fredag den 23. oktober 2015

RÅDHUSVIN TIL DEN LODRETTE HAVE

PLANTEPORTRÆT

Et godt valg til lodrette grønne flader i haverummet er rådhusvinen. Men hold den i ave, da den uden opsyn kan komme langt omkring.

TEKST & FOTO: LONERådhusvinen er en fantastisk klatreplante, der måske har mistet lidt opmærksomhed de senere år for nye haveejere, men det er nu en skam. For udover at den er formidabel til at danne flotte grønne vægge, så har den også den flotteste røde høstfarve, så den kan lave dramatisk sceneskift i en måske ellers ret minimalistisk have.

Rådhusvinen er en løvfældende lian, der med sin tynde grene hæfter sig fast på overfladen med effektive hæfterødder. Og dermed er den helt unik til at dække komplette flader og skabe de flotte lodrette grønne vægge, som er i søgelyset disse år. Specielt blandt urbane havedyrkere.

RÅDHUSVIN
Parthenocissus tricuspidata

Rådhusvinen er blot en af flere vildvin, men er nok også den mest brugte i familien pga. sine fortræffeligheder. Planten stammer fra det østlige Asien, hvor den vokser i skovene og her kan dække hele klippevægge. Den trives derfor i en god skovbundslignende jord, hvorfor det er vigtigt at sikre at jorden er rig på humus, hvor den plantes.

Bladene er 3-lappede, næsten læderagtige, og tabes i efteråret efter en periode med smukke røde og gyldne høstfarver. Den blomstrer fra juni med små ubetydelige blomster der senere dannes til blåduggede frugter.

Hvorvidt vildvinen er god for bygningerne, den vokser på, er der flere holdninger til. Umiddelbart kan det tænkes, at den beskytter mod slagregn, og dermed er god for fx murværk - omvendt kan den også finde vej til uhensigtsmæssige steder, hvis mørtlen ikke er af helt så god en beskaffenhed. Ligeledes må man forvente omfattende reparationer af mange typer af flader, hvis der vælges senere helt at fjerne vinen igen, da dens hæftelse til underlaget kan være ret så kraftig.

Tager du rådhusvinen ind i haven, skal du være forberedt på at holde den i ave, så den klatrer, hvor du ønsker det, og ikke blot får lov at indtage alt - for den kan vitterlig nå vidt omkring. FAKTA

NAVNParthenocissus tricuspidata
DANSK NAVN: Rådhusvin
LYSFORHOLD: Sol til halvskygge
HÅRDFØR: Fuldt hårdfør
JORDBUND: Humusrig, skovbundsagtig jord.
VÆKST: Klatreplante
STØRRELSE: Op til 20 m
BLOMSTRING: Fra juni
ANVENDELSE: Til at dække store lodrette flader

1 kommentar:

  1. Rådhusvinen var engang så almindelig set at jeg var træt af den, men de seneste år har jeg genopdaget den. Se hvor flot det er med det taglagte blade på dine billeder! Og når efterårsfarven breder sig så bliver jeg endnu mere betaget, selvom jeg ikke ellers bryder mig om rød.

    SvarSlet

ANNONCE