søndag den 8. november 2015

SE, HVAD DER GEMMER SIG AF GODE OVERRASKELSER

I HAVEN 
GÆSTEREDAKTION

Du vil blive overrasket over, hvad der kan gemme sig af gode ting i din have, hvis bare lige du går ned i knæ. Så kom ned på alle fire, når der skal luges, lyder opfordringen fra Tim fra bloggen "Tim Skovrup".


TEKST & FOTO: TIM SKOVRUP
I vores have er der nogle rigtig gamle hostaer, som stammer helt tilbage fra mine kære bedsteforældres tid.På ovenstående billede ses intet spændende ved græskanten.Men når man kommer ned på alle fire og kigger, kan man være heldig at se masser af små hostaplanter. Dem graver jeg forsigtig op og planter i små plastpotter.Og efter et par måneder i et skyggefuldt hjørne i drivhuset er de vokset godt. De skal holdes fugtige, og ingen gødning have, udover det som er i jorden, og jeg bruger en ganske almindelig så- og prikemuld.


Disse her er fra sidste år, og de er nu klar til at komme ud i haven. Og det er egentlig meget sjovt at se hvordan de udvikler sig. Nogle får lange spidse blade, andre mere runde, nogle forbliver små, andre bliver til kæmpeplanter.

Denne her er ca. 80 cm høj nu og det er en af mine første frøplanter. Jeg mener at den er omkring 6 år gammel.

Det er sgu' da sejt at "lave" sine egne planter.
 Så vær forsigtig med hakkejernet!


Du kan læse mere om Tim og alle hans haveprojekter på bloggen "Tim Skovrup", som du finder lige herOg læs mere om årets gæsteredaktion lige her.

10 kommentarer:

 1. Ja det er sejt, jeg har nu ikke bemærket, at mine har givet nye planter, selvom jeg ikke har været hård med hakkejernet, men de har nok bare vokset stille og roligt, uden jeg har opdaget det.

  SvarSlet
 2. Skønt, det er jo som at finde en lille gave. :)
  Hvornår går du på jagt og planter i små potter? Foråret eller efteråret? mvh Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg kigger altid efter omkring sidst på foråret, og der omplanter jeg den så i mindre potter :)

   Slet
 3. Øj...det har jeg aldrig før set. Måske jeg har klippet frøstandene af eller også står mine planter bare for tæt i bedene.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg klipper først frøstanderne af først til foråret når hostaerne begynder at spirer. og jeg plejer heller ikke at rive eller hakke for meget rundt ved hostaerne, dermed tror jeg at mine frøplanter får ro til at udvikle sig :)

   Slet
 4. Så prøv at så hosta frø når de lige er sprækket fra frøkapslen
  så dem nu og stil dem evt inde i stuen eller ude i drivhuset.
  spire % vil med garanti være 100% og som Tim skriver kan de falde forskellige ud. Store fine hosta på 2 år til ingen penge er fedt.
  har selv lavet en masse af minihostaerne på samme måde og kunne dele ud til højre og venstre

  SvarSlet
 5. Jeg har osse flere hjemmeavlet hostaer. De har boet i krukker på terressen i et par år, men nu skal de ud i den virkelige verden. Dvs i et bed der er ramt af skvalderkål. Der skal de være krigere sammen med helleborus, osse hjemmelavet og diverse storkenæb.
  I øvrigt har jeg flere forskellige nye farver asters og plox der er lavet på samme måde, fundet i kanten af bedet hvor de har kunnet få luft til at spire. Jeg luger nemlig i bedene med næsen i jorden og kun med klør fem.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at læse Gunvor, det er næsten på samme måde som jeg luger :)

   Slet

ANNONCE