tirsdag den 10. november 2015

HVAD BETYDER "POTTEBUNDEN"?

KRUKKERNE

I nogle plantebøger står der, at man skal plante om, dele eller give planten en ny potte, hvis dens rødder er pottebundne. Lad os lige høre, hvad det går ud på, samt, hvad du kan gøre. 


TEKST: MARIANNE
FOTO: MARIANNE & LONEDet ser jo smukt ud, når ens planter bliver megastore. Men hvis du en dag lige kommer til at løfte op i potten og kigge på rødderne, så kan det være, at de ser sådan her ud. Og så er det altså et tydeligt tegn på, at de skal have en ny potte. Mere plads at gro på, simpelthen. Hvis du ikke gør det, så kan du bide spids på, at din plante lige så stille og roligt vil dø ud. Den har nemlig ikke mere næring at komme efter, og det stresser den.

Jo, du læste rigtigt! Dine planter kan nemlig også blive stressede, hvis ikke de får deres behov opfyldt - hvis de skal kæmpe unødigt, eller hvis der ikke er plads til dem. Så at sige.

Men lad nu være med at løfte planten med rodsystem og gammel jord og det hele over i en kæmpe stor potte med mere pottemuld i. Nej, det du skal gøre er, at klippe ind i de pottebundne rødder, måske ligefrem klippe nogle af dem fra, for så kan den skyde på ny fra det sted, hvor du klippede. Og lad blot potten være et par cm større og højere end den potte, den voksede i tidligere. Det vil af en eller anden grund være bedre for den. Det er nemlig sådan, at den også stresses, hvis den skal skyde for langt gennem jorden inden den møder modstand. Udenfor ville det have været en sten, andre planters rodsystemer mv., men her er det altså pottevæggen.

Husk at trykke jorden let, men fast til - ikke for hårdt - inden du afslutter med at vande den godt igennem. Regn med at den lige hænger lidt, inden den genvinder sit gode humør. men så vil du altså også have liv og glade dage i din stue fremover.

Du kan læse mere om lækre potteplanter samt hvordan du passer dem i HAVEFOLKETs julemagasin 2015.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

ANNONCE