onsdag den 20. januar 2016

HVOR MEGET KAN JEG KLIPPE MIN TAKSHÆK?

HAVEBREVKASSEN

Bente har skrevet til brevkassen for at høre hvor meget hun kan klippe sin takshæk ind. Vi finder svaret!


SVAR: MIMI HVASS, HAVEPANELET
FOTO: BENTE
Kære havefolket

Ved indgangen til hus og have har vi en efterhånden ret gammel takshæk, der er ved at tage magten fra os. Selvom vi klipper den et par gange om året får vi aldrig klippet i "bund", så den bliver bredere og bredere. Den er nu ca. 80 cm bred. Når sæsonen starter igen skal der ske noget, for hvis vi ikke gør det bliver det svært at komme forbi - også med trillebøren.

Jeg ved godt at taks kan klippes hårdt, og at den skyder fra grenene igen, men jeg kunne godt tænke mig at vide om den fx kan halveres, og ca. hvor lang tid der vil gå, før den er pæn tæt igen.

Venlig hilsen
Bente
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Kære Bente

Ja, det er rigtigt at de fleste taks kan tåle at blive klippet hårdt tilbage, og takket være deres utrolige livskraft vil de begynde at skyde igen, selvom de måske lige har fået amputeret deres grene/energimodtager. De store sår som efterlades er åbne og modtagelige for svampe og andet vira, så selvom de skyder er de svækkede.

Når man skærer grene af, er det ikke så slemt med infektioner i sårene. Det er straks værre når man skærer i stammen - altså toppen. Dvs. at hvis du halverer taksen i højden vil du skære i stammen, hvilket ofte resulterer i råd.

Svar på dit spørgsmål: Ja, taksen kan halveres men det gør ondt på træet og formodentlig vil der komme råd efter nogle år. Den vil skyde, men om det bliver pænt vil tiden vise. Det vil nok tage 2-3 år, før såret er omkranset af nye skud. Hvis træet står mellem valget om den skal dø eller halveres vil den nok gerne have chancen og "kun" halveres.

Med venlig hilsen
Mimi Hvass
Sitas.dk


Har du, som læser med, erfaring med emnet og måske flere gode råd i forbindelse med dagens brevkassespørgsmål, så er du som altid meget velkommen til at skrive med via brug af kommentarfeltet. 
Vil du læse flere brevkassespørgsmål og -svar, kan du finde dem alle her.
Du kan også læse mere om HAVEFOLKETs havepanel og de eksperter, der står klar til at svare på dine spørgsmål. Find dem her.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

ANNONCE