mandag den 11. januar 2016

PÅ PLANTESKOLE I SVERIGE

SHOPPING

Det er ikke kun armchair gardening, der dyrkes her i januar. Jeg er også i gang med at planlægge haveture til den kommende havesæson og herunder hører bl.a. besøg på skønne planteskoler.
TEKST & FOTO: LENE


Her i januar måned, hvor det er koldt og trist udenfor, bruger jeg tiden på at glæde mig til den kommende havesæson. Sammen med forventningens glæde hører også planlægningen af alle de ture, jeg gerne vil på, og der står allerede en del på listen. En af turene bliver nødt til at gå til Sverige igen. Sidste år besøgte jeg bl.a. Löddeköpinge Plantskola, som jeg havde læst og hørt en del om.


Löddeköpinge Plantskola er en skøn oase med perlestensbelægning, der knaser så dejlig hyggeligt under fødderne.

Det er ikke en helt almindelig planteskole, synes jeg. Selvfølgelig er der de obligatoriske store borde med stauder og sommerblomster, men planteskolen er indrettet som en have med mange forskellige rum, der byder på dejlige oplevelser.


Der er en hyggelig fortættet stemning, og man kan få rigtig lang tid til at gå der og bare opleve. Rundt omkring på stierne står der trækasser med planter - ikke noget med plastik her!


Der er et stort drivhus, hvor der næsten kun er grønne planter. Til trods for at det er helt almindelige planter som efeu, pletter i luften, bregner, figen etc. giver det en meget eksotisk stemning, og der bliver spillet dæmpet musik, som forstærker følelsen af intimitet.

 Jeg er vild med pletter i luften, og vil selv i år plante nogle i en stor krukke opad et stativ.


Jeg har en skør haveveninde, som jeg er sikker på at kunne lokke med til Löddeköpinge Plantskola til sommer, for besøget tåler bestemt en gentagelse.

Samtidig håber jeg at kunne lokke hende med til Tage Andersens Gunillaberg. Nu skal det nemlig være! Godt nok ligger det ret langt oppe i Sverige, men så må der indgå en overnatning eller to, hvilket så giver mulighed for at udforske andre haver eller planteskoler, da vi nok må bruge en hel dag på Gunillaberg.


Hvis der er nogen af jer, der kan anbefale andre steder i området, må I endelig sige til. Åh, hvor jeg glæder mig!HER ER VI
Landskronavägen 166
246 55 Löddeköpinge
Sverige

15 kommentarer:

 1. Hvor ser det spændende ud, jeg vil se om jeg kan finde adresserne på planteskolerne, min ferie går nemlig igen til Sverige til sommer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Else Marie
   Vi har nu tilføjet adresse og link til planteskolen nederst i indlægget.

   Slet
 2. Jeg kom desværre ikke til Löddeköpinge Plantskola sidste år - men i år SKAL jeg!!! og det glæder jeg mig rigtigt meget til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Leif
   Du kan også roligt glæde dig - der er masser af oplevelser i vente!

   Slet
  2. Den ser godt nok SPÆNDENDE ud Löddeköpinge Plantskola - den har jeg aldrig hørt om, men den er da godt nok også skrevet på min vil gerne besøge liste. Gunillaberg har jeg besøgt og også været der som du skriver en helt dag, og det kan faktisk godt lade sig gøre, at køre frem og tilbage samme dag, men så får man selvfølgelig ikke så meget tid til alt det andet spændende.
   Mange hilsner
   Anita

   Slet
  3. Hej Anita
   Du skal helt sikkert besøge den planteskole, hvis du kommer på de kanter :). Gunillaberg glæder jeg mig meget til. Hvilken måned er mon den bedste at tage derop?

   Slet
  4. Hej igen
   Vi var der meget sent på året -sidst i august måske den første weekend i september- hvilket var super, men jeg kan ikke svare dig på hvilket tidspunkt der er bedst, jeg tror det er fint over hele sæsonen, har man dog mod på også at opleve nogle af de musikalske aftenarrangementer der afholdes der oppe, mener jeg det er midt på sommeren disse planlægges, men det plejer at fremgå af hjemmesiden.

   Slet
 3. Jeg har hørt om den før, men aldrig været der...men når jeg nu alligevel besøger min mor i Skåne af og til, kunne det da være oplagt først lige at trille en tur forbi den planteskole... ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Esther
   Det bør du bestemt gøre. Planteskolen er helt sikkert et besøg værd.

   Slet
 4. Åh skønne skønne billeder Lene.....de er lige med til at sætte sommerferie drømmene igang - måske vi skulle tage hinsidan igen, igen :0)

  SvarSlet
 5. Tirups urtegård er bestemt et besøg værd. Meget hyggelig og afslappet atmosfære og vidunderlig cafe mad.
  Sofiero i Helsingborg.
  Cafe Timjan, som både er besøgshave, planteskole og cafe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej fru Kat.
   Tirups Urtegård har jeg også hørt om. Tak for at minde mig om den - og tak for de andre forslag. Sofiero har jeg været på, men den kan sagtens besøges igen.

   Slet
 6. Det er jo vildt inspirerende. Det ville være dejligt, hvis I kunne samle de gode turforslag et eller andre sted, så de kan findes senere. Jeg må til Sverige :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente
   En tur til Sverige er ikke en dårlig idé :). Måske skulle vi overveje sådan en liste med turforslag!

   Slet

ANNONCE