onsdag den 25. november 2015

HVAD ER DET FOR EN SÆR "BLOMST" PÅ VILDROSEN?

HAVEBREVKASSEN

Louise har skrevet til brevkassen for at få svar på hvad det er for en underlig "gevækst" hun har set på en vildrose.

SVAR: DORTE K. RHODE NISSEN, HAVEPANELET
FOTO: LOUISE

Kære Havefolket

I mine svigerforældres sommerhus beliggende i skoven lidt vest for Karlshamn i Blekinge, Sverige, fandt vi denne vækst. Det er en vildrose fra skoven med en meget sær "blomst" voksende på selve stænglen. Er det mon en type svamp eller en anden sort snylter? Den føles tør og blød - ikke hård som lav.

Håber I kan hjælpe, da den har dannet grundlag for en del undren.

Mange hilsner
Louise
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Kære Louise

Der er ikke tale om en blomst. Det er insektet bedegaur-galhveps, Diplolepis rosae, der har været på spil. Denne galhveps er også almindelig i Danmark. Hvepsene lægger æg i de nye blade af den vilde hunderose, lige før bladene springer ud. Insekterne påvirker bladenes vækst, så der dannes små kamre, hvor larverne udvikler sig til nye galhvepse. På den vilde rose dannes de centimeterstore, stærkt fligede eller frynsede galler, som kan være grønlige eller rødviolette. Kaldtes tidligere for bedeguar eller mosgaller. Gallerne skader ikke rosens vækst. 

Naturen er forunderlig!

Mange hilsner
Dorte K. Rhode Nissen
BiologHar du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 
Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

ANNONCE