Julen nærmer sig og i dag bliver vi nødt til lige at starte en lille opvarmning til julemåneden med dette interview af Claus Holm kendt fra Go’Morgen Danmark på TV2.  


TEKST & FOTO: DANSKE PLANTESKOLER/FLORADANIA MARKETING
 
Først skal træet vises, siden skal det spises
Claus Holm kendt fra bl.a. madprogrammet ”Go’ Appetit” på TV2 er én af tidens mest populære kokke. Den altfavnende personlighed tager gerne en udfordring op, der involverer livsglæde og god mad og deler her sin oplevelse af julen med os. Som størstedelen af danskerne har han en svaghed for julen og juletræet. Vigtigst af alt er, at hjertet er med.
Det ægte og det almindelige
Vi har sat Claus Holm stævne for at høre om hans syn på julen og møder ham i hans madværksted i Svendborg. Her er smagsudvikleren, foredragsholderen, forfatteren og alle de mange titler, den hyggelige jyde kan smykke sig med, i sit helt rette element.Han har indrettet madværkstedet i et tidligere slagteri, og stedet emmer af autenticitet og historie – ligesom Claus Holm, der elsker livet, duftene, smagen og er rummeligheden selv, “Jeg står for det ægte og det almindelige. Jeg går ind for, at vi alle skal være her – tyk eller tynd, økologisk eller ej – speltmor eller til frostpizza. Mad skal ned i øjenhøjde. Bum.” Der er ingen tvivl om, at mad der smager og behager, er en mærkesag for ham,

“Smag er alt, og måltidet er det ypperste. Jeg elsker mad og vil intet andet i verden, jeg vil smage på alt, jeg vil smage på livet.”

Claus Julius Holm, som er hans fulde navn, er 45 år og stammer oprindelig fra Vejle. Det med mellemnavnet ”Julius” tager vi som et sikkert tegn på, at vi har fundet den rette person til at fortælle om sit syn på julen, juletraditioner, juletræ og ikke mindst julemad.

Rundt om Claus Holm
På spørgsmålet om, hvordan Claus Holm husker sin barndoms jul, vælter minderne frem, “Det var hjemme hos mine forældre og mine brødre. Vi havde et kæmpe flot, fyldigt træ, som duftede så dejligt, at man havde lyst til at spise det. Jeg husker, der altid var de små, smukke kræmmerhuse med masser af flæsk og slik i – jeg elskede det”, erindrer Claus. “Min mor pyntede træet den 23. om aftenen. Når vi var kommet i seng, kunne vi høre hende og min far hygge sig. Næste morgen stod det der så i stuen med masser af gaver under.”

Som i enhver anden familie havde familien Holm også sine traditioner, og Claus husker, hvordan juleaftensdag bare føltes som en evighed. “Selv om det er årets korteste dag, føltes det som den længste for os. Det var, som om tiden gik baglæns. Først skulle vi spise, så vaske op, synge en sang hver – og alle vers. Far, mor og 4 brødre skulle vi igennem, men så endelig blev det tid til verdens bedste gaver.”

Juletræet med sin pynt
Som en del af besøget og snakken om julen, var vi en tur i en sydfynsk juletræsplantage, hvor Claus Holm med sin spontane tilgang, ikke var bleg for en alternativ pyntning af juletræet midt i plantagen. For juletræet har en helt central plads i Claus’ julehjerte, men vi fornemmer, at traditionerne ligger ham dybt på sinde. “Træet var pyntet med bløde sølvguirlander, det man vist også kalder lametta, og kugler i mange farver, masser af kræmmerhus og nisser. Min mor pyntede det smukkeste træ, og så husker jeg min far tænde lyset på træet.”

Heldigvis har Claus stadig bevaret glæden ved julen i sit voksenliv. “Jeg elsker julen med min kone Anne og hendes forældre. Vi finder det smukkeste træ, og så er det i kirke. Når vi kommer hjem, pynter vi træet smukt med masser af forskellig julepynt, som har en historie og betyder noget for os, nyt såvel som gammelt,” fortæller Claus Holm, og tilføjer, “Juletræet er tryghed, det skal være smukt pyntet og altid med levende lys.”

Tradition og nytænkning
Claus Holms mange minder har taget os med på en spændende rejse rundt i personen Claus Holm. Allerede godt mættet af indtryk beder vi ham nu indvi os i sin spidskompetence og store passion som madudvikler. “Når jeg udvikler opskrifter og nye måder at bruge råvarer på, tænker jeg både funktionalitet og nye oplevelser ind i arbejdet”, fortæller Claus.

Han er ikke sen til at gribe bolden, da vi beder ham omfortolke den velkendte strofe “Først skal træet vises, siden skal det spises …” fra julesangen “Højt fra træets grønne top”. Med fantasi, indlevelse og sans for detaljen gør Claus ikke uventet Peter Fabers vers til en lækker smagsoplevelse fra det sunde, danske køkken.

Se den spændende opskrift nedenfor, hvor juletræ og traditioner går hånd i hånd med autenticitet og nytænkning. Et sikkert hit til julefrokosten:

Kold røget torsk eller laks m/gransirup og syltet gran

Du skal bruge:
Røget torsk eller laks, beregn ca. 120 gram pr. person
Syrlige agurker og gran (her er brugt fyrrenåle, blågran og ellers spiselig gran)
1 stk agurk, skåret i stave, drysses med groft salt. Trækker i 30 min.
2 dl kryddereddike
2 spsk rørsukker
1 tsk peberkorn
100 g granskud

Sådan gør du:
Kog lagen op med peber og sukker. Hæld den over agurke-/granblandingen, og lad det stå et par døgn.

Gransirup:
4 dl vand
2 dl sukker
1 dl honning
Saft af 2 citroner
Peberkorn
100 g gran

Koges til en sirup. Justér undervejs, så den rette konsistens er til stede. Køl siruppen af og hæld den over gran.

Husk:
Træer vokser som bekendt ikke ind i himlen, og det gør juletræer heller ikke, så sørg for at bruge spiselig gran til opskrifterne.

Go’ appetit!