i livsstils-, indretnings- og interiørmagasiner, så er det ofte man kan se oliventræer i stuerne. Det ser også forrygende ud og giver indretningen et strøg af elegance, lethed og alligevel tyngde, fordi der jo er tale om træer i store potter eller kurve. Hvis du har et træ, har du, som havemenneske, ganske givet haft dem stående udenfor i løbet af sommeren, det har de jo allerbedst af. Men derfor er det også nu, du skal til at tage stilling til, om de skal overvintre frostfrit ude, skal i kælder, garage, om de skal på plantehotel. Eller om de skal overvintres inde i dine stuer. Det sidste kræver lige en lille smule af dig.

LYS OG LET FUGTIG LUFT
Når du stiller dem ind i dine stuer, gør du det på samme måde, som da du stillede dem ud; du vænner dem langsomt til det henover en uges tid eller lignende. De er jo levende og har ikke godt af alt for store temperaturudsving.

Sørg for at stille dem så lyst (og køligt) som muligt, vand lige så jævnligt som om sommeren. Trap dog ned med vanding i forhold til lysets langsomme og trinvise nedgang hen over vintermånederne, og hold så noget igen med gødningen. Giv dem til gengæld et dusch med vandforstøveren på bladene i ny og næ, da den tørre stueluft ikke er god for dem i længden.
KØLIG PAUSE
De vil have rigtigt godt af mindst en måned i køligere og mørkere omgivelser, hvis du har mulighed for det. Her skal vandingen indstilles, og du skal indstille dig på et evt. bladfald. Træet har nemlig brug for "vinterpause", sådan som det får det i sine naturlige omgivelser i middelhavslandene. Bladfaldet skal du ikke foruroliges over. Det er naturligt, og blot du vækker træet igen når forår og mere lys og varme er på vej, så er alt godt, og de skal nok skyde når de får øget vand, lys, varme og gødning.

Læs mere:

SARTE VÆKSTER: PÅ GENSYN
Vinteren lader vente på sig. I hvert fald kulden og dermed også den første frostnat, de følgende storme, bladfald og potteflytninger. Mange af de frostfølsomme er måske allerede sikkert i hus, men nu er det allersidste chance for at få dem trygt ind. Lad os derfor sige ordentligt farvel og på gensyn.

Oliventræ

OLIVENTRÆET
Selvom oliventræet ikke er fra disse breddegrader, betyder det dog ikke at det ikke kan lade sig gøre at have det smukke træ i sin have.
OVERVINTRING AF FROSTFØLSOMME TRÆER
Det er ved at være tid til at stille de sarte træer og buske ind. Men vent lige til sidste øjeblik.

4 kommentarer:

 1. Mine oliventræer får altid lige den første frost inden de sættes ind.

  SvarSlet
  Svar
  1. OK, har hørt om det før, det tåler de jo også. Men har du så ikke et bladfald indenfor lidt efter?

   Slet
 2. Mine oliventræer får altid lige den første frost inden de sættes ind.

  SvarSlet

ANNONCE