Nåletræerne bugner af kogler i år og det giver masser af muligheder for at lave nogle skønne dekorationer! Efter to somre i årene 2013 og 2014, som har været varme og tørre, gør nåletræerne sig klar til at formere sig. De afkoder tørken, som at nu er der ikke ret meget mere væde til rådighed og derfor er det på tide at sikre artens overlevelse. Derfor sætter de kogler i massive mængder i år.


TEKST & FOTO: MARIANNE

De erhvervsgartnere, der lever af at sælge pyntegrønt er nedtrykte. De mener ikke, at de kan sælge deres grønt til julens dekorationer, når der er så mange kogler på grenene. Mon ikke vi havefolk ser anderledes på det? Hvorfor købe kogler i dyre domme, når de allerede sidder på grenene?

Når vi kigger rundt i haverne og på gader og stræder, er det tydeligt, især på thuja, gran og ceder. Smukt er det, men på visse træer er der så mange kogler, at det ser ud som om, at træet rent faktisk allerede er gået ud.

Spændende bliver det at se, om de vitterligt gør det. Med denne sommers regnmængder og relativt kølige temperaturer, skulle de have fået væde nok til at klare skærene.

Har du en have med nåletræerne bugnende af kogler, så gå ud og klip. I mange år har det næsten kun været gran, der blev anvendt som “pyntegrønt”, men hvis du tager et kig i interiørmagasinerne, så bliver det tydeligt, at mulighederne er mange flere.

Thuja, taks, ceder, fyr, dværgfyr, lærk (uden grønt, for den fælder) og mange flere. Grib saksen snart, og gå ud og “klip ind” til vinterens og julens dekorationer! Med eller uden kogler.