mandag den 30. november 2015

KÅL KÅL KÅL

BØGER

Denne bog er en oplagt gaveidé til alle under 45, for de er så tændt på idéen om det sunde (og lange) liv som fit menneske. Ja, hvem er egentlig ikke det, er jeg lige ved at sige, men jeg hører til dem, der synes det skal være sundt og smage godt og hertil har jeg ikke regnet kål. MEN: Sådan en bog er denne! Hør her om min rejse til kålland.


TEKST: MARIANNE
FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF FORLAGET

Normalt læser man en bog forfra. Visse aviser og enkelte bøger gør sig af en eller anden grund - jeg ikke har tænkt nærmere over før - bedst bagfra, men lad det nu være. Jeg nævner det, fordi jeg - da jeg begyndte at kede mig en lille smule over denne bogs meget langtrukne forord (der er to, som begge har fire forholdsvis lange afsnit, der indholdsmæssigt gentager sig selv en del) - ja, der begyndte jeg at bladre bagom og læse de afsnit, der figurerede til sidst i bogen. Afsnit som: "Om kål gennem tiden", altså om kålens historiske tilhørsforhold i Norden. Og "Derfor er kål så sundt" - om begrundelser for at spise denne grøntsagstype. Sidstnævnte er emnet, som gennem hele bogen allerede er blevet gennemtygget via utallige eksempler fra en ellers udsøgt og spændende håndfuld madmennesker via deres eget forhold til kål.

Alene dét ikke! Deres "forhold til kål". Sådan en er jeg nemlig også, jeg har et forhold til kål, og det var derfor, jeg gerne ville anmelde bogen. Vi anmelder nemlig kun bøger, vi er begejstrede for og vil anbefale andre. Og før du nu begynder at tro, at vi fraviger det princip og at jeg er utilfreds, så kan du lige så godt få at vide: Jeg er ovenud tilfreds! Hør her hvorfor:

MIT "FORHOLD TIL KÅL"
Mit forhold til kål er nemlig mere end anstrengt, og jeg skal nok lade være med at gå i detaljer. Men samtidig er "mit forhold" iblandet en vis form for nysgerrighed og det har været den, der drev min læsning. For jeg kan faktisk godt huske lyspunkter i mine smagsløgsoplevelser, der fx overraskede. Rosenkål, der til en festmiddag smagte ... ja, ligefrem fortryllende. Blomkålsgryde, der lokkede med en portion nr. to, en grønkålssalat, der prikkede i ganen af både syre, skarphed, sødme og bitterhed. Lidt af et festfyrværkeri, faktisk. Men disse erindringer var altså små lysende øer midt i en grumset, brun og klæbrig erindring om og dermed et forhold til kål, præget af - prut. Både i smag, duft og effekt. Nej tak, bare.


MIN BARE
Men - min bare - for nu sidder jeg her med bogen om "Kål - 57 sunde, sprøde og lækre opskrifter" og allerede inden jeg er gået rigtigt i gang med at gennemgå den, har jeg ved første gennembladring sat ikke mindre end 17 små klæbemærkater, som betyder: Prøv denne opskrift. 17 ud af 57. Det havde jeg vitterligt ikke ventet ville ske. At jeg så efter at have haft bogen i hjemmet (køkkenet) faktisk har afprøvet mere end halvdelen af dem, det er ikke mindre end et mirakel. En tur gennem et nåleøje eller hvilken metafor, der nu kunne være passende her.

For som jeg siger, stort set efter hver bog, jeg anmelder, så er det et absolut kvalitetskriterie, at bogen faktisk kan få mig til at handle (om det så er eftertanke, faktiske handlinger eller indkøb). Og når man fx kan lave en blomkålspizza med kartofler og rosmarin, så er dagen altså reddet. Også selvom kartoflerne som underjordiske afgrøder ikke lige matcher med min LCHF-dille.


VALG
Der er truffet nogle radikale og moderne beslutninger i denne bog:

1) Det eksemplificeres gennem kendte madmenneskers personlige erindringer, holdninger og forhold til brugen og smagen af kål. Godt tænkt og tak for det. Personificering vinder over løftede pegefingre.

2) Der er udvalgt 8 kåltyper, som er de mest gængse. God idé, det er den slags kål, folk flest kan købe sig til i supermarkeder og hos grønthandleren, hvis en sådan butik da ellers findes mere nogen steder.

3) Der står ikke noget om at dyrke kål selv, hvilket jeg som inkarneret havemenneske faktisk er rigtigt ærgerlig over. Omvendt - og det er her, jeg synes, at det er moderne og radikale valg fra redaktionens side; det er ikke det, den handler om, denne her bog. Det er en opskriftbog, ja det er. Og en bekende-sig-bog. Ikke en bog, der skal få dig til at få lyst til selv at finde frø og såkasser frem.


At bogen så faktisk godt kan få mig til at overveje at tage kampen op med kålsommerfuglenes larvelægning endnu en sæson, er en anden og faktisk ret så vigtig sag. For kålen skal nu med i vinterovervejelserne, når jeg sidder og planlægger de kommende bedes frøindkøb og beplantninger i min køkkenhave. For sidst lod jeg havedemokratiet og sommerfuglene vinde over mine høstambitioner. Aldrig har jeg haft så mange, muntre, flagrende væsener i min have. Og magen til eufori! Nu må vi se om der ikke kan tilgodeses både min kåltrang og sommerfuglenes vuggestuer i min have.

TITEL: KÅL, 57 sunde, sprøde og lækre opskrifter
FORFATTER: Mette Mølbak
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Chris Tonnesen, Klein & Co.
UDGIVELSE: 2015
SIDER: 220
SPROG: Dansk
FORLAG: Muusmann'forlag

2 kommentarer:

 1. Jeg er faktisk én af dem som jævnligt bruger kål i madlavningen, for eksempel lidt spidskål skåret i korte strimler der lige bliver varmet af i en gryde. Men dér sætter min fantasi faktisk også sådan nogenlunde grænsen for mig hahaha :-)
  Måske det var en julegaveidé til mig selv...?! Tak for input!
  KH Trine

  SvarSlet
 2. Jeg elsker kål - selv om jeg altså lige har rundet de 45;0)
  Alle slags kål er godt, især spidskål er min favorit, om det er til salater eller ristet med kokosmel og sennepsfrø til indisk, spidskål passer til det hele.
  Brunkål kommer nederst på favoritretter med kål stærkt fulgt af kåldolmer.
  Den bog ønsker jeg mig - mest for opskrifternes skyld.
  Hilsen Pia

  SvarSlet

ANNONCE