lørdag den 20. februar 2016

TRESCO ABBEY GARDEN

HAVEREPORTAGE

I dag skal du med en af HAVEFOLKETs læsere på havebesøg. Tag med Marianne Hauge til haven "Tresco Abbey Garden" i det sydvestlige hjørne af England.

TEKST & FOTO: MARIANNE HAUGE
GÆSTEBLOGGER


En øgruppe bestående af fem beboede øer og ca. 50 klippeskær, og som ligger langt ude i Atlanterhavet ca. 50 km fra Englands sydvestligste hjørne, kan den byde på noget for en haveinteresseret? 

På The Isles af Scilly, som øgruppen hedder, ligger en ikonisk og vidt berømt have ved navn Tresco Abbey Garden. Haven ligger på øen Tresco og er grundlagt tilbage i 1834 ved ruinerne af et gammelt kloster fra det 12. århundrede. Haven er løbende udbygget og vedligeholdt og rummer planter fra alle kontinenter. Den er opbygget med lange lige gange med masser af mindre sidegange. Om foråret er haven præget af blomstrende kamelia og rododendron samt masser af blomsterløg. I højsommeren er det dahlia, fuchsia, agapanthus, petunia, aeonium, protea, datura, brugmansia og mange andre planter, som sørger for farvepragten.
I haven er der mange velvoksne træer, som sørger for flotte strukturelle rammer om haverummene - bl.a. ses store klynger bregnetræer og velvoksne fyrretræer, som dels sørger for at give højde i haven dels fungerer som vindbrydere sammen med flere store palme- og løvtræer. 

Der er store samlinger af kaktus, echium og øvrige planter, som hører til klippehaven. I de rum, som skabes af træer og havegange, findes flere temahaver. Middelhavshaven er en af disse temahaver. Af øvrige kan nævnes en stenhøjshave med planter fra både Sydafrika, øvre og nedre Australien og Mexico.
Haven er i nyere tid udbygget med frugthave, urtehave og drivhuse. For at sikre god bestøvning i frugthaven er der sået en bred rabat med bivenlige blomster, således at der er føde til bierne også uden for frugttræernes blomstringstid. I frugthaven dyrkes ribs, solbær, brombær, taybær, sommerhindbær, efterårshindbær, blåbær samt jordbær i forskellige sorter. I urtehaven er der et bredt udvalg af almindelige haveurter mikset med blomster. I drivhusene opformeres planter til udplantning, og der dyrkes store mængder basilikum og tomater.

Rundt om i haven er der placeret statuer, vandkunster og et lysthus dekoreret med strandskaller og mosaikker, og der er masser af bænke, så man kan sidde og nyde de imponerende omgivelser.

I alt rummer haven ca. 4000 forskellige planter. I et hjørne af haven ligger et lille museum med galionsfigurer. Dette kan ses som et minde om de tider, hvor farvandene omkring Isles of Scilly var farlige at sejle i. Der er sket et utal af skibsforlis rundt om øerne, og de galionsfigurer, der er drevet i land, vises i museet.

HER ER VI
Tresco Abbey Garden
Tresco, Isles of Scilly TR24 0QQ
Storbritannien

3 kommentarer:

 1. Fantastisk smuk have, elsker den blå bro:-)
  Tak for kigget og en dejlig weekend :-)

  SvarSlet
 2. Man glemmer helt at england er så stort og jo faktisk har et ret eksotisk klima i den sydlige del. Ser ud som en spændende have - broen er da i hvert fald noget der efterlader et indtryk! Tak for kigget :-)

  SvarSlet
 3. Det var rigtig spændende at få lov til at se denne fantastiske engelske have :-)

  SvarSlet

ANNONCE