… spurgte de i en nyhedsmail, jeg modtog forleden fra “Den intelligente krop”. Og det fik mig til at tænke på, at hvis vi havefolk sørger for at holde os smidige vinteren over, så vil mange af os undgå stive lægge, smerter i lænd, ryg, nakke, skuldre mv., når vi drøner ud ved første solstråle i foråret. Hør her, hvordan du når jorden.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Det er jo ingen sag at sætte sig i kanten af et bed og rejse sig igen når vi er færdige, vel? I hvert fald ikke om sommeren. Men prøv lige at gøre bevægelsen hjemme på stuegulvet nu her i vintermånederne. Lur mig, om du ikke er noget stivere i kadaveret og måske lige skal bruge en hånd til hjælp, når du skal op igen, uanset alder.

Sådan siger Lotte Pårup, en anerkendt fysioterapeut, også: Stivhed i muskler og led har typisk ingen alder, den kan komme når som helst i det voksne liv. Hun opfordrer os til at kigge på småbørns bevægemønstre og lure deres metoder af. At sidde på hug, når det er oplagt, at sætte sig på knæ eller bare at sidde direkte på gulvet og lave et eller andet. Strikke? Se fjernsyn? Tjekke mails? Snakke med andre? Og så er det, jeg tænker; jo, selvfølgelig. Nu det er vinter – og vi ikke lige har jorden at rode i.

Det ligger jo slet ikke fjernt for os havefolk at lave en masse i jordhøjde, særligt ikke, hvis vi håndluger, sår eller nurser vores småplanter gennem sommersæsonen. Derfor er der god ræson i at huske at fortsætte den nærhed til jorden – altså gulvet – i de kolde vintre, når det ikke lige er havevejr. Derved holder du din rygrad smidig. Og med en smidig rygrad, så følger alt det andet med. Smerterne fortager sig lige så stille, og du er fit for fight, når du skal ud og så, når du skal på snegleklip, feje, køre med trillebør, luge og alt andet derude i alt det skønne og livgivende lysegrønne om et par måneder.

Jeg kan hilse og sige, at der er masser, vi kan lave dernede på gulvet. Pt. sidder jeg med mit livs valg af køkken, da vores hus jo er røg- og sodskadet på grund af brand for lidt mere end en måneds tid siden. Det fungerer også fint. Strikker dernede gør jeg også. Og jeg har faktisk både en mindre diskusprolaps i lænden og så 7 små, der driller i nakken efter min skade. De har det sådan set glimrende – som i; jeg mærker ikke noget til dem. (7-9-13). Sådan plejer min vinterkrop ikke at opføre sig.

Hvad med dig?

 

Jeg vil ønske dig god tur derned, og det kan sagtens foregå, uden at være “rundt” på gulvet!:) Ja, nærmest: Tvært imod. Det giver jo jordforbindelse.