lørdag den 5. december 2015

MARGIT ENGENS JULEKRANSE

JULEKALENDER

Få inspiration til tre kranse af naturens egne materialer. Margit Engen byder på kranse af lav, blombær og ceder.

INTRO: HAVEFOLKET
TEKST: MARGIT ENGEN
FOTO: PETER BILDE FOGH
Margit Engen er igen i år aktuel med en bog spækket med inspiration til julens og vinterens dekorationer. Med smukke fotos taget af fotograf Peter Bilde Fogh viser hun alverdens kreationer - fra de helt lette til de noget mere avancerede. Til nogle af emnerne er der tilmed trin-for-trin guides bagerst i bogen. Her kan alle være med!

Vi er faldet pladask for Margits skønne rustikke kranse. Og det er netop dem, du skal præsenteres for i dag.

Om bogen skriver Margit følgende:

"Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg begejstres af naturen, og hvad den frembringer.

Jeg er glad for at få lov til at dele ud af min glæde over naturen. Og håber på at kunne inspirere andre til at se, hvor mange muligheder der er for at kreere egne dekorationer. En god anledning til at tage kurven i hånden og komme ud i naturen og samle materialer.

Jeg samler selv gennem hele året og finder altid noget interessant, der så bliver brugt med det samme eller gemt til senere brug. I bogen er der også brugt kogler og andre spændende naturmaterialer fra varmere himmelstrøg. De går fint i spænd med, hvad naturen byder på her i Norden.

Husk at behandle naturen med respekt, når du samler ind derude."

LAVKRANS

En færdigkøbt lavkrans har jeg pyntet yderligere med træstjerner, der er limet på med limpistol. Lidt ekstra lavgrene er også limet på. Omorikakoglerne er fastgjort på kransen med en "hårnål" bukket af 0,9 mm blomstertråd.

Kransen er her hængt på et opstammet omorikagrantræ.KRANS AF BROMBÆRGRENE 
Brombærranker har nogle arrige torne, så et par kraftige havehandsker er et must, når der skal klippes og arbejdes med dem. Jeg kom forbi et skovbryn hvor der var et helt krat af brombær. De gror som ukrudt og har godt af at blive holdt nede, og jeg har heldigvis altid saks og havehandsker med i bilen, så jeg klippede en del lange ranker til denne krans.

Du skal bruge:
 • Et par tykke havehandsker
 • Beskærersaks
 • Vindseltråd
 • Rund beholder med lige side, for eksempel en glasskål, spand eller andet alt efter, hvor stor du vil have kransen 
 • Lange og føjelige brombærranker
 • Maling i ønsket farve til bladene 
Pil bladene af brombærrankerne, tag et par ranker fra med nogle pæne blade på. Mal bladene i den ønskede farve. Rankerne lægges rundt indeni beholderen, en efter en ovenpå hinanden ligeligt fordelt, til kransen har den ønskede tykkelse. Efter et par omgange kan enden af rankerne stikkes ind mellem de andre ranker, så de bliver "låst". Så er der styr på dem. Pres kransen sammen undervejs. Løft forsigtigt den ene side af kransen op, så du kan komme til at binde vindseltråd stramt omkring kransen. Gentag i modsatte side. Løft derefter forsigtigt kransen ud af underlaget. Nu kan der bindes yderligere to-tre steder, så kransen ikke ruller op. Rankerne med blade fastgøres nu på kransen med vindseltråd.  Hæng eventuelt lidt pynt øverst på kransen.

KURVEKRANS
Jeg blev inspireret af kurvens åbne flet, til at "væve" douglasgran rundt om kurvens sider. Efter en rigtig solid storm var både grangrene og de smukke kogler faldet til jorden. Douglasgran er blødt og føjeligt og egnede sig lige til denne kurvekrans. Kogler er limet på med limpistol rundt i halvdelen af kurven. Til stjernen i kurvens bund er seks granspidser limet på en rund papskive med limpistol. Afsluttet med en købt stjerne lavet af bark.TITEL: Vintertid og stjernestunder
FORFATTER: Margit Engen
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Peter Bilde Fogh
UDGIVELSE: 2015
SIDER: 160
SPROG: Dansk
FORLAG: Nyt Nordisk Forlag

Forlaget skriver: Blomsterdekoratør Margit Engen kommer her med sin anden bog med vinteren og julen som tema. Forberedelserne til årets juledekorationer og i det hele taget vinterhalvårets udsmykninger begynder allerede om efteråret med gåture i skoven, hvor der samles kogler, grene med mos og andre naturmaterialer. En tur i haven kan bidrage med f.eks. kristtorn, cypres og hønseben. Det er først og fremmest forfatterens ønske at inspirere læseren til at lave egne kreationer, men fremstillingen af flere af de udvalgte dekorationer vises også trin for trin."

1 kommentar:

 1. Har købt bogen og allerede nydt den flere gange - og været i skoven og samlet materiale - og det skønne er, at når man så står med sin høst, så er man godt nok inspireret af "de professionelle"- men det er alligevel ok og dejlig afstressende bare at begynde og lege med materialet og se hvad det kan blive til.

  Et ekstra krydderi i år er store mængder af kristjørn med bær, nogle søde mennesker har fældet på det helt rigtige tidspunkt og forærer gerne grenene væk - sikken en dejlig gerning og gave, når nu træet alligevel skulle væk. Tak for det!

  SvarSlet

ANNONCE