Det er ikke kun armchair gardening, der dyrkes her i januar. Jeg er også i gang med at planlægge haveture til den kommende havesæson og herunder hører bl.a. besøg på skønne planteskoler.


TEKST & FOTO: LENE

Her i januar måned, hvor det er koldt og trist udenfor, bruger jeg tiden på at glæde mig til den kommende havesæson. Sammen med forventningens glæde hører også planlægningen af alle de ture, jeg gerne vil på, og der står allerede en del på listen. En af turene bliver nødt til at gå til Sverige igen. Sidste år besøgte jeg bl.a. Löddeköpinge Plantskola, som jeg havde læst og hørt en del om.

Löddeköpinge Plantskola er en skøn oase med perlestensbelægning, der knaser så dejlig hyggeligt under fødderne.

Det er ikke en helt almindelig planteskole, synes jeg. Selvfølgelig er der de obligatoriske store borde med stauder og sommerblomster, men planteskolen er indrettet som en have med mange forskellige rum, der byder på dejlige oplevelser.

Der er en hyggelig fortættet stemning, og man kan få rigtig lang tid til at gå der og bare opleve. Rundt omkring på stierne står der trækasser med planter – ikke noget med plastik her!

Der er et stort drivhus, hvor der næsten kun er grønne planter. Til trods for at det er helt almindelige planter som efeu, pletter i luften, bregner, figen etc. giver det en meget eksotisk stemning, og der bliver spillet dæmpet musik, som forstærker følelsen af intimitet.

Jeg er vild med pletter i luften, og vil selv i år plante nogle i en stor krukke opad et stativ.

Jeg har en skør haveveninde, som jeg er sikker på at kunne lokke med til Löddeköpinge Plantskola til sommer, for besøget tåler bestemt en gentagelse.

Samtidig håber jeg at kunne lokke hende med til Tage Andersens Gunillaberg. Nu skal det nemlig være! Godt nok ligger det ret langt oppe i Sverige, men så må der indgå en overnatning eller to, hvilket så giver mulighed for at udforske andre haver eller planteskoler, da vi nok må bruge en hel dag på Gunillaberg.

Hvis der er nogen af jer, der kan anbefale andre steder i området, må I endelig sige til. Åh, hvor jeg glæder mig!

HER ER VI
Landskronavägen 166
246 55 Löddeköpinge
Sverige