Ligesom vi har taget hul på et helt nyt år, tager vi også hul på en helt ny havesæson. Jeg har allerede lagt mange planer for 2016, alt imens jeg kigger tilbage på det, vi nåede sidste år.


TEKST & FOTO: KARINA

Det var noget af et år, 2015. Her i haven var der en hel del at se til, da vi skulle have lagt tegl i hele haven. Det tog os nogen tid, men nu er teglstenene lagt i forhaven, ved terrassehaven og i baghaven.

Foruden teglen valgte jeg også at gå i gang med et projekt, som jeg havde truet med i flere år, nemlig at få male hegnet sort. Det drejer sig om mange meter hegn, og jeg er endnu ikke helt færdig.
I forhaven har jeg været hele vejen rundt med penslen, og alt imens malearbejdet stod på, dukkede et andet lille projekt op: vandbassinet.
Et vandbassin havde nemlig stået højt på ønskelisten, og ret impulsivt fik jeg bygget et. Selvom det tog et par weekender fra malearbejdet og tegllægningen, er jeg glad for, at jeg valgte at gøre noget ved drømmen.
Imens alle de mange projekter stod på, nåede jeg dog at tage mig et par hvil og nyde lidt af havens frodighed.

Helt utroligt er det at se haven nu, hvor det er vinter, og det meste er dækket af sne.

En ting, som jeg virkelig holder af sommer som vinter, er at tænde op for lanternerne rundt omkring. Det er ikke så ofte, det sker, men når det gør, er det svært at bryde op fra pauserne mellem arbejdet.Igen et vidne om, hvor frodigt der er i haven hen over sommeren. Græsser og hosta, som vi har mange af i vores have, strutter om kap med alle de blomstrende stauder og krukkevækster.

Blandt de mange hosta er denne min yndling. Den fine lille “Patriot” med sine hvide kanter har vi haft i en hel del år, og den bliver pænere og pænere.

Der kom nye planter til sidste år. Af stauder blandt andet pileurt og den fine Eryngium Yuccifolium, som du ser her.

Lidt græsser anskaffede jeg mig også, og én, jeg blev særligt begejstret for, var den smukke Pennisetum ‘Karley Rose’.  

Vi har en hel del træer i haven, men nogle måtte lade livet. Vores syv kugle-akacier blev fældet, da vi bare var blevet trætte af dem, og ind kom et par nye. I haven havde vi i forvejen to himalayabirk, som i efteråret blev suppleret med en mere, og vores bærmispel blev også udstyret med et par mager. Bærmispel og birk er nogle af storfavoritterne, når det kommer til træer. Birketræerne på grund af den flotte bark, og bærmisplen på grund af det overvældende hvide blomsterflor i foråret og de kønne bær, som du her ser på tæt hold.

Der var meget at glædes over i haven i 2015, men det var nok den allerstørste glæde, at vi blev færdige med vores teglprojekt.

Jeg glæder mig til foråret, hvor jeg kan nyde forhaven i fulde drag, for her er der kun småting, som skal ordnes.

Ligesådan står det til ved terrassen, som virkelig er blevet uundværlig for os.

Her skal der ikke ske andet, end at vi skal have indkøbt nogle nye havestole.

Hvad baghaven angår, så er det en helt anden snak. I øjeblikket ligner den en mindre losseplads, hvilket I skal slippe for at se. Den skal der gøres noget ved, og idéerne står i kø, men for at viske tavlen ren, lægger vi ud med at rydde op, fjerne alle de gamle elementer og så græs.

Hvor længe vi vil fortsætte med at have den nye græsplæne, ved jeg ikke, men nok et par år, for allerførst skal vi have fjernet vores havestue til fordel for noget nyt – og mon ikke hele 2016 kommer til at gå med det? Det tror jeg selv.