Inger har skrevet til brevkassen for at finde ud af, hvem der spiser af bladene på bl.a. hendes rhododendron. Det ligner tusindevis af små billetklip, der er taget af de grønne blade.


SVAR: MARIANNE BACHMANN, HAVEPANELET, FOTO: INGER

 

Hej til havefolket.

Først vil jeg sige tusind tak for et rigtig godt blad og hjemmeside. Mange spændende artikler.Jeg skriver til jer i håb om hjælp til min have. Har fået problemer med mine rhododendron og oliventræer. De har små mærker. Lidt som billetklip. Det startede et sted og har spredt sig over sommeren. Det samme gælder for mine efeu. De bliver misfarvede og med mærker. Ved ikke om det er dyr eller sygdom. Ser ikke noget utøj. Og hvad gør jeg ved det?

Håber I har svar på problemet. På forhånd tak.
Med venlig hilsen
Inger, Skanderborg. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kære Inger

Dine planter er ramt af et angreb fra øresnudebiller, som æder bladene. Der er tale om en lille bille med smal snude, der kun er aktiv om natten – derfor ser du dem ikke.

Der findes ingen mulighed for at bekæmpe billerne, med mindre man vil stå vagt i mørkets frembrud og sprøjte gift på dyrene!

Til gengæld er det muligt at bryde dyrenes formeringscyklus med helt ufarlige midler. Hvert forår og efterår skal du udvande nematoder, som effektivt vil angribe øresnudebillens larver og hindre dem i at blive voksne. Læs mere her.

Jeg vil vurdere, at behandling i 2–3 år vil være tilstrækkeligt til at nedbringe skadedyrstrykket i din have.

Med venlig hilsen
Marianne Bachmann
Hortusadvising.dk

Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 

Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.