onsdag den 18. november 2015

BREVKASSEN: HVORDAN SÅR JEG FRØ AF IRIS?

HAVEBREVKASSEN

Hanne har samlet frø fra sine iris, og nu vil hun gerne høre om, hvordan hun sår dem.

SVAR: OLE KJÆR CHRISTENSEN, HAVEPANELET
FOTO: LONEKære havefolk

Jeg vil gerne så frø fra irisfrøkapsler, der er indsamlet i min have. Hvor længe skal frøene tørre? Hvornår skal frøene sås? Frøene er fra sibirisk iris. 

På forhånd tak for svar.

Bedste hilsner
Hanne
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  

Kære Hanne

Iris sibirica hører til vores såkaldte frostspirende, selvom denne betegnelse ikke er helt korrekt. Når man skal så denne iris skal man holde såbakkerne varme, mellem 18 og 22 grader i fugtigt såmedie eller evt. i fugtigt sand i en plastpose i 4 uger - denne behandling ophæver frøhvilen. Når de 4 uger er overstået kan man drysse frøene og sandet ud på såmediet (såpotter) og lade disse potter stå køligt i 4 til 8 uger. Køligt er ca. – til + 5, altså den temperatur som normalt er udenfor om vinteren i Danmark. 

Spiringen vil så starte, men over en periode, så man skal altså ikke smide såpotterne væk, hvis det ser ud som om spiringen ikke vil gå i gang, men væbne sig med tålmodighed. 

Er man ikke til denne metode, kan man jo forsøge med den anden metode.

Når man sår Iris sibirica, vil afkommet være arten. Man må således ikke forvente at det bliver samme farve som man tog frø af, men det gør det jo mere spændende. Der kunne jo komme en fantastisk ny farve ud af det. Med denne metode ville jeg varmebehandle i januar og så i februar. 

God fornøjelse!

Hilsen OleHar du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.

1 kommentar:

  1. Man kan opnå en hurtigere spiring med frø som er friskt ,hvilket vil sige frøkapsler indsamlet grønne/brune ( men fuld størrelse)inden de åbner sig ,disse frøkapsler skal tørre ca 2 uger,inden frøene tages ud og tørrer yderlige ca 4-6 dage,hvorefter de sås i alm spagnum som holdes fugtigt gennem efterår/vinter,den primære spiring for sibirica er vinter/forår,men man vil også se en del spiring i efteråret afhænging af såtidspunkt,iris sibirica har som mange af de andre skægløse iris to vækstsæsoner nemlig forår og efterår,og frøspiring følger disse vækstperioder.
    Frø fra alm klassisk iris sibirica spirer som regel meget nemt og skulle ikke være noget problem ,andet en tålmodighed inden de nye frøplanter blomstrer for første gang,hvilket typisk vil ske 2-3 år efter spiring.

    SvarSlet

ANNONCE