tirsdag den 8. december 2015

GRØNKÅL PÅ TERRASSEN

JULEKALENDER

Den allerbedste måde at have frisk grønkål ved hånden på hele december måned er at købe stokke på det lokale grønttorv og så opbevare dem i en spand på terrassen. Hvis du altså ikke er så heldig at have det i køkkenhaven, naturligvis.

TEKST & FOTO: LONE Vinter og julens sundeste spise må være den lækre grønkål. Den er fantastisk hele vinteren og byder blandt andet på masser af A, B og C vitaminer og er ligeledes fyldt med fibre.

Her i huset spiser vi den primært frisk i salat. Gerne med granatæble eller almindelige æbler, hvor det trods alt er grønkålen, der dominerer i skålen, mens alt det andet tilsætter syre og sødme.

Jeg har for mange år siden erkendt, at jeg ikke er nogen ørn til dyrkning af kål. Så jeg må ud og erhverve mig kål hos grønthandleren eller i supermarkedet. Sagen er bare den, at det i poser sjældent holder sig længe i køleskabet, og kålen skal altså helst være så frisk som mulig.

Af samme årsag er det derfor blevet nærmest en tradition her i huset, at jeg kører på torvet i november/december og køber grønkålen i stokke, og så flytter den ind på terrassen, hvor stokkene kan holde sig i mange uger, hvis de står i vand.

Når kålen står ude, er den også indimellem udsat for frost - men det klarer den fint. Ganske som den grønkål der står i køkkenhaverne eller på markerne (nogen mener tilmed, at smagen bliver bedre af frost).

At den også er yderst dekorativ, som den står der på terrassen, gør da absolut heller ikke noget.

Når det er spisetid, og menuen står på grønkål, henter vi 3-5 store blade fra kålen, og så skal der vaskes og snittes.

En af mine yndlingsretter med den grønne kål er med løg og æbler. Den får du lige herunder. 

Måske du selv har en tilsvarende favorit med grønkål? Hvis ja, så del den endelig med os i kommentarerne. GRØNKÅLSSALAT MED ÆBLE & LØG

GRØNT
3-5 blade grønkål alt efter størrelse
2 æbler
1 rødløg eller salatløg
En lille håndfuld mandler

TIL DRESSING
2 spsk god olivenolie
1 spsk hvid balsamicoeddike
2 tsk dijonsennep (efter smag)
1 spsk akaciehonning
Salt og peber efter behov

Grønkålen vaskes grundigt, ribbes og snittes fint. Æblerne vaskes og skæres i små tern. Løget pilles og hakkes fint. Mandler ristes let på panden og hakkes groft. Alt blandes i en salatskål. Dressingen hældes over kort før servering.Se også opskrift på grønkålssalat med granatæble

3 kommentarer:

 1. Sundt og velsmagende. Det er en god ide, og så er kålen til hønsene lige ved hånden. Tak!

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvfølgelig :-) Ja - jeg har kålen men mangler høns. Gid jeg havde, men det må man ikke her hos os :-)

   Slet
 2. Vi spiser også en del grønkål i salater, og ideen med at have dem i en spand er rigtig god (og det ser smadder godt ud), den ide vil jeg da adoptere.... sådan en pose grønkål fylder meget i køleskabet og bliver ret hurtigt lidt kedeligt.

  SvarSlet

ANNONCE