I sidste uge fik du opskriften på syltede citroner fra den nye bog “Fermentering”. I dag er turen kommet til rødbederne.


TEKST: DITTE INGEMANN, SHANE PETERSON & SØREN EJLERSEN, FOTO: DITTE INGEMANN

 

RØDBEDER MED TIMIAN
UDSTYR
1-LITERS PATENTGLAS
KNIVGRØNTSAGSSKRÆLLER
KØKKENVÆGT MÅLEBÆGER
FOODPROCESSOR (KAN UNDVÆRES)
INGREDIENSER
550 G RØDBEDER
50 G HVIDKÅL (BRUGES TIL AT STARTE FERMENTERINGEN)
OG EVT. 2 KÅLBLADE
15 G HVIDLØG
10 G FRISK TIMIAN
10 G PEBER-KORN
1 LAURBÆRBLAD
20 G GROFT HAVSALT TIL 500 ML VAND = 4 % LAGE
SÅDAN GØR DU
  • Start med at skylle rødbederne grundigt.
  • Pil hvidløget, vej af, og læg de hele fed i bunden af patentglasset. Kom timian, peberkorn og laurbærbladet i glasset.
  • Klargør kålen, og hak den i en foodprocessor eller blender, til den er helt blød og glat i konsistensen. Har du ikke en foodprocessor, skal du bare hakke kålen meget, meget fint i hånden.
  • Skær toppen af rødbederne, skræl dem og skær dem i tern eller skiver. Vej kålen og rødbederne af, og kom det i patentglasset.
  • Bland din lage ved at tilsætte 20 g salt til 100 ml kogende vand. Rør det godt sammen, så saltet opløser sig, og tilsæt så de resterende 400 ml koldt vand, så lagen får stuetemperatur.
  • Hæld lagen over rødbederne og de øvrige ingredienser i glasset, så alt er dækket af lagen.
  • Fold to af de yderste kålblade, der er skyllet forinden, eller læg en stor skive rødbede skåret på langs oven på rødbederne i patentglas-set, og pres det hele ned under lagen.
  • Sørg for, at der er 3-4 cm luft foroven i patentglasset, luk det, og stil det til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted.

 

Lad rødbederne fermentere i  5 til 7 dage, ideelt set ved 18 til 20 grader. Er temperaturen varmere end dette, kan det gå stærkere, er den koldere, kan det gå langsommere. Glasset skal åbnes hver dag for at frigive det kuldioxidtryk, som fermenteringsprocessen danner. Smag på rødbederne efter 5 dage eller før, afhængigt af temperaturen. Smag på dem indtil den 7. dag, hvor de bør være klar. Stil rødbederne på køl. De er nu spiseklar.

Du kan lære meget mere om fermentering i den nye bog “Fermentering”.
TITEL: Fermentering
FORFATTER: Ditte Ingemann, Shane Peterson og Søren Ejlersen
ILLUSTRATIONER/FOTOS: Ditte Ingemann
UDGIVELSE: 2015
SIDER: 160
SPROG: Dansk
FORLAG: People’sPress