tirsdag den 29. december 2015

VINTERPAUSE I HØNSENES ÆGLÆGNING

DYR I HAVEN

Gå ikke i panik, hvis dine høns ikke lægger ret mange æg i vinterperioden. Det er helt normalt. Læs mere her + bonusinfo!

TEKST & FOTO: MARIANNE

Hvis man er førstegangshønseejer, vil man i den mørke tid registrere en nedgang i æglægningen. Måske holder de helt op med at lægge æg, det kommer lidt an på, hvilken race, der er tale om. Det gør bare, at de lægger æg i længere tid, dvs. i flere år, end dem, der lægger året rundt. En høne har jo kun et vist antal æg siddende i æggestokkene. Desuden er det lyset, der afgør, hvor længe, de er vågne og også hvor mange æg, de lægger. Du kan montere en lampe til dem med en timer på, så lyset tænder fx klokken 06 om morgenen og slukker igen klokken 10, formiddag, og måske igen mellem 17 og 19 om aftenen. Ulempen ved at bruge tænd-sluk-ur om aftenen, er, er det så bliver mørkt pludseligt og høns er mørkeblinde og vil derfor ikke kunne finde op på pinden for natten. Så skulle vi anbefale noget, så forlæng om morgenen.Hvis ikke du gør det, gør det ingenting. De går såmænd til ro når dagslyset svinder og det er om vinteren i de allermørkeste måneder omkring klokken 15.30. Så de der 12-14 timers søvn kan en høne altså godt tage i ét stræk. Heldigvis ligger de ikke og drejer sig (som var det en grillkylling) på pinden, ligesom vi mennesker af og til kan finde på at gøre. De slumrer bare.BONUSINFO: 
Hvis du spekulerer på om hønsene fryser om vinteren, så er svaret: NEJ, det gør de ikke. De udvikler vinterfjerdragt. Men de fryser tilsyneladende lidt om tæerne, hvis de er ude at stå på skøjter, ligesom min Clara her på fotoet. 

Læs også:

HUNDREDE HØNS I HØNSEGÅRDEN
At have høns er på mange måder indbegrebet af bæredygtig tankegang. Det er både en vej til at stoppe madspild, en glimrende vej til kvalitetsgødning til haven, og så er det helt vidunderlige æg, de kvitterer med. Desuden er de nogle af de bedste sneglestøvsugere.ØKOHØNS - SÅ NEMT ER DET
At holde høns i haven er slet ikke så svært. Og at passe dem ud fra en økologisk tankegang er både nemt og meningsfuldt! Jens Juhl - slotsherren i Smørmosen - har begået en glimrende bog som guider dig. 


VINTER - OPSKRIFTER TIL DE KOLDE MÅNEDER
I bogen "Vinter" får læseren de allerbedste af Løgimoses egne opskrifter, uden at det på nogen måde bliver et gastronomisk skoleridt med 8-retters menuer.

2 kommentarer:

 1. Ih, er jo vild med hønsehold, så herligt med artikler der forhåbentligt giver andre mod på liv med høns! Her har vi pyntet med batteridreven lyskæde på syren i hønsegården. Den er tændt morgen og aften, men gør intet for æglægningen, for vores bestemte damer går ind i skumringstimen uanset hvad....så lys er blot for hyggens skyld! Og netop fordi vi ikke ønsker at presse hønsene til hurtigt at få produceret de æg, som de nu engang har mulighed for, ja så har vi valgt ikke at give dem yderligere lys. Til gengæld har vi for første gang i et år måtte købe æg...se dét føltes helt mærkværdigt:0)
  Kærlige Nytårshilsner fra Katinka

  SvarSlet
 2. Ja, vores er liige så småt begyndt igen. èt æg om dagen. De har haft en pause det meste af november og december. Det passer altid med de går i fældning. Nu er de fine i fjerne igen og begynder lidt på æggene igen. De har så lidt lys at stå op med, det tænder kl 6 og slukker kl 9. Men de går i seng på den naturlige lys, det syntes vi er det bedste.
  Det er nu ikke æglæggere vi har, det er farverolles, det er en meeget stor race, men de lægger dog rimeligt med æg, og selvom der er nogen der ikke kan lide det så fylder de i en gryde og smager rigtig godt. Og de er så smukke når de hygge gokker rundt i haven.
  mange nytårshilsner Gunvor

  SvarSlet

ANNONCE