fredag den 29. januar 2016

FORÅR I SIGTE

HAVETANKER

For det meste er jeg ikke utilfreds med vort klimas skiften. Der er jo noget godt ved enhver årstid, men sådan en grå og sjappet vinter kan jeg sagtens undvære. 

TEKST & FOTO: LENENår det er koldt og trist udenfor er det rigtig hyggeligt med indendørs sysler, og jeg nyder da også i stride strømme at kunne sætte mig godt tilrette i sofahjørnet med en bog eller et strikketøj. Men så en dag i sidste uge, hvor det var klar frost og høj himmel med en lav sol, der skinnede ind ad vinduerne og afslørede at der vist trængte til en ordentlig gang rengøring, begyndte forårstrangen så småt at melde sig, og når turen - for jeg ved ikke hvilken gang - går til det lokale plantecenter for at købe lidt forår, kan man da blive helt rundtosset af glæde, for nu myldrer det bl.a. med bellis og primula sammen med en masse andre forårsbebudere.
Det er lige nu man næsten ikke kan vente, og det kan være svært at begrænse sine indkøb. Jeg kunne fylde hele huset med de skønne primula, men jeg har desværre ikke særlig meget held med at få dem til at leve i mere end en uge. Enten får de for lidt vand eller også får de for meget. Jeg har endnu ikke fundet ud af hvordan de har det bedst! Derfor køber jeg bare en enkelt en gang imellem, og så nyder jeg ellers synet i havecentret. Men måske er der én af jer, der kan give mig et godt råd?

Det er ikke kun forårsplanterne der er på havecentrets hylder nu, men også krukker og dekorationsting i alskens farver og faconer.Jeg har fødselsdag i slutningen af marts, så her er der mulighed for at få opfyldt nogle af alle forårets haveønsker. Jeg klager ikke!

Det er en fantastisk årstid, vi går i møde, og selvom vinteren slet ikke er forbi endnu, kan man i det mindste lave forår indendørs, og skønt hyacinter i mange dejlige farver har været fremme fra langt før jul, bliver jeg alligevel ikke træt af dem. Min favoritfarve på hyacinter i år er hvid, skarpt fulgt af en skøn lilla.Dette var mit sidste indlæg på HAVEFOLKET. Det har været nogle sjove, spændende og lærerige år. Tusind tak for alle de positive tilbagemeldinger jeg har fået på mine indlæg. Jeg har nydt hver og en, og de har i den grad været drivkraften.

Jeg ønsker HAVEFOLKET god vind fremover!

10 kommentarer:

 1. Kære Lene
  Et nyt afsnit i dit liv begynder, dejligt for dig at have overskud til at udnytte alle de muligheder, der åbner sig for dig.
  Jeg har med glæde læst dine indlæg her på sitet, jeg er fascineret af din havestil, dit gåpåmod også med de tunge opgaver.
  På trods af at mit lille landsted vel er så forskelligt fra din have som noget kan være, så tænker jeg på dig meget ofte, fordi du bl.a. gav mig tippet om staudeholdere. Gemalen så noget overrasket ud, da fragtmanden afleverede et helt læs jernstænger. Jeg overvejer i øjeblikket at anskaffe nogle flere!
  Rigtig god fornøjelse med det hele fremover - der gror ikke mos på en rullesten!
  Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Hanne
   Tusind tak for de søde ord. Det glæder mig meget, at du har kunnet bruge nogle af mine artikler som inspiration.

   Det bliver skønt når havesæsonen begynder igen, så skal tiden nok få ben at gå på :). Ha' det godt.

   Slet
 2. Sikke nogen fine potter de der knubrede.... jeg følger lige med her for at få gode råd om primulaerne, hos mig bliver staklerne først slatne, og så tænker jeg uhh de er nok tørstige (selvom joreden ikke føles så tør) og så vander jeg dem....for meget .... og så bliver de desværre endnu mere slatne, og de få gange de har overlevet og er blevet plantet ud.....ja så dør de sgi også

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi
   Jeg har lige fået at vide af Marianne at grunden til at primulaerne bliver slatne er, at de er drevet kunstigt frem i kølige væksthuse og det er derfor de bliver slatne, når de kommer ind i de varme stuer. Jeg tror også man instinktivt giver dem vand, når de hænger, og så drukner man dem i stedet for. Det er ærgerligt. Gud ved om man kan få dem til at trives ved langsomt at sluse dem ind i varmen?

   Slet
 3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 4. Kære Lene
  Tusind tak for dit sidste indlæg her. Som jeg tidligere har sagt, håber jeg at du forsætter Bag havelågen for jeg kan ikke undvære alle dine inspirerende ideer, stemninger og smukke billeder.
  Mit bedste råd mht. primula er at de har det bedst udendøre - ja det er jo også din erfaring:-) Mine stuer er alt for varme og tørre til at de kan klare sig, de egnede sig til indendøre dengang stuerne stod uden varme og kun blev brugt ved festlige lejligheder. Som Marianne også har fortalt dig bliver de drevet i kølige drivhuse, en anden ting er også de forhold de bliver udsat for undervejs til og hos plantehandleren.
  OG producenterne har ikke nogen interesse i at vi kan holde de blomstrende potteplanter som primula, campanula, chrysantemum o.s.v. i live for længe, for de lever af at vi køber nye og det er jo reelt og forståeligt:-)
  Så er det bedre når vi kan plante dem ud. Hvor er det dejlige forårsblomstrende billeder du har fanget i plantecenteret, desværre er det også for tidligt at plante dem udendøre. Heldigvis holder hyacinterne både ude, inde og måned efter måned, dem bliver jeg aldrig træt af:-)
  Ha det nu rigtig godt, vi ses og det glæder jeg mig til.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth
   Jeg lover dig, at jeg fortsætter Bag havelågen, når jeg har noget på sinde. Jeg kan nok slet ikke undvære at skrive på min egen blog.

   Jeg tror gerne at producenter og havecentre vil have at vi skifter de tidlige forårsblomster ud hele tiden - de slamberter :)))) Heldigvis koster sådan en lille primula jo ikke alverden, og så må den holde så længe som muligt. Hyacinter har jeg stadigvæk mange af i stuerne - og ja, de holder stadigvæk længe!

   Knus til dig

   Slet
 5. ja, primula er bedst i kølige rum og i haven. Men de er ualmindelig fristende dem du har fotograferet her. Og de øvrige forårsfristelser osse. Desværre har min plantepusher begyndt at holde vinterlukket, så jeg må nøjes med discount udgaven i butikkerne.
  Endnu engang god vind fremover.
  hilsen Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Jeg foretrækker dem efterhånden også mest i haven, men lader mig jo alligevel lokke til en enkelt eller to, og så må jeg tage frustrationerne over slatne primula med i købet :)

   Slet
 6. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet

ANNONCE