søndag den 7. februar 2016

HVAD SKAL I DINE KRUKKER I ÅR?

KRUKKERNE

En have helt uden krukker er ved at høre til sjældenhederne her i Danmark - og det forstår man jo så godt. 
Krukker er med til at sprede hygge og liv, og mulighederne er mange.

TEKST & FOTO: KARINA 


Jeg ville aldrig undvære mine krukker i haven, og næsten hvert år kommer der nye til. En gang imellem fordi jeg finder nogle planter i plantecenteret, men ikke har pladsen i bedene, og en gang imellem bare fordi jeg har lyst til fornyelse.

Normalt lægger jeg ikke de store planer for krukkerne/arrangementerne på forhånd. Det sker bare hen over sommeren. Dog har jeg alligevel en lille idé om, hvor krukkerne skal stå, ligesom jeg allerede om vinteren har fundet et par mulige kandidater til sommerens flor. Hvor jeg finder inspiration, er forskelligt. Nogle idéer kommer helt af sig selv, og nogle udvikles efter et inspirerende havebesøg.


Én af de danske haver, jeg især er betaget af, er Haven i Hune, hvor krukkearrangementerne aldrig skuffer. Denne smukke opstilling er jeg personlig ret vild med, selvom min egen stil måske er mere strømlinet.

Ligesådan har jeg det, når jeg ser på krukkerne her. Et par krukker og et par "kålhoveder" - simpelt men uhyre dekorativt.  

En anden dekorativ plante er husløg, som jo i øvrigt er super nem, idet den kræver minimalt med vand - en god krukkeplante til den travle krukkeindehaver. Primula er der også mange, der efterhånden er faldet for, og flere og flere sorter kommer til. 

Jeg har allerede et par idéer til, hvad krukkerne skal fyldes med i år. Et par græsser er for mig helt uundværlige, og skal jeg gøre en bestemt beboer herhjemme begejstret, kunne jeg vælge at tilplante et par krukker med kattegræs som her. På den anden side vil det måske være bedre at gå efter noget, som vores kat ikke anser som sit eget private tag selv-bord.
De planter, som i hvert fald kommer til at stå fremme, er min lille samling agapanthus, måske også et par nye hosta og forskellige salviearter.


Og hvad med dig? Hvilke planter kan du bare ikke undvære i dine krukker, og har du allerede nu en idé om, hvilke nye, der bare må komme til i år?  

7 kommentarer:

 1. Her er der faste krukke med div hosta og forskellige Japanske skovgræsser
  det slår aldrig fejl og holder hele vækst perioden
  Generelt er jeg gået over til flere og fler stauder med smukke løv i krukker
  og så enkelte krukker med farvet sommerblomster, gerne tæt og småt blomsterende som fylder godt

  SvarSlet
 2. Jeg har også krukker i haven, og jeg er blevet lidt lun på de nye plastik krukker som Claus Dalby har udvalgt til havenørder i Bilka. De ser ikke ud som om de er lavet af plastik, de vejer ingen ting og det bedste er at de ikke går i stykker pga. frost eller hvis man taber dem...

  SvarSlet
 3. Fnis, de der kålhovder i krukker kalder altså på smilet.
  Jeg har mine gamle jerngryder foran på gårdspladsen, og krukker på terressen. Om foråret er det hornvioler og stedmoder i massevis. Men senere er det meget forskelligt hvad der kommer i. Som regel en farvesammensætning foran og en anden på terressen. Her er der der osse et par klatreplanter at tage hensyn til. Og der skal helst være blomst og duft hele sommeren.
  Hilsner Gunvor

  SvarSlet
 4. Hvidkål....
  lidt derhenad
  Jeppe har sat i daglig tale "Hvidkål m asparges" eller stueplanten som er en caudex ,Bowiea volubilis
  i krukkerne
  Selve rodknolden kan blive kæmpestor

  SvarSlet
 5. Der er ihvertfald to krukker, der er helt sikre udover alle de overvintrede selvfølelig. Jeg skal have en stor zinkbalje med Verbena bonariensis og Stipa tenuissima og et par krukker med Gaura lindheimerei 'Whirling Butterflies'. Derudover skal der testes diverse nye geranier og græsser i krukkerne. Min absolutte favorit er zinkbaljen med den lysegule katteurt - Nepeta govaniana - som dufter så dejligt og bare er så fin i farverne. Jeg har altid haft masser af sommerblomter i krukkerne, men i år har jeg bestemt, at der bliver skåret ned på dem - synes at det er meget sjovere at teste staudernes egnethed i krukkerne og samtidig er de også mere robuste ift. udtørring, hvis jeg ikke lige når rundt med vandslangen :-)

  SvarSlet
 6. Det er med stor fornøjelse, jeg hvert år hiver mine krukker med Agapanthus frem. Det er en herlig investering og de er fast inventar på terrassen. Efterhånden har jeg samlet mig en helt del. Derudover er Kæmpe Verbena selvskreven i en zinkbalje. Et par Hosta og en Eucalypus er også selvskrevne. Og så er der lige alle citrusserne :-) I hvert fald 4/5 af krukkerne har faste beboere, der overvintrer i frostfrit drivhus. Resten af potterne skifter jeg mere impulsivt med - lidt sommerblomster, krydderurter og impulskøb.

  SvarSlet
 7. Dahlia bliver her i haven sat i krukker, det fungerer rigtigt fint. Derudover har vi græsser, hosta og lavendel i krukker, foruden et par roser og naturligvis en krukke med petunia.

  SvarSlet

ANNONCE